Kerstcolumn | 2021 zit erop, en wat nu? Formule 1
Formule 1

Kerstcolumn | 2021 zit erop, en wat nu?

Kerstcolumn | 2021 zit erop, en wat nu?

De maanden november en december zijn voor mij als een sneltrein voorbij gekomen. Beeld je in dat je vrijwel elke seconde van de dag bovenop alle tumult hebt gezeten die zich het afgelopen F1-seizoen voor heeft gedaan. En met name in dat laatste handjevol races. Brazilië, Saoedi-Arabië, Abu Dhabi, chaos. We beginnen 2022 weer van begin af aan, maar toch weet je ook dat het Nederlandse Formule 1-landschap nooit meer hetzelfde zal zijn. Er is één vraag die ik maar niet kan beantwoorden rondom de kerstdagen. Wat nu?

Een Nederlandse wereldkampioen. Enkelvoudig wereldkampioen, nog. Dat bekt best lekker, en dat schrijft het ook trouwens. Enkelvoudig krijg je zo uit je toetsenbord, makkelijker dan zevenvoudig, bijvoorbeeld, door die venijnige Z die linksonder zit. Enkelvoudig zette ik tot voorheen achter de namen van Nico Rosberg, Jenson Button en Jacques Villeneuve. Nu ook achter die van Verstappen. Best wijs hoor, zo'n enkelvoudig wereldkampioen in het land (niet letterlijk natuurlijk, want na de kerst wordt er gewoon weer gesimracet in Monaco), maar gaat het wat veranderen? Dat is eigenlijk waar ik het meest nieuwsgierig naar ben en wat deze winterstop lang gaat maken. Heel erg lang.

Ik hoor u denken: waarom zou er überhaupt iets veranderen aan de nuchtere Verstappen? Goed punt. Kersverse Formule 2-kampioen Oscar Piastri won in 2020 de F3 en een jaar later de F2. Als je kan racen, kan je dat altijd, ook na het winnen van een titel. Zo'n wereldkampioenschap verandert daar dus niets aan, voorbeelden zijn er daar genoeg van. Daarnaast is Verstappen vierentwintig en heeft hij nog zeven titels te behalen. Neem het gerust per titel, maar als ik een F1-coureur was, zou ik mijn pijlen na die eerste titel op dat wereldrecord richten.

Kerst bij de Verstappens

Hoe zou het er aan tafel bij de Verstappens aan toe gaan deze kerst? Wordt er meer gelachen, gedronken en geproost? Ik licht mijn perspectief op de opluchting binnen huize Verstappen graag toe met het voorbeeld van een doorsnee ondernemer, iets waar ik zelf overigens weinig ervaring mee heb. Wat verkoop je? Ik heb geen idee, fantaseer! Beeld je in dat je van je salaris in die opstartfase van je bedrijfje af en toe wat ruwe grondstoffen voor je product koopt, je knutselt je eerste product in elkaar en twee weken later start je je website. Nog eens twee maanden later krijg je je eerste online order binnen. 'Wow!', denk je, 'dit begint ergens op te lijken!'

Bloed, zweet, tranen, tijd en geld. Het zijn allen manieren om te investeren (bij sommige voorbeelden op figuurlijke wijze..). Jaar na jaar zie je dat jouw baby, je eigen project, je hart en ziel, groeit. Op een gegeven moment wordt het te groot om alleen te doen. Je zoekt er mensen bij, vormt banden, vindt partners, vertrouwt, wordt verraden en bouwt weer op. Je gaat de beurs op. Het loopt uit de hand, maar elke dag wordt de passie groter. Bij de beursgang sta je op het podium, drukt iemand je een microfoon in de hand en komt er twintig jaar aan investeren over je heen. Beeld je nu eens in dat je naam Jos Verstappen is en dat je twintig jaar tijd en geld hebt geïnvesteerd in je eigen vlees en bloed. Ik vrees dat ik de trots niet kan omvatten.

Jos the Boss, die zelf op unieke wijze talent voor racen wist te combineren met zakelijk vernuft. Jaren liep hij op de paddock in vervulling van een droom, die hij vervolgens doorgaf aan zoonlief. Als mijn jaar met zoveel emotie gevuld was als het jaar van Jos, was ik aan de kersttafel neergeploft, leunde ik achterover en zou ik de meest relaxte avond van mijn leven hebben. Ik zou lachen om grappen en huilen om kerstcompilaties, gemaakt door die ene creatieveling die elke familie wel heeft. Het kippenvel loopt mij bij de gedachte alleen al over de rug.

Ontketend

Wát een gevoel. Heerlijk, maar ook potentieel gevaarlijk. Bij Mercedes is meer dan eens gesuggereerd dat het uitstellen van voldoening men scherp houdt. Túúrlijk moeten de Verstappens genieten van die eerste wereldtitel, maar als Formule 1-liefhebber wil je meer zien. Meer polepositions, meer overwinningen, meer titels, meer weerstand tegen Mercedes, McLaren, Ferrari of Alpine. Wie er in 2022 ook technisch uitblinkt, Verstappen zal met arendsogen loeren op titel nummer twee. 'De rest is nu mooi meegenomen', meldde Verstappen meer dan terecht aan het einde van dit jaar. Ik hoop gewoon dat nu de druk van de ketel is dat Verstappen zijn alles-of-niets-mentaliteit behoudt. We hebben in 2021 immers gezien dat je alleen zo Lewis Hamilton van een wereldtitel houdt.

Aan de andere kant kan die eerste titel ook positieve gevolgen hebben. Jackie Stewart won drie titels en gaf aan dat na die eerste de rest er veel makkelijker achteraan kwam. Het zijn twee verhalen die in mijn ogen beide meer dan redelijk klinken. Zodoende denk ik dat er sowieso iets gaat veranderen, maar wat, en welke richting op? Dat is de grote vraag die nog niet te beantwoorden valt. Wel vermoed ik hoe Verstappen er zelf in staat. We weten hoe die is, altijd op het scherpst van de snede. Wat is er gevaarlijker dan Max Verstappen? Inderdaad, een ontketende Max Verstappen. Jos heeft immers geen verliezer grootgebracht.

Met de ingang van het nieuwe jaar gaan we ook een nieuw racejaar in. Als de reglementaire wijzigingen van de FIA gewerkt hebben, betekent dat een racejaar dat wederom spannend zal zijn. Voldoende reden voor mij persoonlijk om geen cadeautjes meer onder de kerstboom te verlangen. En mocht de kerstman dan toch komen, doe er dan nog maar een wereldtitel of drie bij, alstublieft.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws