FIA plant betere opleiding stewards: 'Je moet ze vinden en je moet ze trainen' Formule 1
Formule 1

FIA plant betere opleiding stewards: 'Je moet ze vinden en je moet ze trainen'

FIA plant betere opleiding stewards: 'Je moet ze vinden en je moet ze trainen'

FIA-voorzitter Mohammed ben Sulayem heeft opgeroepen om de opleiding voor Formule 1-stewards meer te structureren, naar het voorbeeld van het proces dat rally- en co-rallyrijders voor hun sport doorlopen. Mohammed ben Sulayem hoopt daarmee het niveau van de stewards in de Formule 1 te verhogen.

Ben Sulayem heeft een achtergrond in de rallysport. Hij heeft 16 jaar aan deze sport deelgenomen en 14 Midden-Oosten Rallying titels gewonnen. Hij heeft meegewerkt aan het opzetten van een virtuele race control in Genève waar aankomende stewards direct worden opgeleid voor live races.

Goed nieuws voor Hamilton

Het nieuws zal positief worden ontvangen in de Formule 1-wereld, met name door Mercedes-coureur Lewis Hamilton, die vorig seizoen het wereldkampioenschap voor coureurs verloor aan Max Verstappen tijdens de laatste ronde van de laatste race in Abu Dhabi, na een controversiële beslissing van de FIA om alleen bepaalde auto's voorbij een late safety car te laten gaan.

F1-racedirecteur Michael Masi werd als gevolg daarvan uit zijn functie gezet, maar sommigen wijten zijn acties aan zijn onervarenheid. De Australiër werd in een rol geduwd waar hij niet volledig op voorbereid was na het onverwachte overlijden van Charlie Whitening in 2019. Zijn tijd in de rol werd gekenmerkt door twijfelachtige beslissingen over de veiligheid van coureurs en stewards.

Ben Sulayem op zoek naar goede bestuurders

In een interview met GrandPrix247 zei Ben Sulayem dat hij op zoek is naar goede bestuurders binnen de Formule 1. 'Ik zou het graag zien, zelfs als er iets gebeurt, dat de sport door kan gaan. Wat als ik morgen besluit om met pensioen te gaan of als ik niet de persoon wil zijn die de leiding heeft. De sport moet doorgaan zonder mij te missen. Ik vroeg de Grand Prix Drivers Association om mij te helpen de bestuurders te vinden die we nodig hebben: ga ik naar Google of kijk ik bij Amazon? Dit is geen beslissing die over één nacht ijs gaat!', vervolgt hij.

'Je moet ze vinden en je moet ze trainen. Daarom ben ik teruggegaan naar de oude school van het rallyschema: de opleiding van rallyrijders is meer gestructureerd en kan gemakkelijk rouleren. Het evenement en de sport moeten doorgaan. We moeten ze opleiden om ze te vervangen. Als we het nu niet doen, hebben we het volgende jaar hetzelfde probleem', besloot de FIA-voorzitter.

De FIA beheert het virtuele racecontrolecentrum in Genève om stewards te helpen opleiden voor toekomstige opdrachten in de F1. Volgens Ben Sulayem moet het controlecentrum de Formule 1 helpen om het niveau van de stewards de komende jaren op te krikken. 'Wat zijn de voordelen?', vroeg de Emiraat retorisch. "Ten eerste back-up voor de stewards, ten tweede wat naar mijn mening de belangrijkste reden is: betere opleiding van de stewards.' Gezien de controverse die de sport de afgelopen jaren heeft geteisterd, zal de verandering door veel coureurs die hopen op een betere stewards binnen de sport als positief worden ervaren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws