Longrun analyse | Ferrari en Mercedes blijven achter met gapend gat naar Alonso en Verstappen Formule 1
Formule 1

Longrun analyse | Ferrari en Mercedes blijven achter met gapend gat naar Alonso en Verstappen

Longrun analyse | Ferrari en Mercedes blijven achter met gapend gat naar Alonso en Verstappen

Net als vorig seizoen het geval was, stond de tweede vrije training vooral in het teken van de longruns. Tijdens deze runs simuleren de teams de omstandigheden waarin er tijdens de race gereden wordt. Dat wil zeggen dat er veel brandstof in de auto's zit, en er vervolgens gekeken wordt welke tijden er gereden kunnen worden en hoelang de coureurs dat tempo vol kunnen houden. Auto, Motor und Sport heeft deze tijden op een rijtje gezet en daaruit blijkt dat Max Verstappen en Fernando Alonso vooralsnog een klasse apart zijn. Mercedes en Ferrari blijven achter.

Dat Verstappen met zijn Red Bull Racing-bolide de lijst aanvoert, is niet bepaald een verrassing. Afgelopen seizoen bleek de RB18 al ijzersterk en met de RB19 als evolutie gaat het team vrolijk verder met waar het gebleven was in 2022. Daarbij valt op dat Sergio Pérez, die weliswaar twee ronden meer reed, toch een gat van ruim vier tienden moet laten vallen op zijn teamgenoot. Aangezien het over gemiddelde tijden gaat, zou dit betekenen dat de Mexicaan in die vijftien ronden die Verstappen reed op een achterstand van liefst zes seconden gereden wordt.

Wat mogelijk nog pijnlijker is, is dat eigenlijk alleen Alonso het tempo van de Nederlander kan bijbenen. Over dertien ronden reed de Spanjaard een vrijwel identieke tijd als Verstappen en daarmee lijkt hij in zijn Aston Martin dan ook goed mee te kunnen met de Red Bull. Teamgenoot Lance Stroll reed als enige van de coureurs van de top vier teams op de medium-band, en dus kan er wat betreft Aston Martin wel alleen maar vergeleken worden met de tijd van de tweevoudig wereldkampioen bij de Britse renstal.

Mercedes en Ferrari kunnen alleen toekijken

Waarom het pijnlijk is dat alleen Alonso mee kan komen? Mercedes en Ferrari hadden de hoop het Red Bull Racing dit jaar wel moeilijk te kunnen maken. Het gat tussen beide teams met de twee voorste mannen is echter enorm. De man die het meest dichtbij staat, Charles Leclerc, reed over twee stints van in totaal zeventien ronden een gemiddelde tijd van 1.37,908 en was daarmee dus bijna zeven tienden langzamer dan Verstappen en Alonso. Dit zou betekenen dat hij na vijftien ronden op ruim tien seconden achterstand zou rijden.

Zoals gezegd is de Monegask de snelste van de coureurs van Mercedes en Ferrari, en dus zou de rest zo mogelijk op een nog grotere achterstand terecht komen. De tijden van Lewis Hamilton en George Russell zijn enigszins vergelijkbaar met die van de Ferrari-coureur, maar de andere Ferrari-coureur, Carlos Sainz, moest gemiddeld maar liefst een seconde per ronde toegeven op de voorste twee mannen en daarmee lijkt de situatie voor Ferrari en Mercedes vooralsnog erg schrijnend. De woorden van Helmut Marko, die stelde dat Alonso de voornaamste uitdager zou gaan worden, lijken dan ook hout te snijden.

Longruns op de soft-band

Naam Team Gemiddelde tijd Aantal ronden
Max Verstappen Red Bull Racing 1.37,220 15
Fernando Alonso Aston Martin 1.37,248 13
Sergio Pérez Red Bull Racing 1.37,691 17
Charles Leclerc Ferrari 1.37,908 7+10
Lewis Hamilton Mercedes 1.37,985 13+4
George Russell Mercedes 1.38,054 11+5
Carlos Sainz Ferrari 1.38,299 8+11

F1TV of toch Viaplay? Bekijk hier waar jij de Formule 1 in Bahrein kan kijken! Of check onze Formule 1 live kijken-pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws