Domenicali zet deur open voor meer sprintraces: 'Waarom niet?' Formule 1
Formule 1

Domenicali zet deur open voor meer sprintraces: 'Waarom niet?'

Domenicali zet deur open voor meer sprintraces: 'Waarom niet?'

Het Grand Prix weekend in Shanghai vormde het toneel voor de eerste sprintrace van het 2024-seizoen. Drie jaar na de introductie van het format, telt het huidige seizoen zes sprintraces. De introductie van de sprintraces betekent voor fans dat er meer actie is tijdens een raceweekend, maar niet alle coureurs zijn even enthousiast over het format. Toch sluit Formula One Group-CEO Stefano Domenicali uitbreiding van het aantal sprintraces niet uit.

Na afloop van de Chinese Grand Prix reageerde Domenicali enthousiast 'Waarom niet?!' op de vraag van SkySports of er in de toekomst meer sprintraces toegevoegd zullen worden aan de kalender.

Vernieuwd sprintformat

Met ingang van het 2024-seizoen is er het een en ander veranderd aan de opzet van de sprintweekenden. In tegenstelling tot vorig jaar, vindt dit jaar de kwalificatie voor de race ná de sprintrace plaats. De weekenden beginnen nu op vrijdag met de eerste vrije training waarna de sprintkwalificatie plaatsvindt. Op zaterdag vindt de sprintrace plaats voorafgaand aan de kwalificatie voor de Grand Prix. Zoals gewoonlijk wordt de Grand Prix op zondag gereden.

Ook zijn de Parc Fermé-regels aangepast. Vanaf 2024 is er een aparte Parc Fermé-procedure voor sprintraces. Deze Parc Fermé-periode geldt vanaf de sprintkwalificatie tot het einde van de sprintrace. Teams mogen vervolgens weer aan de auto sleutelen tussen het einde van de sprintrace en de start van de kwalificatie voor de race. De tweede Parc Fermé-periode begint vervolgens bij de start van de kwalificatie.

Fans enthousiast over sprintraces

Fans van de sport hebben enthousiast gereageerd op de toevoeging van de sprintraces aan de kalender. Voor Domenicali is het enthousiasme van de fans genoeg reden om de toevoeging van meer sprintraces aan de kalender te overwegen. '(De sprintraces, red.) zijn geweldig, want op deze manier is er elke dag spanning', vertelt de CEO van de Formula One Group. Wij hebben de plicht om ervoor te zorgen dat er elke dag actie te vinden is op het circuit. Uit respect voor de fans die hier naartoe komen. Zij willen plezier maken', vertelt Domenicali.

Wat Domenicali ten zeerste wil voorkomen is dat er herhalingen van het Grand Prix weekend in Japan plaatsvinden. Tijdens dat weekend werd er amper gereden tijdens de vrije trainingen gezien het slechte weer ter plaatse. 'We moeten iedere kans op een situatie als die in Japan voorkomen waarbij de auto's niet reden', zegt hij. 'Zo'n situatie is niet goed voor mensen die naar ons komen kijken, die hier komen om de coureurs te zien. Ik weet zeker dat de teams hier begrip voor zullen hebben.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws