Marko had snelle ommekeer Red Bull niet verwacht: 'Hoe luidde Max' statement ook alweer?' Formule 1
Formule 1

Marko had snelle ommekeer Red Bull niet verwacht: 'Hoe luidde Max' statement ook alweer?'

Marko had snelle ommekeer Red Bull niet verwacht: 'Hoe luidde Max' statement ook alweer?'

Helmut Marko, de adviseur van Red Bull Racing, vertelt hoe hij dit seizoen tot nu toe ervaart. De Oostenrijkse renstal wist in Austin, met nog drie races te gaan, het constructeurskampioenschap te winnen en Max Verstappen pakte een week eerder al de titel bij de coureurs. Voor Marko dus al genoeg om op terug te blikken.

Verstappen wist in Mexico het record van Michael Schumacher en Sebastian Vettel te breken, wat betreft meeste overwinningen in een seizoen. 'Om eerlijk te zijn, er zijn tegenwoordig veel meer races. Maar na een paar maanden vergeet iedereen wat de basis was en het zal zeker niet makkelijk zijn om dit record opnieuw te vestigen', vertelt Marko in een interview bij Auto Motor und Sport. 'En we mogen niet vergeten: er zijn nog twee races te gaan', voegt hij eraan toe.

Behalve Verstappen heeft ook Red Bull goed werk geleverd dit jaar. Het team wist grote stappen te zetten. Iets dat de adviseur van het team eerder dit jaar, na de eerste drie races, niet zag aankomen. 'Hoe luidde Max' statement ook alweer in Australië: ik heb 36 races nodig om terug te komen?', benoemt Marko. 'Daarna hebben we ons programma geïntensiveerd en de fouten zijn geanalyseerd. De eerste twee uitvallers waren aan de kant van Red Bull en de derde lag bij Honda. Vervolgens hebben we de kwaliteitscontrole verbeterd', verklaart hij over de verbeteringen van het team.

Marko: 'Als je al het andere hebt bereikt, ga je voor zulke snoepjes'

De kwaliteitscontrole heeft geholpen, want even later leek Red Bull niet te stoppen. Marko legt uit dat het succes van het team te maken heeft met zowel de coureur als de auto. 'Je zag in de beginfase van het seizoen dat Max net zo snel is als (Sergio) Pérez met een auto die niet bij zijn rijstijl past. Als de auto past, is hij een halve seconde sneller', verklaart Marko. Verder in het seizoen bleek dat te kloppen, want Verstappen was vrijwel altijd sneller dan zijn teamgenoot.

Dat leverde echter wel vragen op over de ontwikkeling van de auto. Mensen beweerden namelijk dat dit in het voordeel van de Nederlander gebeurde. 'Dat is natuurlijk onzin. Het grootste probleem was het overgewicht', geeft Marko aan. De Mexicaanse coureur strijdt nu de laatste twee races nog voor de tweede positie in het kampioenschap. 'Als je al het andere al hebt bereikt, dan ga je voor zulke snoepjes. Je hebt ook een prikkel nodig voor mensen om hun motivatie hoog te houden', eindigt de Oostenrijker.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws