'Er was maar één auto die rondjes reed in de regen, en dat was Max' Formule 1
Formule 1

'Er was maar één auto die rondjes reed in de regen, en dat was Max'

'Er was maar één auto die rondjes reed in de regen, en dat was Max'

In de driedelige Viaplay-documentaireserie Max Verstappen: Anatomy of a Champion blikken Helmut Marko, Sophie Kumpen en Max Verstappen zelf, terug op de magistrale regenrace in Japan waarbij de Nederlander zijn tweede titel won. Daarbij waren zijn vaardigheden te zien die hij al vroeg in zijn racecarrière heeft geleerd. Het rijden in de regen is iets waar Verstappen in uitblinkt.

De Grand Prix van Japan van 2022 was kletsnat. Het regende voorafgaand aan de start al. De eerste start van de race verliep niet bepaald soepel, en daarna duurde het een aantal uren voordat de FIA groen licht gaf om te gaan racen. Toen de race uiteindelijk was begonnen, was het al snel duidelijk dat Verstappen zich als een vis in het water voelde. Dat is ook niet gek, want het rijden in de regen werd hem op een vroege leeftijd aangeleerd door vader Jos Verstappen.

'In de winter gingen ze naar Italië', begint Marko. 'Zodra het begon te regenen, ging iedereen naar binnen, naar de kantine. Er was maar één auto die rondjes reed in de regen, en dat was Max. Zolang zijn vingers niet volledig bevroren waren, moest hij rijden', vertelt de 79-jarige. De tweevoudig wereldkampioen was immers niet van suiker, dat vond Verstappen senior ook. 'Dan zei mijn vader: kom op, niet zo piepen!', lacht Verstappen zelf. 'Je moet doorbijten. Heb je het koud, leg je vingers op de uitlaat tot je handschoenen smelten en dan weer verder.'

'Zo dicht bij perfectie komen, dat is wat je wilt bereiken'

'Voor mij ging het nooit om iets te bewijzen aan iemand', gaat de Limburger verder. 'Ik wilde het beste uit mezelf halen, dat is hoe ik begon. Zo dicht bij perfectie komen als mogelijk is, dat is wat je wilt bereiken.' Zijn moeder, Kumpen, ziet ook dat Verstappen alles wat hij heeft geleerd tijdens de trainingen met Verstappen senior heeft meegenomen naar zijn huidige carrière in de Formule 1.

'Het is zo'n fijn gevoel om in de regen te rijden. Het is zo gevoelig, alsof je op het ijs danst. Toen hij jong was trainde hij in deze condities met Jos. Hij kent de grenzen van zijn auto. Ik denk dat hij dit vertrouwen van vroeger meenam naar de toekomst', aldus Kumpen, om te verklaren waarom haar zoon zich altijd comfortabel voelt in de auto, ook als het regent en het circuit glad is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws