Huidige opzet sprintraces een nachtmerrie voor Verstappen: 'Weten niet meer wat verstandig is' Max Verstappen
Max Verstappen

Huidige opzet sprintraces een nachtmerrie voor Verstappen: 'Weten niet meer wat verstandig is'

Huidige opzet sprintraces een nachtmerrie voor Verstappen: 'Weten niet meer wat verstandig is'

Max Verstappen heeft opnieuw zijn onvrede over de sprintraceweekenden in de Formule 1 geuit. De coureur van Red Bull Racing is niet te spreken over het huidige format en hoopt dan ook dat er veranderingen worden aangebracht, te beginnen bij de parc fermé-regels. Met de huidige opzet van de sprintraceweekenden kijkt de Formule 1, in de ogen van Verstappen, te veel naar het showelement van de sport.

Dat Verstappen geen fan is van de sprintraces, heeft de Red Bull-coureur gedurende het seizoen meermaals duidelijk gemaakt. De drievoudig wereldkampioen heeft vaak zijn onvrede geuit over de richting die de sport opgaat en de beslissingen die de FIA genomen heeft. Desondanks wist Verstappen vier van de zes sprintraces te winnen dit seizoen. Bovendien verloor hij slechts één van de hoofdraces tijdens een sprintraceweekend. Sergio Pérez won namelijk zowel de sprint- als de hoofdrace in Bakoe.

Dit jaar zullen er opnieuw zes sprintraceweekenden zijn. Als de Nederlander iets kon veranderen, zou hij de parc fermé-regels aanpassen. 'Als je zelfs maar een klein beetje de verkeerde kant op gaat met de afstelling tijdens de eerste training, dan zit je eraan vast voor de rest van het sprintweekend. Dat is echt vervelend', zegt Verstappen tegen Auto, Motor und Sport. 'Neem bijvoorbeeld de rijhoogte in Austin. Mercedes en Ferrari hadden hun auto's niet expres te laag afgesteld.'

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

verstappen rb19 cota 2023
Lewis Hamilton kon het feestje maar kort vieren in Austin. 

Tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten was Lewis Hamilton de grootste uitdager van Verstappen voor de overwinning. De Red Bull-bolide kampte gedurende de race met een remprobleem, waardoor Hamilton dichtbij kon komen. De coureur van Mercedes eindigde uiteindelijk slechts twee seconden achter Verstappen. De Brit kreeg na de Grand Prix echter te horen dat hij werd gediskwalificeerd. De plank onder de auto was namelijk te veel versleten doordat de auto te laag was afgesteld.

Verstappen wil ook naar sprintraceformat kijken

Naast de parc fermé-regels wil Verstappen ook kijken naar de opzet van het weekend. De regerend kampioen vindt de Formule 1 met het huidige format te veel op een circus lijken. 'Ik vind de huidige opzet ook al niet prettig, vooral met die verplichte medium-medium-soft bandenkeuze', doelt Verstappen op de Sprint Shootout. 'We weten al niet meer wat verstandig is: één snelle ronde, of een snelle ronde gevolgd door een rustige ronde en dan weer een snelle ronde? Zelfs ik kan niet meer precies bijhouden wat de regels zijn.'

Verstappen hoopt nog altijd op minder races

De veranderingen in de Formule 1 hebben ervoor gezorgd dat Verstappen al serieus aan het nadenken is over zijn tijd buiten de koningsklasse. FIA-president Mohammed Ben Sulayem heeft wel aangegeven dat de FIA minder races en meer teams wil, maar Verstappen weet dat het niet zo makkelijk gaat. 'Voor mij zijn het er te veel races, maar wij zijn niet degene die beslissen. Zelfs de FIA niet. Maar ik zou altijd pleiten voor: minder races, meer kwaliteit. En de teams? Alleen als ze van goede kwaliteit zijn en niet alleen het veld opvullen', aldus de Red Bull-coureur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws