Wijzigingen aan sprintformat goedgekeurd, meer motoren beschikbaar, en nieuwe DRS-regels Formule 1
Formule 1

Wijzigingen aan sprintformat goedgekeurd, meer motoren beschikbaar, en nieuwe DRS-regels

Wijzigingen aan sprintformat goedgekeurd, meer motoren beschikbaar, en nieuwe DRS-regels

Nadat de sprintweekenden begin 2023 op de schop gingen, hing het aan het einde van het seizoen al in de lucht dat er wederom een wijziging in het weekendformat zou komen. De Formula 1 Commission heeft deze wijzigingen nu goedgekeurd, zo meldt de FIA. Vanaf nu zal de zaterdag niet meer geheel in het teken van de sprintraces staan, aangezien de Sprint Shootout naar de vrijdagnamiddag verschuift.

De sprintraces werden in 2021 voor het eerst gehouden. In het eerste jaar van de kortere zaterdagsraces werden er net als in 2022 drie sprintraces gehouden. Daarbij gold de uitslag van de sprintrace als startopstelling voor de Grand Prix op zondag, en kreeg enkel de top drie punten. In 2023 ging dit systeem op de schop, nadat er kritiek kwam dat coureurs risico's in de sprintraces zouden vermijden, omdat ze een goede startpositie voor de hoofdrace niet op het spel wilden zetten.

Aan de vooravond van het 2023-seizoen werd bevestigd dat de kwalificatie voor de Grand Prix op vrijdagavond zou plaatsvinden, terwijl de zaterdag volledig in het teken stond van de sprintrace, met eerste de Sprint Shootout en daarna de sprintrace zelf. Voor fans zorgde het echter voor verwarring dat de kwalificatie voor de Sprint Shootout plaatsvond, en dus werd er opnieuw gesuggereerd dat er een wijziging zou volgen. Deze is nu goedgekeurd. In de sprintweekenden vindt op vrijdag eerst de enige vrije training plaats, gevolgd door de Sprint Shootout. Op zaterdag wordt dan eerst de sprintrace verreden, en later op de dag is het tijd voor de kwalificatie voor de Grand Prix, die dan gewoon op zondag op het programma staat.

Zes sprintweekenden in 2024

Net als in 2023 wordt er in 2024 zesmaal gesprint. De eerste sprintrace wordt georganiseerd in China, dat de afgelopen vier jaar ontbrak op de kalender. Verder vinden er twee sprintraces plaats in de Verenigde Staten: in Miami en in Austin. De overige sprintraces worden verreden in Oostenrijk, Brazilië, en Qatar, drie circuits die ook in 2023 al een sprintrace organiseerden.

Wijzigingen aan regels voor power units

Bij de vergadering waren onder meer Formule 1-CEO Stefano Domenicali, en Nikolas Tombazis, de verantwoordelijke van de FIA voor de Formule 1, aanwezig. Zij zagen ook toe hoe veranderingen aan de technische en sportieve reglementen werden goedgekeurd. Zo volgde er groen licht voor het inzetten van vier in plaats van drie power units per coureur in 2024 en 2025. Verder wordt de DRS nu al na één ronde geactiveerd. Eerder duurde het nog twee ronden voordat de achtervleugel openklapte.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws