Live F1 13.00u | Grand Prix van Azerbeidzjan Formule 1
Formule 1

Live F1 13.00u | Grand Prix van Azerbeidzjan

Live F1 13.00u | Grand Prix van Azerbeidzjan

De Grand Prix van Azerbeidzjan staat op de agenda. Na een spannende kwalificatie gaan de Formule 1-coureurs op zondag het asfalt op, met Charles Leclerc en Sergio Pérez die de voorste startrij delen. Max Verstappen begint vanaf P3. De voorbereidingen op dit spannende evenement, evenals de race zelf, worden uiteraard uitvoerig besproken in de liveblog van F1Maximaal.nl.

Het stratencircuit van Baku belooft een spektakel te bieden. Op Baku, dat het langste rechte stuk van de Formule 1 kalender heeft, maar ook de nodige bochten, zal het erg interessant zijn om te kijken wat de teams strategisch gaan doen. Zo zal de pitmuur een belangrijke rol kunnen spelen tijdens de race, al helemaal omdat safety cars vaak nodig zijn.

Op vrijdag zagen we dat Verstappen opnieuw problemen had met zijn DRS. Ook voor Mick Schumacher begon het weekend allesbehalve positief. De coureur van Haas moest al binnen de eerste tien minuten zijn auto aan de kant zetten wegens problemen met de waterdruk. Voor Schumacher is dit het tweede weekend op rij dat hij de eerste vrije training vroegtijdig moet staken. Nicholas Latifi moest in die eerste vrije training ook zijn auto langs de kant zetten. De auto van de Canadees stond stil bij bocht 5, dezelfde plek waar ook Schumacher stilstond met zijn problemen, en de coureur meldde dat zijn auto het simpelweg begaf.

Leclerc pakt pole

Ook op de zaterdag ging er het een en ander mis. De kwalificatie begon, net als VT3, een kwartiertje na de oorspronkelijke begintijd. Reglementair móét er twee uur tussen de derde vrije training en de kwalificatie zitten, dus de vertraging van VT3 sijpelde door richting de kwalificatie. Aan het einde van Q1 was het Lance Stroll die twee keer de muur raakte, waardoor er een rode vlag kwam. Chaos was het gevolg, met ook nog een gele vlag voor Fernando Alonso die rechtdoor schoot, volgens Alexander Albon expres, in bocht vijftien. In Q2 was het teamgenoot Sebastian Vettel die de muur schampte.

Q3 brak aan, en het was Carlos Sainz die rakelings langs de muur ging in de eerste sector, maar hij verloor er wel een halve seconde. Leclerc zette twee paarse sectoren neer, en schoot bijna een halve seconde onder de tijd van Sainz door. Verstappen verbeterde in sector 3 en schoot naar P2, maar zag teamgenoot Pérez ook verbeteren. Verstappen eindigde zo op P3, met Leclerc op P1 en Pérez op P2. Russell hengelde P5 binnen, gevolgd door Gasly op de zesde plaats en Hamilton op P8. Tsunoda, Vettel en Alonso completeerden de top tien.

Leclerc, Pérez of toch Verstappen?

Leclerc heeft beide Red Bull-coureurs in de nek hijgen, en daarom lijkt het een spannende wedstrijd te worden. Het hele weekend waren Pérez en Leclerc de sterkste, en had Verstappen het lastig. Toch moeten we Verstappen niet afschrijven, aangezien Baku een circuit is dat Red Bull goed ligt. Pérez en Verstappen zullen proberen Leclerc onder druk te zetten, nu teamgenoot Sainz op P4 start, en dus niet direct kan helpen wanneer hij bij de start nog steeds achter de twee Red Bulls zit.

Ook achter de top 4 kan het spannend worden. Pierre Gasly begint vanaf P6 en gaf aan veel rode vlaggen te verwachten: 'Dat hebben we vorig jaar gezien met ons podium. Het is erg makkelijk om fouten te maken op dit circuit. Normaal zien we veel rode vlaggen, dus we hebben een goede uitgangspositie om te profiteren.' Mocht dit het geval zijn dan is ook voor Mercedes alles nog mogelijk, en zullen we veel verschuivingen zien.

Grand Prix van Azerbeidzjan live kijken?

De Grand Prix van Azerbeidzjan wordt onder andere live uitgezonden door F1TV en Viaplay. Registreer bij de aanbieders om zelf live beelden te zien van de race. Wil je een overzicht van alle tv-aanbieders voor het hele seizoen? Bekijk dan deze pagina.

Wed op GP Azerbeidzjan

Een voorgevoel dat Verstappen het het aankomende weekend goed gaat doen? Check dan hier de quoteringen voor de aankomende wedstrijd.


0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws