Ferrari na 'perfecte uitvoering' van strategie: 'Kunnen niet wachten om te vechten voor de titel' Formule 1
Formule 1

Ferrari na 'perfecte uitvoering' van strategie: 'Kunnen niet wachten om te vechten voor de titel'

Ferrari na 'perfecte uitvoering' van strategie: 'Kunnen niet wachten om te vechten voor de titel'

Iñaki Rueda, de hoofdstrateeg van Ferrari, bespreekt de laatste race van het seizoen. De Scuderia wist in Abu Dhabi twee belangrijke doelen te behalen: de tweede plaats in het constructeurskampioenschap en de tweede plaats bij de coureurs voor Charles Leclerc. De Spaanse ingenieur geeft aan dat het gelukt is, omdat het team het raceplan het beste uitvoerde.

Ferrari wist op het Yas Marina Circuit Red Bull Racing en Sergio Pérez te verslaan met de juiste bandenstrategie. Waar de Mexicaan twee keer binnenkwam voor een nieuw setje banden, wisselde Leclerc slechts één keer van rubber. 'Onze voorspellingen voor de Grand Prix bevestigden dat de race qua strategie erg krap was met de opties voor de enkele stop of de tweestopper', begint Rueda bij FormulaPassion.it.

In eerste instantie koos het Italiaanse team voor de tweede keuze. 'We hadden de luxe om twee sets harde banden te hebben, wat maar weinige teams hadden. We dachten dat de snelste strategie de dubbele stop was', vervolgt de hoofdstrateeg. 'We gingen echter met een open blik de race tegemoet. We begonnen met de mediumbanden met als doel te zien hoe de situatie zou ontwikkelen met betrekking tot onze twee doelstellingen in het hoofd.'

Rueda: 'Het was een kwestie van het raceplan op de beste manier uitvoeren'

Leclerc moest tijdens de Grand Prix in Abu Dhabi vechten met Sergio Pérez. Niet alleen voor de tweede plek van die race, maar ook voor die positie in het kampioenschap. 'Ondanks dat de Mexicaan vooraan stond, kwam Charles heel dicht bij hem, tot het punt dat hij in ronde vijftien het undercut-venster binnenging. Pérez moest vroeg stoppen en werd gedwongen in de tweestopstrategie', legt Rueda uit. 'We hielden Charles zo lang mogelijk buiten zodat we konden beslissen of we één of twee keer zouden stoppen.'

Uiteindelijk kwam de Monegask in ronde 22 binnen voor de band met de witte wang. 'Charles won ook op Pérez in de tweede stint en in ronde 33 zaten we weer in het undercut-venster. Pérez moest een beslissing nemen: weer stoppen of Charles de undercut laten doen. Pérez besloot te stoppen en zo bleef Charles op het goede spoor en voerde de éénstopper perfect uit', is de hoofdstrateeg tevreden. 'Zondag was de sleutel van de race dus duidelijk niet één of twee stops, maar het was een kwestie van het raceplan op de best mogelijke manier opvolgen. We zullen deze race en alle andere analyseren om te verbeteren met het oog op 2023. We kunnen niet wachten om te vechten voor de titel', eindigt Rueda.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws