Ferrari in 2023: 'Met de komst van Vasseur wordt het het eerste jaar aftasten' Formule 1
Formule 1

Ferrari in 2023: 'Met de komst van Vasseur wordt het het eerste jaar aftasten'

Ferrari in 2023: 'Met de komst van Vasseur wordt het het eerste jaar aftasten'

Toen Ferrari aan 2022 begon, leek het even of ze terug waren van weggeweest. Voor de Italiaanse renstal is minder dan een wereldkampioenschap onvoldoende, en Mattia Binotto en Co. begonnen dan ook sterk aan het afgelopen jaar. Het mocht niet baten, maar in 2023 krijgen ze een herkansing. Gaan ze voor het tweede seizoen op rij in de buurt komen van Red Bull Racing? Hoe gaat Charles Leclerc zich staande houden naast de consistente Carlos Sainz? Of krijgen de heren misschien wel bezoek van Mercedes? Hoofdredacteur Terrence Riepma beantwoordt je meest prangende vragen in de tweede voorbeschouwing van F1Maximaal.nl.

Voordat Riepma aan het woord komt, kijken we eerst even naar de meest recente berichtgeving vanuit Italië. De hype rondom Ferrari is gedurende de winterstops groot, dat moet gezegd worden. Met een flinke achterban zitten de journalisten bovenop de berichtgeving, en wordt deze snel verspreid door Zuid-Europa. Wonderbaarlijk is het dus niet dat er al verhalen op zijn gedoken van een Ferrari die in 2023 een seconde sneller is dan die van 2022. In de simulator zouden de prestaties veelbelovend zijn.

Neem dit wel met een korreltje zout. In Italië zijn ze altijd optimistisch als het op Ferrari aankomt, en de verhalen zijn elk jaar hetzelfde: goed, beter, best. Toegegeven, vorige winterstop zaten ze goed, maar er zijn voldoende seizoenen geweest waarin dit niet het geval was. Bovenop de volle seconde zou ook nog eens dertig pk komen die Ferrari wint vanwege motorontwikkelingen. Een getal dat Red Bull en Mercedes niet zouden evenaren volgens het Italiaanse La Gazzetta dello Sport.

Ferrari moest in 2022 de motor wat terugschroeven. Azerbeidzjan en Spanje zijn menig Ferrari-fan niet vergeten. Tweemaal gingen de winkansen van Leclerc in rook op, samen met de krachtbron. Het was niet altijd hetzelfde probleem, en totdat de zwakke plekken in het ontwerp hersteld waren, moesten Leclerc en Sainz het met minder vermogen doen. Inmiddels lijkt het er dus op dat de betrouwbaarheidsproblemen verholpen zijn en daardoor kunnen ze de krachtbron open gooien. Dat zou zo’n dertig pk opleveren.

Kan Vasseur dit varkentje wassen?

Een tweede speerpunt van de 2023-campagne van Ferrari is een nieuwe aanwinst op organisatorisch gebied. Frédéric Vasseur, beter bekend van zijn meest recente termijn bij Alfa Romeo, heeft zich bij de Italiaanse renstal gevoegd. Binotto heeft volgens de leiding te vaak steken laten vallen, en daarom is hij gedurende de winter tussen seizoen 2022 en 2023 aan de kant gezet. Een lastige en zware beslissing, maar volgens de fans vermoedelijk terecht.

Vasseur is een man met bijzonder veel ervaring in de sport, een man die weet hoe hij een team aan moet voeren. Zo technisch begaafd als Binotto is hij zeker niet, maar in een rol als teambaas is dat ook niet per se nodig. Voor de Fransman wordt het een belangrijk eerste jaar, want een superteam met nagenoeg ongelimiteerde middelen is wel even wat anders dan een middenmoter waar de zakken niet al te diep zijn. Bij dat soort teams zijn er zaken waar onderpresterende teambazen zich achter kunnen verschuilen, bij Ferrari in de spotlight niet. Vasseur móét leveren.

In 2022 hebben de F1Maximaal-redacteuren gepoogd om Ferrari’s eindklassering in te schatten na jaar één van de nieuwe reglementen. Van de elf participanten wisten er slechts vier de weg omhoog te voorspellen. Zeven maal werd er gekozen voor een gelijke eindstand als in 2021 - derde dus. Daaruit wordt duidelijk dat Ferrari in 2022 boven verwachtingen gepresteerd heeft, want het zit tegen de top van het veld aan. Toch heeft een team met de prestige van de Prancing Horses een titel nodig, en die bleef uit.

Ferrari gaat het zwaar krijgen tegen Mercedes

Gaat het ze dit jaar wel lukken? Een eveneens elfkoppig panel boog zich over deze vraag, en de eerste tekenen zijn niet goed. Slechts twee van de elf verwachten dat Ferrari stand gaat houden in de strijd tegen Mercedes, en er blijven er dus negen over die het niet rooskleurig inzien voor het team uit Maranello. Riepma schaart zich onder deze tweede groep: ‘Mindere jaren worden meestal opgevolgd door betere jaren en andersom is dat vaak net zo. Ferrari heeft nu een goed jaar achter de rug, terwijl Mercedes eigenlijk alleen maar beter kan.'

'De tekenen voor Ferrari zien er veelbelovend uit, maar dat kan je net zo goed zeggen over Mercedes. Daarnaast zie ik Mercedes ook wel aan voor een team dat meer capabel is om te verbeteren waar nodig en daardoor kunnen ze zich mengen in de titelstrijd met Red Bull, in mijn ogen ook dit jaar de favoriet voor de eindzege. Toch zie ik eerder Mercedes het vuur na aan de schenen leggen van Red Bull dan Ferrari. Met de komst van Vasseur wordt het het eerste jaar aftasten, terwijl bij Mercedes toch vooral continuïteit is, ondanks het vertrek van een sleutelfiguur als James Vowles.'

Het F1Maximaal-panel verwacht geen titel voor Ferrari. Minder dan een vijfde van de stemmen ging naar plaatsbehoud, terwijl de grote meerderheid Ferrari terug ziet zakken. (Foto's: Ferrari F1 Media)
Het F1Maximaal-panel verwacht geen titel voor Ferrari. Minder dan een vijfde van de stemmen ging naar plaatsbehoud, terwijl de grote meerderheid Ferrari terug ziet zakken. (Foto's: Ferrari F1 Media)

Leclerc verkozen boven Sainz

Kijken we naar de coureurs dan is het duidelijk dat het niet zeker is welke van de twee rijders aan het langste eind gaat trekken, maar dat Leclerc toch gezien wordt als sterkere. Bij Max Verstappen vs. Sergio Pérez was de stem unaniem, binnen het Ferrari-duo is de stem dat niet. Tweemaal wordt Sainz boven Leclerc verkozen, en ook wordt er door één redacteur verwacht dat het dusdanig gelijk op zal gaan dat er geen duidelijke winnaar uit komt. Acht keer werd Leclerc aangewezen als sterkere rijder.

Van het F1Maximaal-panel denkt de ruime meerderheid dat Leclerc de betere coureur zal zijn in 2023. (Foto's: Ferrari F1 Media)
Van het F1Maximaal-panel denkt de ruime meerderheid dat Leclerc de betere coureur zal zijn in 2023. (Foto's: Ferrari F1 Media)

De op Leclerc stemmende Riepma: ‘Als er één ding is dat we geleerd hebben in 2022, en wat voor velen toch wel al duidelijk was, is dat Leclerc de betere rijder van de twee is. Ja, Sainz was vorig seizoen vocaler over de boordradio, maar deed dat tegelijkertijd niet vanuit posities waarop hij streed voor de overwinning. Leclerc is dan minder vocaal, maar profileerde zich toch meer als de betere coureur. Dan ga ik als teambaas toch liever voor zo'n coureur, gezien Leclerc best achter de schermen net zo, of nog vocaler kan zijn dan Sainz.'

Als Ferrari wel meedoet om de titel, dan moet je wel je geld zetten op Leclerc. Sainz is niet de coureur die een titel voor je gaat winnen, maar wel consistent punten gaat pakken voor de constructeurstitel en zeker overwinningen gaat pakken als de auto dat toelaat. Maar Leclerc blinkt verder overal in uit ten opzichte van Sainz, met name in de kwalificatiesnelheid en algemeen eigen vermogen om zo snel mogelijk te gaan in een auto. Het komt dus aan op talent, en dat heeft Leclerc meer dan Sainz.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws