Hill: 'Max zou waarschijnlijk met twee minuten voorsprong kunnen winnen' Formule 1
Formule 1

Hill: 'Max zou waarschijnlijk met twee minuten voorsprong kunnen winnen'

Hill: 'Max zou waarschijnlijk met twee minuten voorsprong kunnen winnen'

Voormalig wereldkampioen Damon Hill denkt dat Max Verstappen met een veel groter verschil zou kunnen winnen in de 2023-races. De Brit haalde de dominerende Red Bull Racing-coureur aan om uit te leggen dat je als leider in een Grand Prix de enige bent die niet zo snel mogelijk hoeft te rijden.

Hill was te gast bij de Formula For Success-podcast, waar hij verwelkomd werd door oud-teamgenoot David Coulthard, en oud-teambaas Eddie Jordan. De excentrieke Ier was van 1991 tot en met 2005 teambaas van Jordan Grand Prix, dat vier races wist te winnen. Twee overwinningen werden door Heinz-Harald Frentzen gepakt in 1999, toen de Duitser verrassend lang meestreed in het gevecht voor het kampioenschap. De laatste overwinning werd door Giancarlo Fisichella gepakt in de knotsgekke Grand Prix van Brazilië in 2003.

Hill zorgde voor ophef in België

De eerste overwinning van Jordan kwam echter al in 1998, met Hill achter het stuur in de kletsnatte Grand Prix van België, voornamelijk bekend vanwege de enorme startcrash, en de aanvaring tussen raceleider Michael Schumacher en achterblijver Coulthard. Jordan profiteerde van het wegvallen van de grote namen, en zag Hill in de slotfase leiden voor teamgenoot Ralf Schumacher.

Terwijl de jongste Schumacher-broer werd aangespoord om Hill binnen te hengelen, sprak Hill teambaas Jordan aan: 'Ik ga je nu iets voorleggen, en je kan maar beter luisteren. Als we met zijn tweeën gaan racen, kunnen we met lege handen eindigen, dus het is aan Eddie (Jordan, red.). Als we elkaar niet bevechten, kunnen we als eerste en tweede eindigen. De keuze is aan jou', waren de harde woorden van Hill, waarna Schumacher de teamorder kreeg om Hill niet in te halen.

Hill won de race inderdaad voor zijn teamgenoot. In de Formula For Success-podcast wordt de race uitgebreid besproken, waarbij Hill gevraagd wordt hoe ver Schumacher achter hem zat. 'Dat doet er niet toe. Het punt is, dat als je de race leidt, je zo snel rijdt als nodig is om de leiding vast te houden', vertelt de 63-jarige Brit.

Vergelijking met Verstappen

Onder meer viervoudig wereldkampioen Alain Prost stond erom bekend dat hij in de races nooit harder reed dan nodig was. 'Je gaat niet zo snel als maar mogelijk is, omdat je niemand meer bij kan halen. Dat zie je Max ook niet doen. Waarschijnlijk zou hij twee minuten voorsprong kunnen pakken, als hij dat zou willen', vermoedt de oud-Williams-coureur. 'Je zorgt ervoor dat je hetgene dat je in handen hebt niet verliest, namelijk je allereerste overwinning met Jordan.'

Hill spreekt dan ook tegen dat hij serieus onder druk stond. 'Ik had alles onder controle, want Ralf had Jean Alesi achter zich, en moest dus zo snel mogelijk gaan, en Jean liep in op Ralf. Ralf moest daardoor versnellen, en daardoor moest ik ook versnellen, en Ralf haalde me niet in, dus case closed.'

Jordan geeft zelf aan dat hij in ieder geval blij was met zijn ervaren coureur. 'Damon gaf ons niet alleen onze eerste zege, maar ook kennis. Wij hadden nog nooit eerder een race gewonnen', aldus de Ier. Hill kende in 1999 een moeizamer seizoen, en wilde in eerste instantie tijdens het seizoen al met pensioen gaan, waarna Jordan Jos Verstappen optrommelde als verwachte vervanger. Hill kondigde voor de Britse Grand Prix aan dat hij na dat weekend zou stoppen, maar de Brit pakte een vijfde plek, en besloot daarna toch het seizoen af te maken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws