Hoe Honda op 'miraculeuze' wijze basis legde voor Red Bull-succes Verstappen Formule 1
Formule 1

Hoe Honda op 'miraculeuze' wijze basis legde voor Red Bull-succes Verstappen

Hoe Honda op 'miraculeuze' wijze basis legde voor Red Bull-succes Verstappen

Yasuaki Asaki, managing director van Honda Racing Corporation, kijkt met trots terug op de samenwerking met Red Bull Racing en AlphaTauri. De Japanse motorfabrikant kreeg in 2018 het vertrouwen van de Oostenrijkers toen het toenmalige Toro Rosso aangewezen werd als klantenteam. Dat legde de basis voor het inmiddels bekende succesverhaal.

Asaki werd namelijk vlak na de breuk met McLaren aangewezen als managing director. 'Toen werd Honda niet echt gezien als één van de toppers, maar toonde Toro Rosso wel interesse. Daar waren we dankbaar voor', vertelt de topman bij de Nederlandse tak van Motorsport.com. 'Red Bull stond er natuurlijk achter, dus zij konden ook meteen zien waar Honda toe in staat was. Het was een prachtige kans om onszelf te bewijzen.'

De eerste overwinning kwam in 2019, toen Max Verstappen in Oostenrijk won namens Red Bull. Een ander hoogtepunt was de tweede plaats van Pierre Gasly in Brazilië later dat jaar. Toen verschalkte de Fransman in zijn Toro Rosso Lewis Hamilton in een dragrace naar de eindstreep. 'Het was een gevecht op puur vermogen en de auto met onze motor achterin won', weet Asaki maar al te goed.'

Dat moment, waarbij Verstappen eveneens won, heeft Honda veel vertrouwen gegeven en ook het besef: 'Zelfs op vermogen kunnen we de topteams aan', gaat Asaki verder. 'Het jaar daarna won Gasly een race en ook dat heeft grote indruk gemaakt, vooral omdat Toro Rosso het eerste team was dat het in ons zag zitten', wijst de Japanner op de Grand Prix van Italië van 2020.

Honda legt op miraculeuze wijze basis voor kampioensjaar Verstappen

2020 was echter ook het jaar waarin Honda aankondigde na 2021 uit de Formule 1 te stappen. Een verrassing voor Asaki, die nog grootse plannen had met zijn motorprogramma, maar enkel nog een jaar de tijd kreeg daarvoor. Hierdoor diende hij het verzoek in om de plannen voor de motor van 2022 een jaar vooruit te halen. Met de kennis van nu heeft dat besluit de basis gelegd voor het kampioensjaar van Verstappen in 2021.

'We zijn na de aankondiging meteen aan de slag gegaan en hebben de nieuwe motor miraculeus genoeg af gekregen voor de eerste race van 2021', vertelt Asaki daarover. 'Tegelijkertijd zijn we met de batterij aan de slag gegaan. Die werd eerst nog ergens anders gemaakt, maar moest natuurlijk wel Honda-technologie zijn. Ook daarvoor hebben we een nieuw exemplaar gemaakt. Die was jammer genoeg niet klaar voor de eerste race van het seizoen, maar wel voor Silverstone.'

Verstappen werd toen wel direct uit de race getikt op Silverstone, maar het neemt niet weg dat dit hele verhaal heeft geleid tot het succes van Verstappen. 'De twee genoemde dingen bij elkaar opgeteld hebben geleid tot een enorme stap in onze motorprestaties. Max kon het kampioenschap winnen en daardoor is 2021 voor ons allemaal een zeer gedenkwaardig jaar geworden', besluit Asaki.

F1TV of toch Viaplay? Bekijk hier waar jij de Formule 1 in Bahrein kan kijken! Of check onze Formule 1 live kijken-pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws