Kyalami-deal blijft voorlopig uit: 'De man van Kyalami zei: nee, ik wil zoveel geld en dit en dat doen' Formule 1
Formule 1

Kyalami-deal blijft voorlopig uit: 'De man van Kyalami zei: nee, ik wil zoveel geld en dit en dat doen'

Kyalami-deal blijft voorlopig uit: 'De man van Kyalami zei: nee, ik wil zoveel geld en dit en dat doen'

Voormalig Formule 1-coureur Jody Scheckter bekritiseert de hebzucht van de circuit officials en wijst dat aan als de reden waarom de deal met Kyalami is mislukt. Naar het idee van Scheckter was een deal met het Afrikaanse circuit bijna rond, maar was er wrijving tussen beide partijen betreffende de financiën, omdat een vertegenwoordiger van Kyalami meer geld wilde zien.

Nu de populariteit van de Formule 1 in elk continent door het dak gaat, wil bijna elk land wel een Grand Prix organiseren. Ook Kyalami toonde interesse, en er waren gesprekken gaande over de terugkeer van het circuit in Zuid-Afrika. Lewis Hamilton was hier een voorstander van, en ook Max Verstappen en andere coureurs spraken hier positief over. F1 kondigde op 23 januari aan dat de koningsklasse vanaf 2026 een Grand Prix in Madrid erbij krijgt. De race in de Spaanse hoofdstad staat direct tien jaar op de kalender.

'Ik denk dat het vorig jaar had kunnen gebeuren', zegt Scheckter in de Formula For Succes-podcast toen hem werd gevraagd naar de mogelijke terugkeer naar Afrika. 'Mijn neef heeft drie jaar lang gesprekken gevoerd met de overheid, alles in gereedheid gebracht, en ze zouden een race op Kyalami gaan organiseren', vervolgt de Zuid-Afrikaan. 'Ze kwamen bijna tot het ondertekenen, maar de man van Kyalami zei: nee, ik wil zoveel geld en ik wil dat en dat doen. De regering, zoals ik het begreep, zag de wrijving tussen de partijen en trok zich terug. Het stond op het punt om te gebeuren.'

Domenicali zag de terugkomst van een race in Afrika ook zitten

De gesprekken tussen Kyalami en Formule 1-CEO Stefano Domenicali zijn een tijdje geleden gestart, maar lijken nu een doodlopende straat in te zijn gewandeld. 'Het enige wat ik kan zeggen is, na het eerste contact met Kyalami, dat er andere plaatsen in Afrika zijn die geïnteresseerd zijn in de Formule 1', zei Domenicali destijds tegen Sky Sports F1. 'Maar we hebben een zeer duidelijk doel: Afrika zal terugkomen en hopelijk heel snel', aldus de Italiaan.

Scheckter betreurt in ieder geval dat de hebzucht van de circuit official van Kyalami roet in het eten gooide. Naar het idee van de voormalig Formule 1-coureur dwarsboomde dat de deal die mogelijk tot stand had kunnen komen. Voorlopig is alleen Madrid toegevoegd aan de toekomstige kalender, en schijnt Domenicali ook te overleggen of een Grand Prix in New York gerealiseerd kan worden. Met de aflopende contracten van Zandvoort, Spa-Francorchamps, Imola en Monza, lijkt het erop dat Domenicali er nog even voor moet gaan zitten om de kalender na 2025 rond te krijgen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws