Hamilton niet helemaal overtuigd van 2026-regels: 'Zullen zien of het de juiste richting is' Formule 1
Formule 1

Hamilton niet helemaal overtuigd van 2026-regels: 'Zullen zien of het de juiste richting is'

Hamilton niet helemaal overtuigd van 2026-regels: 'Zullen zien of het de juiste richting is'

Lewis Hamilton denkt dat de FIA veel meer dan dertig kilogram van het minimumgewicht voor de 2026-bolides af had kunnen halen. Het bestuursorgaan onthulde op de donderdag voorafgaand aan GP Canada de plannen voor 2026, en volgens de zevenvoudig wereldkampioen zullen de Formule 1-auto's dan alsnog veel te zwaar zijn. Wel is de Brit positief over de beoogde duurzaamheidsplannen van het bestuursorgaan.

De afgelopen tien jaar is het minimumgewicht van Formule 1-auto's behoorlijk gestegen, van 691 kilogram in 2014 tot 798 kilogram in 2024. De FIA hoopt met de nieuwe regels voor 2026 deze negatieve trend om te keren en heeft bekendgemaakt dat het gewicht met dertig kilogram wordt teruggebracht tot 768 kg. Hamilton, een van de coureurs die kritiek had op hoe zwaar de auto's zijn geworden, is echter van mening dat er nog wel meer gewicht vanaf had gekund. 'Het is maar dertig kilo, dus het gaat de goede kant op, maar het is nog steeds zwaar', zei Hamilton, tegenover Motorsport Week.

Hamilton werd al snel nadat de plannen van de FIA voor 2026 werden bekendgemaakt, gevraagd wat hij van het nieuwe reglement vindt, en had daardoor nog geen tijd om een concrete mening te vormen. 'Ik heb er nog niet echt veel ideeën over, ik heb een paar coureurs gesproken die er op de simulator mee hebben gereden (de nieuwe 2026-bolide, red.), want ik heb er nog niet mee op de sim gereden. We zullen zien of het de juiste richting is of niet', aldus de Mercedes-coureur.

Ondanks dat de Brit kritisch is over het gewicht van de nieuwe Formule 1-auto's, is Hamilton wel enthousiast over dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt binnen de motorsport. 'Ik denk dat het in termen van duurzaamheid aan de PU-kant een gedurfde stap is en de juiste richting', is Hamilton positief. 'We moeten er gewoon voor zorgen dat de auto's efficiënt en snel zijn en een natuurlijke stap voorwaarts maken, en dat het racen wordt verbeterd.'

Ook Hülkenberg nog niet overtuigd

Haas-coureur Nico Hülkenberg was het met zijn collega eens dat de gewichtsvermindering wel meer had mogen zijn, maar ziet ook wel positieve kanten aan de FIA-plannen. 'Ja, het is zeker heel anders en er zijn een aantal interessante gebieden en aspecten waar nog aan gewerkt moet worden', aldus de Duitser. 'Zoals Lewis al zei, is de gewichtsvermindering goed, maar dertig kilogram is niet heel veel. Het lijkt erop dat er veel minder downforce nodig is, vooral in bochten met hoge snelheid, wat een ander scenario en karakteristiek zal zijn dan nu. Er komt zeker een drastische verandering en veranderingen waar je niet altijd zo open voor staat.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws