Marko stelt vast: 'Onze achtervolgers zijn dichterbij gekomen' Formule 1
Formule 1

Marko stelt vast: 'Onze achtervolgers zijn dichterbij gekomen'

Red Bull-adviseur Helmut Marko denkt dat de lage bandenslijtage de voornaamste reden is waarom Red Bull Racing zo sterk is in de races dit jaar. Ook in 2022 wist Red Bull regelmatig een sterke kwalificatie van Ferrari ongedaan te maken op de zondag vanwege de lagere bandenslijtage, en Marko ziet dat Red Bull ook in 2023 hierin uitblinkt.

De Oostenrijker, die komende maand zijn tachtigste verjaardag zal vieren, zag Red Bull dominant van start gaan in het 2023-seizoen. Met 87 van de 88 beschikbare punten pakte Red Bull bijna de maximale score; alleen de snelste ronde in Bahrein ging niet naar Red Bull. De constructeurskampioen won afgelopen seizoen al 17 van de 22 races na een slechte openingsfase van het seizoen, en voorlopig lijkt het voordeel van Red Bull op de concurrent alleen maar groter geworden.

De verschillen in de kwalificaties lijken echter kleiner dan tijdens de races. In Bahrein wist Leclerc zijn Ferrari in Q3 in eerste instantie tussen beide Red Bulls te plaatsen, tot hij zijn laatste ronde liet schieten om banden te sparen, en in Saoedi-Arabië bleef de Monegask binnen twee tienden van een seconde van de snelste man, Sergio Pérez. Tijdens de races lijkt de concurrentie echter kansloos: in Bahrein finishte Fernando Alonso als derde met een achterstand van 38 seconden, en in Saoedi-Arabië werd de Spanjaard derde met bijna 21 seconden achterstand, ondanks een safetycar-periode halverwege de race.

Marko: 'Achtervolgers zijn dichterbij gekomen'

Marko legt aan Sky Sports F1 uit waarom de RB19 zo sterk is in de races: 'Je moet zeggen dat het middenveld, of onze achtervolgers, zowel Mercedes als Aston Martin en ook Ferrari, dichterbij zijn gekomen, zeker in de kwalificaties. Maar in de races, voor zover ik gezien heb, zijn we soms een seconde sneller', aldus een trotse Marko. 'Maar dat lijkt gerelateerd te zijn aan het feit dat we nog steeds het sterkste zijn als het op bandenslijtage aankomt.'

Red Bull-teambaas Christian Horner gaf eerder al aan dat hij verwacht dat de concurrentie tijdens de Europese races competitiever zal worden en Red Bull niet het hele seizoen een dusdanig grote voorsprong kan behouden. Sportief directeur van Alpine, Alan Permane, ziet Red Bull echter als dominant en verwacht niet dat een ander team de Oostenrijke formatie kan uitdagen.