FIA bevestigt dat alle F1-teams zich in 2022 aan het budgetplafond hebben gehouden Formule 1
Formule 1

FIA bevestigt dat alle F1-teams zich in 2022 aan het budgetplafond hebben gehouden

FIA bevestigt dat alle F1-teams zich in 2022 aan het budgetplafond hebben gehouden

Alle teams hebben zich in 2022 aan het budgetplafond gehouden, bevestigt de FIA. Die conclusie kon het bestuursorgaan trekken na grondig onderzoek waarbij ook berichten die verstuurd werden via WhatsApp en laptops van medewerkers werden onderzocht. Dit betekent dat er geen straffen uitgedeeld zullen worden zoals vorig seizoen wel het geval was toen duidelijk werd dat Red Bull Racing in 2021 het reglement had overtreden.

Na een seizoen dat werd opgeschud door het nieuws dat Red Bull het budgetplafond had overschreden, zal het 2023-seizoen niet van deze drama worden voorzien. Eerder in het jaar kwamen er nog berichten naar buiten dat meerdere teams mogelijk boven de limiet waren gekomen, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. De FIA heeft grondig onderzoek gedaan over het boekjaar van 2022, dat eindigde op 31 december van dat jaar en daarin is niks gevonden wat suggereert dat een team te veel had gespendeerd. Dat alle teams zich aan de budgetlimiet hebben gehouden, betekent dat alle renstallen een Certificatie of Compliance hebben mogen ontvangen.

Het onderzoek van de FIA ging dit seizoen best ver. Het bestuursorgaan is namelijk ook in WhatsApp-berichten gedoken en heeft ook de laptops van de medewerkers van de verschillende teams gecontroleerd. 'De beoordeling is een intensief en grondig proces geweest, dat begon met een gedetailleerde analyse van de documentatie die is ingediend door de teams', schrijft de FIA in een persbericht. 'Daarnaast is er uitgebreid gecontroleerd of de teams activiteiten buiten de Formule 1 hebben ondernomen, wat meerdere bezoeken aan teamfaciliteiten en zorgvuldige auditprocedures omvatte om te beoordelen of er werd voldaan aan de financiële voorschriften.'

FIA: 'Financiële reglementen essentieel voor stabiliteit van F1'

Het financiële reglement van de Formule 1 begon in 2021. Door het budgetplafond hebben de kleinere teams de mogelijkheid om de grotere teams bij te houden. Dat moet voor een spannendere competitie zorgen. 'De FIA merkt ook op dat de financiële reglementen essentieel zijn voor de financiële stabiliteit van de sport, en deze blijven we ontwikkelen en verfijnen op basis van de bevindingen van elk beoordelingsproces.' Het financiële reglement heeft namelijk wel eens kritiek gekregen. Het zou namelijk te makkelijk zijn om enkele voorschriften op verschillende manieren te interpreteren.

Red Bull kan na straf opgelucht ademhalen

Red Bull werd in 2022 schuldig bevonden aan het overschrijden van het budgetplafond. Het team zou namelijk enkele voorschriften anders geïnterpreteerd hebben dan de bedoeling was. Er werd gesproken over een flinke overschrijding, maar uiteindelijk concludeerde de FIA dat het zou gaan om een minor breach. Hiervoor kreeg de Oostenrijkse renstal een geldboete en een vermindering in windtunneltijd. In dit dominante seizoen lijkt het erop alsof de straffen het team van Max Verstappen en Sergio Pérez weinig pijn hebben gedaan. Aankomend seizoen zal de regerend wereldkampioen weer makkelijker kunnen bouwen aan de huidige voorsprong.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws