'Mercedes-top na Miami met Verstappen in gesprek, Verstappen stelt eisen over personeel' Formule 1
Formule 1

'Mercedes-top na Miami met Verstappen in gesprek, Verstappen stelt eisen over personeel'

'Mercedes-top na Miami met Verstappen in gesprek, Verstappen stelt eisen over personeel'

Volgens het Duitse F1-Insider, dat een goede verstandhouding heeft met Red Bull Racing-teamadviseur Helmut Marko, wil de top van Mercedes, zowel het Formule 1-team als het bedrijf, een serieus gesprek met Max Verstappen op poten zetten. Deze onderhandeling zou dan plaatsvinden na de Grand Prix in Miami.

Verstappen wordt al het hele seizoen in verband gebracht met een overstap naar Mercedes, nadat de onrust bij Red Bull op gang kwam vanwege vermeend ongewenst gedrag van teambaas Christian Horner. Naar verwachting is Adrian Newey het eerste kopstuk dat bij Red Bull zal vertrekken. Daardoor ziet Mercedes nieuwe kansen om ook Verstappen te verleiden om een overstap te maken.

Top van Mercedes wordt bij elkaar geroepen

F1-Insider meldt dat de onderhandelingen tussen Verstappen en Mercedes nu serieuzere vormen aannemen. 'In de veertien dagen tussen de race in Miami en de Europese openingsrace in Imola, zullen er concrete onderhandelingen plaatsvinden tussen Mercedes en Team Verstappen, dat bestaat uit de coureur zelf, zijn vader Jos, en manager Raymond Vermeulen. F1-Insider heeft begrepen dat Mercedes-aandeelhouders Toto Wolff, CEO Ola Källenius, en James Ratcliffe, eigenaar van INEOS, de Verstappens willen ontmoeten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

toto wolff george russell lewis hamilton 2023
Volgend jaar Max Verstappen met Toto Wolff en George Russell?

Daarmee zouden alle kopstukken van Mercedes aanwezig zijn. Het Formule 1-team kent namelijk drie aandeelhouders: teambaas Wolff heeft een derde van de aandelen in bezit, net als moederbedrijf Daimler, en INEOS, dat via multimiljardair Ratcliffe ook behoorlijk wat financiële ruimte heeft. 'De Nederlander zal hierna besluiten of hij volgend jaar naar Mercedes gaat verhuizen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een clausule in zijn contract, die aangeeft dat de winnende Nederlander het Red Bull-schip voortijdig kan verlaten als mentor en vertrouweling Marko niet meer aan boord is. Het is zeker dat Marko zo nodig Verstappen niet in de weg zal staan', deelt F1-Insider, dat op goede voet staat met de Oostenrijker.

Marko kan Verstappen dus alle ruimte geven door ofwel met pensioen te gaan - iets waar hij al regelmatig op zinspeelde na het overlijden van Dietrich Mateschitz - ofwel door met Verstappen mee naar Mercedes te gaan. 'Het punt is wel: Verstappen wil eerst zien hoe serieus Mercedes tijdens de gesprekken is. Hij wil zien in hoeverre Mercedes bereid is om Verstappen tegemoet te komen. Het draait voor de drievoudig wereldkampioen niet alleen om geld. F1-Insider heeft begrepen dat hij garanties wil dat de Zilverpijlen het in 2025 beter gaan doen.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

george russell w15 mercedes australie
Verstappen kan eisen stellen bij Mercedes.

Mercedes heeft een belabberde seizoenstart achter de rug en staat zelfs op flinke achterstand van klantenteam McLaren op de vierde plek bij de constructeurs. 'Verstappen wil daarom dat Mercedes bepalende Red Bull-specialisten overneemt.' Verstappen en race engineer Gianpiero Lambiase hebben in het verleden allebei aangegeven dat ze niet meer zonder elkaar willen werken, en het lijkt dan ook goed mogelijk dat Verstappen Lambiase graag meeneemt naar Mercedes.

Gaat Mercedes tot het gaatje?

Wolff heeft dit seizoen al veel pogingen gedaan om Verstappen publiekelijk te prijzen. 'Het is duidelijk geworden dat Mercedes Verstappen absoluut wil binnenhalen als opvolger van Lewis Hamilton, en Mercedes is daarvoor tot veel bereid. De interesse wordt ook duidelijk uit het feit dat niet alleen teambaas Wolff, maar ook CEO Källenius en de Britse multimiljardair Ratcliffe bij de ontmoetingen zijn.' In 2014 probeerde Wolff Verstappen ook al vast te leggen, maar toen werd hij afgetroefd door Marko, die de toen 16-jarige Verstappen een Formule 1-contract aanbood.

Astronomisch salaris

Verstappen zou dus meer zekerheid willen dan alleen een goed salaris, maar volgens F1-Insider zou de Limburger er bij de Duitsers financieel flink op vooruit kunnen gaan. 'Mercedes wil Verstappen een goed salaris bieden, en hem op de lange termijn als ambassadeur voor Mercedes vastleggen, voor na zijn carrière. INEOS-eigenaar en sportfan Ratcliffe, ook de eigenaar van Manchester United, wil vele miljoenen uitgeven om Verstappen te krijgen. Ratcliffe is een van de vijf rijkste Britten, en heeft zo'n 16,1 miljard dollar. Met bonussen en andere betalingen, zou Verstappen zo'n 150 miljoen euro per jaar kunnen verdienen.'

F1-Insider deelt ook dat Verstappen binnen Mercedes erg gewild is, en dat het een rol speelt dat hij vloeiend Duits spreekt. De website deelt dat Marko bij Verstappen vermoedelijk wel part of the deal is. 'Mercedes moet bereid zijn om de rode loper uit te leggen voor Verstappen op andere manieren. Ze zouden zelfs bereid zijn om Marko een plek te geven. Twee jaar geleden leek dat ondenkbaar gezien de ruzies tussen Wolff en Marko, maar de machtsstrijd bij Red Bull heeft alles veranderd.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

helmut marko max verstappen 2024
Gaan Marko en Verstappen samen verhuizen?

Die machtsstrijd blijft dan ook een hoofdrol spelen. 'Het is zeker dat de kansen op een transfer groter dan verwacht zijn. Emotioneel gezien heeft Verstappen de keuze namelijk al gemaakt. De Verstappens hebben hun steun al tegen Horner en voor Marko uitgesproken. De sfeer binnen het team zou giftig zijn. De Nederlander moet nu bepalen of het sportieve aspect zwaarder weegt dan de sfeer in het team, aangezien hij bij Red Bull meer kans maakt op de wereldtitel in 2025.

Verstappen zou echter vol zelfvertrouwen zijn. 'F1-Insider heeft begrepen dat de Verstappens ook geanalyseerd hebben dat Red Bull lang niet meer zo sterk zal zijn zonder het toptalent, en als de auto iets beter wordt, kan Verstappen ook in 2025 al meedingen naar overwinningen bij Mercedes. De nieuwe reglementen voor het chassis en de motor spelen daarnaast ook een grote rol.

Duitse expert juichen transfer toe

F1-Insider sprak al twee experts over het gerucht. Norbert Haug, voormalig baas van de autosporttak van Mercedes zei: 'Ik ben bijna vijftig jaar actief geweest in de Formule 1, en heb de tijdperken van Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Michael Schumacher, en Lewis Hamilton meegemaakt. Geen van hen was zo dominant als Verstappen.' Ook Ralf Schumacher loofde de Limburger. 'Max maakt het verschil. Je ziet aan de prestaties van zijn teamgenoot dat het niet alleen de Red Bull is. Als je Verstappen overneemt, verzwak je daarnaast ook een grote concurrent.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws