Update | McLaren staat open voor nieuwe motorleverancier vanaf F1 2026 Formule 1
Formule 1

Update | McLaren staat open voor nieuwe motorleverancier vanaf F1 2026

Update | McLaren staat open voor nieuwe motorleverancier vanaf F1 2026

McLaren en Honda zijn gesprekken aan het voeren over een mogelijke nieuwe samenwerking tussen de twee partijen, zo meldt The Race. De Britse formatie en de Japanse krachtbron hebben het al eens eerder geprobeerd, maar dat bleek toen geen match te zijn. Honda en Red Bull Racing gaan de wegen aan het einde van 2025 scheiden, dus is er een opening voor Honda om zich opnieuw aan een Formule 1-team te koppelen.

McLaren en Honda zijn absoluut geen vreemden voor elkaar. De Britse renstal reed van 2015 tot en met 2017 met de Japanse krachtbron, maar toen verliep het echter niet heel soepel. Honda stapte over naar Red Bull en heeft sindsdien grote stappen gemaakt. Met Honda won de Oostenrijkse renstal de rijderstitels van 2021 en 2022, en het constructeurskampioenschap van 2022. Aangezien Red Bull aan het einde van het 2025-seizoen afscheid zal nemen van Honda, vanwege de deal met Ford, kan er een McLaren-Hondareünie komen. De gesprekken tussen de twee partijen bevinden zich nog in een heel vroeg stadium, maar ze zijn er wel.

Brown nam een kijkje bij Red Bull Powertrains, Audi ook nog een optie

Nadat McLaren gedag zei tegen Honda, nam Renault even de rol als motorleverancier over, maar sinds het 2021-seizoen rijdt de Britse renstal met de Duitse krachtbron van Mercedes. Het 2026-seizoen, het jaar waarin de nieuwe krachtbronreglementen ingaan, kan daar wel eens verandering in brengen. McLaren-CEO Zak Brown bracht een bezoekje aan de Red Bull Powertrains om te kijken hoe Honda nu te werk gaat. Het kan een uitdaging zijn voor de nieuwe opzet van Red Bull-Ford om de capaciteit te hebben om naast Red Bull Racing en AlphaTauri een derde team te leveren, maar Christian Horner heeft eerder aangegeven dat hij uitgerust wil zijn om klanten te bevoorraden.

McLaren's andere opties zouden zijn om op een gegeven moment ook de prille Audi-opstelling uit te proberen. Audi bouwt een motor voor 2026 en koopt het Sauber-team, dat nu wordt gerund door Brown's voormalige McLaren-teambaas Andreas Seidl. 'We zijn erg blij met Mercedes', heeft Brown in 2022 laten weten. 'Ik ben ervan overtuigd dat je een wereldkampioenschap kunt winnen met een motor van een klant', vervolgt de Amerikaan. 'Het heeft duidelijk voordelen om een fabrieksteam te zijn met de geavanceerde kennis die je opdoet. We hebben een langlopend contract met Mercedes, zijn erg blij met de samenwerking en besteden nog niet te veel tijd aan het nadenken over 2026 en daarna', aldus Brown.

Update 09:48u (15/02) | McLaren staat open voor nieuwe motorleverancier vanaf F1 2026

McLaren staat open voor een nieuwe motorleverancier vanaf het 2026-seizoen van de Formule 1. Dat vertelt CEO Zak Brown tegenover Motorsport Week. McLaren heeft tot en met 2025 een overeenkomst met Mercedes, dat momenteel de krachtbron levert. Onlangs kwamen geruchten naar buiten dat Honda en McLaren verkennende gesprekken voeren voor het jaar waarin de nieuwe reglementen ingaan.

Brown bespreekt die geruchten niet, maar zegt wel zijn opties te bekijken voor 2026. 'We zijn erg blij met Mercedes. We hebben nog tijd om te beslissen wat we doen voor 2026 en daarna. Ik denk dat het goed is voor de Formule 1 dat er zo veel merken zijn die in willen stappen. Het laat duidelijk de groei van de sport zien. Het is zeker iets dat Andrea (Stella, de teambaas, red.) en ik bespreken. We hebben geen haast en zijn blij met Mercedes, dus we gaan zien hoe het het komende jaar uitpakt voordat we een beslissing nemen.'

Formule 1 live kijken komend seizoen? Bestel Viaplay of F1TV of neem een kijkje op onze Formule 1 tv-pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws