Machtsstrijd bij Red Bull breekt Newey op: 'Je merkt aan hem dat hij lijdt onder de situatie' Formule 1
Formule 1

Machtsstrijd bij Red Bull breekt Newey op: 'Je merkt aan hem dat hij lijdt onder de situatie'

Machtsstrijd bij Red Bull breekt Newey op: 'Je merkt aan hem dat hij lijdt onder de situatie'

Auto, Motor und Sport-journalist Michael Schmidt ziet Red Bull Racing-topontwerper Adrian Newey niet zomaar vertrekken, zeker niet tot het Hypercar-project RB17 klaar is. Tenzij Newey er zelf klaar mee is. Volgens Schmidt lijdt de Brit wel onder de situatie die er momenteel achter de schermen gaande is bij Red Bull, maar de ontwerper wil zich liever alleen op zijn auto's focussen.

Het is de laatste tijd rustig naast de baan voor Red Bull nadat het seizoen turbulent begon. Er zou een machtsstrijd gaande zijn achter de schermen en daardoor werd er direct druk gespeculeerd dat Max Verstappen zou vertrekken, Helmut Marko mee zou gaan, en Newey Red Bull ook zou verlaten. De ontwerper krijgt immers vanuit alle hoeken van de paddock een aanbod toegeworpen. Iedere teambaas wil miljoenen geven om de Brit aan boord te krijgen, maar daar lijkt Newey niet gevoelig voor te zijn. 'Naast de baan is er de laatste tijd niet veel gebeurd, ook niet bij Red Bull. Rondom Christian Horner wordt het langzaamaan wat rustiger', zegt Schmidt in de meest recente aflevering van Formel Schmidt.

'De enige persoon die op dit moment een beetje interessant is, is Adrian Newey. Aston Martin is in hem geïnteresseerd. Ik heb gehoord dat hij ook gezien is bij Toto Wolff, ook op de luchthaven van Bologna', vervolgt de Duitser. 'Wellicht is dat ook door iemand verspreid, dat weet ik niet. Je moet er wel bij zeggen dat Newey niet zo makkelijk weg kan. Verstappen ook niet. Newey heeft een contract dat pas afloopt als dit Hypercar-project RB17 klaar is. Newey en Horner waren het weekend voor de Grand Prix van Japan in Tokyo en hebben al geprobeerd dit project, deze auto, hoewel hij nog niet eens klaar is, aan een rijke Japanner te verkopen', weet Schmidt te vertellen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

adrian newey red bull 2024
Newey en zijn rode notitieboek blijven voorlopig nog bij Red Bull. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

'Dus daar zit ook wel wat druk achter. Natuurlijk wil je dan geld verdienen met de auto. Wanneer moet dat af zijn? In september 2025. Dus Newey zal niet eerder weggaan, tenzij hij zijn potlood neerlegt en zegt: hé mensen, ik wil niet meer, ik kan niet meer', gaat de Duitser verder. 'Je merkt het aan hem, ik heb een tijdje geleden nog met hem gesproken, hij lijdt enorm onder deze situatie, onder deze machtsstrijd daar, omdat de sfeer gewoon, ik zou zeggen, een beetje koel is', zegt Schmidt, die regelmatig bij veel teams in de hospitalities loopt als hij bij de races aanwezig is. Naar zijn idee doet de machtsstrijd tussen Horner en Marko Newey meer dan mensen wellicht denken.

Newey zit vaak alleen: 'Wil zich niet bezighouden met de politiek'

Schmidt merkt dan ook op dat het anders aanvoelt als je in de Red Bull-motorhome zit dan voorheen. 'Je merkt dat iedereen heel voorzichtig is. Horner probeert nu overal vrienden te maken en Marko zit dan vaak geïsoleerd met zijn Oostenrijkse vrienden aan een tafel', zegt Schmidt. 'Ik denk dat dat Newey opbreekt, omdat hij een persoon is die zich eigenlijk alleen maar wil concentreren op zijn auto's of hij leeft gewoon in deze wereld, in deze technische wereld, en wil zich dan niet bezighouden met politiek', benadrukt de Duitser.

Onlangs kreeg Newey nog een aanbod van Aston Martin die 'astronomisch hoog' zou zijn. Teameigenaar Lawrence Stroll wil de Brit maar al te graag binnenhalen, maar met hem zijn er nog acht andere teams die dat ook graag willen. Het lijkt er voorlopig op dat Newey nergens heen gaat, en hetzelfde geldt voor Verstappen. De Nederlander heeft al meerdere keren gezegd dat hij zijn contract bij Red Bull gaat uitdienen, dus tot 2028 bij de Oostenrijkse renstal zal blijven.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws