F1 Kijktip | F1-coureur verbannen door FIA na zware crash met Albers Formule 1
Formule 1

F1 Kijktip | F1-coureur verbannen door FIA na zware crash met Albers

F1 Kijktip | F1-coureur verbannen door FIA na zware crash met Albers

Door de jaren heen wordt er een hoop beeldmateriaal verzameld van coureurs, teams, teambazen en het hele circus eromheen. In de F1 Kijktip geven we elke vrijdag een bijzonder beeldfragment mee aan de lezers om het weekend alvast goed in te luiden.

Deze week gaan we terug naar de Grand Prix van San Marino van 2006. Toentertijd was dat de naamgever voor de jaarlijke race op het Italiaanse Imola. Michael Schumacher won de GP na een spannende slotfase waarbij Fernando Alonso's Renault nagenoeg in de versnellingsbak van de Ferrari reed. Juan Pablo Montoya werd op de gepaste afstand derde.

Tot zover de administratie, want de F1 Kijktip van deze week gaat over een specifiek incident in de eerste ronde van de race. Christijan Albers was in 2006 Nederlands' trots in de Formule 1. De Eindhovenaar reed dat jaar voor het nieuwe Midland F1, dat na een aantal metamorfoses nu rijdt onder de naam Aston Martin, en was voornamelijk in de achterhoede te vinden. Zo ook op Imola.

In 2006 waren er grofweg drie achterhoede teams: Midland, Toro Rosso en Super Aguri. Alle drie de renstallen waren nieuw dat jaar en streden om de knikkers. In die strijd ging het helemaal mis in de Variante Villeneuve. Yuji Ide van Super Aguri tikte Albers bij het ingaan van die bocht aan, waarna de Midland-bolide met Albers erin een aantal keer over de kop sloeg. 'Oei, daar gaat er één over zijn dak!', riep commentator Olav Mol tijdens de live-uitzending.

Ide de boosdoener

Het was inderdaad Albers die over zijn dak ging. Gelukkig kwam hij ongedeerd uit de crash. De reputatie van Ide echter niet. De Japanner was een rookie van 31 en simpelweg niet goed genoeg voor de koningsklasse van de Formule 1. Hij was de Engelse taal amper machtig en eindigde iedere sessie praktisch als laatste. De crash van Albers was ook hem volledig te verwijten. Mede daardoor adviseerde de FIA Super Aguri om Ide voor de volgende races aan de kant te houden om zo meer ervaring op te doen.

Super Aguri luisterde naar het advies van de autosportbond, waardoor de Grand Prix van San Marino Ides laatste zou zijn in de Formule 1. Fransman Franck Montagny werd aangetrokken als vervanger. Ide zou inderdaad niet meer terugkeren, want de FIA trok zelfs zijn superlicentie in. Mede door de crash met Albers dus.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws