Gasly blij met aanpassingen aan sprintweekenden: 'Ik denk dat het geweldig is' Formule 1
Formule 1

Gasly blij met aanpassingen aan sprintweekenden: 'Ik denk dat het geweldig is'

Gasly blij met aanpassingen aan sprintweekenden: 'Ik denk dat het geweldig is'

Pierre Gasly is erg te spreken over de aanpassingen aan het format van de sprintweekenden. De Fransman legt uit dat de ingenieurs en monteurs van de teams zo iets meer tijd om dingen aan de auto te veranderen, wat in 2023 niet zo was. Zijn monteurs baalden regelmatig dat ze verbeterpunten zagen, maar de regels het niet toestonden om aan de auto te sleutelen. Dat moet in 2024 verleden tijd zijn.

Vorig jaar zaten teams vast aan keuzes die werden gemaakt na de vrije training omdat de Parc Fermé-regels op vrijdagavond al ingingen, en dat betekende dat er niet meer aan de auto gesleuteld mocht worden. Een niet-competitieve auto kon dus niet worden verbeterd gedurende het weekend, en het leidde ook tot problemen met overmatige plankenslijtage in de Verenigde Staten, waar Charles Leclerc en Lewis Hamilton na de race werden gediskwalificeerd. In het nieuwe format gaat de sprintkwalificatie naar vrijdag, en de hoofdkwalificatie weer naar zaterdag. De teams krijgen op die manier de tijd om eventuele veranderingen aan de set-up nog door te voeren voorafgaand aan de hoofdkwalificatie.

'Ik denk dat dat geweldig is', zegt Gasly tegenover Motorsport.com. 'Ik denk dat dat ontbrak, absoluut', gaat de Fransman verder. 'We hadden vorig jaar telkens briljante jongens in de garage die op een vrijdagmiddag verboden waren om iets aan onze auto te veranderen.' Een team als Alpine had er inderdaad baat bij om dan nog wat dingen aan te passen. 'En daar worden ze voor betaald, omdat ze de besten zijn. Het was een beetje triest, want ze hebben veel meer te bieden dan slechts één of twee klikken aan de voorflap en bandenspanning', zegt de Alpine-coureur. 'F1 is de top van engineering, en ik denk dat het goed is dat we hen nog steeds de mogelijkheid geven om deze verbeteringen door het weekend heen te maken.'

'Reactietijd was extreem klein'

Gasly bevestigt dat zijn ingenieurs eerder gefrustreerd waren als ze wisten dat ze de auto konden verbeteren, maar de regels dat niet toestonden. 'Je hebt dan geen tijd om iets te proberen, omdat je in één uur training al beperkt bent. Dus dan ging het van: probeer het werk maar in de simulator te doen', legt de 28-jarige uit. 'Als je beseft dat je het weekend niet bent begonnen met de beste set-up, dan was je reactietijd extreem klein. Dus ik denk dat het als sport zeker de juiste verandering is.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws