GPDA-voorzitter onder de indruk van statement F1-coureurs over doorgang GP Saoedi-Arabië Formule 1
Formule 1

GPDA-voorzitter onder de indruk van statement F1-coureurs over doorgang GP Saoedi-Arabië

GPDA-voorzitter onder de indruk van statement F1-coureurs over doorgang GP Saoedi-Arabië

Alexander Wurz, voorzitter van de Grand Prix Drivers' Association (GPDA) die opkomst voor de belangen van de Formule 1-coureurs, vertelt in gesprek met The Guardian dat hij onder de indruk is van de politieke bewustheid van de rijders. Hij ziet dat de coureurs echt de tijd nemen om een mening ergens over te vormen en die ook willen delen.

De omstandigheden tijdens het weekend in Saoedi-Arabië, toen er een raketaanslag plaatsvond op een olieraffinaderij op tien kilometer afstand, heeft volgens Wurz iets losgemaakt bij de coureurs. Zij zouden namelijk met tegenzin verder zijn gegaan met het raceweekend op het Jeddah Street Circuit. Teambazen en de top van de Formule 1 moesten de coureurs toen overhalen om na de aanslag op vrijdagmiddag verder te gaan met racen.

Wurz positief verrast door meer politiek bewuste F1-coureurs

Wurz ziet dat de reactie van de coureurs het gevolg is van een grote verandering die al heeft plaatsgevonden in hun gedrag: 'Dat kwam naar boven met de problematiek rondom racisme en met Black Lives Matter. Voorheen werden coureurs gezien als sportmannen die zich niet met politieke zaken bezighielden.' Die tijd ligt nu achter de coureurs, stelt de GPDA-voorzitter.

'In de laatste twee à drie jaar zijn jonge mensen plotseling tot de conclusie gekomen dat zij een mening over iets moeten hebben en dat ze die ook moeten delen', gaat de oud-Formule 1-coureur verder. 'Ze willen erover praten en accepteren hun verantwoordelijkheden daarvoor.' Wurz is dan ook blij om te zien hoe de coureurs nu omgaan met dergelijke situaties en erkent er zelfs positief verrast door te zijn.

'Het is absoluut indrukwekkend om te zien dat ze samen zo sterk stonden', legt de Oostenrijker uit. 'Dit deden ze de afgelopen jaren ook al, maar nu wordt het ook echt van sporters verwacht. We hebben het hier over personen die een professioneel leven leiden, maar toch de tijd nemen om zichzelf te informeren en om vervolgens meningen daarover te vormen', besluit Wurz.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws