Formule 1 denkt aan het wijzigen van het puntensysteem voor 2025 Formule 1
Formule 1

Formule 1 denkt aan het wijzigen van het puntensysteem voor 2025

Formule 1 denkt aan het wijzigen van het puntensysteem voor 2025

De Formule 1 overweegt een nieuw puntensysteem in te voeren voor 2025 zodat niet alleen de eerste tien coureurs punten krijgen, maar de eerste twaalf, zo weet Motorsport.com te melden. Dit willen ze doen vanwege de betrouwbaarheid van de auto's, waardoor de top tien vaak bestaat uit dezelfde tien coureurs en dezelfde vijf teams.

Al sinds het 2010-seizoen wordt het huidige puntensysteem gehanteerd: de eerste tien coureurs die over de streep komen in de Grand Prix krijgen punten. De winnaar krijgt 25, diegene op P2 krijgt achttien, P3 krijgt vijftien. Daarachter verdienen de coureurs respectievelijk twaalf, tien, acht, zes, vier en twee punten, en de coureur die als tiende finisht krijgt één punt. Sinds 2019 krijgt ook de coureur met de snelste raceronde een punt. Volgend jaar moet het anders. Vanaf 2025 wil de Formule 1 een puntensysteem waarbij de eerste twaalf coureurs een punt krijgen.

De reden daarvoor zou de betrouwbaarheid van de huidige auto's zijn. Daardoor finishen vaak dezelfde tien coureurs en dezelfde vijf teams in de top tien, en krijgen vijf andere teams amper de kans om een punt te pakken. Momenteel zijn Williams, Sauber en Alpine de enige drie teams die nog geen punten hebben weten te scoren, terwijl sommige van die coureurs wel regelmatig op P11 of P12 eindigen. Het voorstel van de Formule 1 luidt dan om de top zeven gelijk te houden, om zo de impact op de strijd om de titel te beperken. Vanaf P8 verandert het dan: P8 krijgt vijf punten, P9 vier, P10 krijgt drie punten, P11 krijgt twee en P12 één punt.

Kleine teams wilden graag verandering in puntensysteem

Motorsport.com weet te melden dat een wijziging in het puntensysteem werd verzocht door de kleinere teams. Zij denken dat het de Formule 1 verbetert als er tot en met P12 punten worden uitgedeeld. Zo zou er meer competitiviteit en strijd om de lagere posities komen. Door de punten vanaf P1 tot en met P7 gelijk te houden, moeten ook de grotere teams over de streep worden getrokken. Als het aantal punten wordt verhoogd, zou dat kunnen betekenen dat zij meer inschrijfgeld moeten betalen, aangezien dat wordt berekend aan de hand van het behaalde aantal punten in het seizoen ervoor. Het idee wordt tijdens de vergadering van de F1-Commissie besproken, die volgende week plaatsvindt. Als een meerderheid van de teams voor is, kan de verandering volgend seizoen al van kracht worden.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws