Michael Schumacher: tien jaar na zijn ongeluk nog steeds in de harten van fans Formule 1
Formule 1

Michael Schumacher: tien jaar na zijn ongeluk nog steeds in de harten van fans

Michael Schumacher: tien jaar na zijn ongeluk nog steeds in de harten van fans

Het is vandaag, 29 december, precies tien jaar geleden dat Michael Schumacher zwaargewond raakte tijdens een skiongeluk in het Franse Méribel. Sindsdien is er, naar de wens van de familie, weinig naar buiten gebracht over de situatie van de Duitser. Slechts een intiem gezelschap rond Schumacher weet hoe het precies met hem gaat. Maar de zevenvoudig wereldkampioen is door de sport en de fans nog zeker niet vergeten.

Schumacher boekte tijdens zijn F1-carrière vele successen. Met 91 overwinningen en zeven wereldtitels is de oud-coureur van onder meer Ferrari één van de meest succesvolle F1-coureurs aller tijden. Schumacher had een enorme passie voor het racen, ook getuige het feit dat hij in 2009 op veertigjarige leeftijd zijn F1-rentree, na een afwezigheid van drie jaar, aankondigde. Na drie seizoenen te hebben geracet bij Mercedes besloot Schumacher de sport aan het einde van 2012 definitief vaarwel te zeggen en van zijn racepensioen te gaan genieten.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

michael schumacher ferrari brazilie 2001
Michael Schumacher sloot zijn carrière af bij Mercedes, maar boekte zijn grootste successen bij Ferrari.

Een jaar later stond het leven van de familie Schumacher echter plotseling volledig op zijn kop. Tijdens een skivakantie in de Franse Alpen ging hij onderuit en kwam hij met zijn hoofd op een steen terecht. De Duitser werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Grenoble gebracht en daar werd hij meerdere malen geopereerd en in een kunstmatige coma gehouden om de druk op zijn hersenen te verlichten.

F1-wereld reageert geschokt

Het nieuws over het ongeluk van Schumacher sloeg in als een bom bij zijn familie, vrienden en collega's. Ook de fans waren geschokt en velen kwamen naar het ziekenhuis om Schumacher en zijn familie een hart onder de riem te steken. Het ongeluk kreeg veel aandacht in de media en er werd meteen volop gespeculeerd over de toestand van de zevenvoudig wereldkampioen, mede doordat een bericht daarover van de artsen en de familie Schumacher uitbleef.

Op 16 juni 2014 volgde er dan eindelijk meer informatie en het was zelfs een positief bericht: de Duitser was ontwaakt uit zijn coma en hij zou overgebracht worden naar een ziekenhuis in Lausanne om te revalideren. Een paar maanden later mocht Schumacher dit ziekenhuis verlaten om in zijn eigen woning verder te herstellen van zijn zware ongeluk. Daarna bleven details over de exacte gezondheidstoestand van de voormalig wereldkampioen, op verzoek van de familie, vrijwel volledig uit. Sabine Kehm, de manager van Schumacher, riep journalisten en fans op om de privacy van de familie Schumacher te respecteren.

Echtgenote Schumacher praat voor het eerst over ongeluk

In 2021 verscheen er echter een documentaire over Schumacher op Netflix en daar liet zijn vrouw Corinna Schumacher zich voor het eerst uit over het ongeluk van haar man. Daarin vertelt ze dat het ongeluk 'gewoon pech' was en dat er alles aan gedaan wordt om het leven zo prettig mogelijk voor hem te maken. 'We wonen samen thuis, we revalideren en doen alles zodat het met Michael goed gaat en zodat hij de aanwezigheid van onze familie voelt', zegt ze in de documentaire Schumacher.

Corinna roept journalisten, fans en andere geïnteresseerden tevens nogmaals op om de privacy van de familie Schumacher te respecteren. 'Het is belangrijk dat hij kan genieten van zijn privéleven, zo goed als dat gaat. Michael heeft ons altijd beschermd, nu beschermen we hem', aldus de echtgenote van de zevenvoudig wereldkampioen destijds.

Duits roddelblad gaat te ver

In de jaren na het ongeluk werd er veelvuldig nepnieuws verspreid over de toestand van de oud F1-coureur, maar zo bont als het Duitse roddelblad Die Aktuelle maakte niemand het. Eerder dit jaar verscheen er in het blad namelijk een interview met Schumacher, dat als 'het eerste interview met de Duitser' werd verkocht. Die Aktuelle wekte de indruk dat het om een 'echt' interview met de wereldkampioen ging, maar in werkelijkheid ging het om een met artificial intelligence gemaakt gesprek. Dat het interview was gemaakt door middel van kunstmatige intelligentie stond alleen vermeld in kleine letters onderaan het interview.

De familie Schumacher vond dat Die Aktuelle te ver was gegaan en sleepte het blad voor de rechter. Kort daarna reageerde het roddelblad zelf ook door de hoofdredactrice Anne Hoffmann op straat te zetten. De directeur van de uitgever liet in een verklaring weten dat 'dit smakeloze en misleidende artikel nooit geplaatst had mogen worden'. De uitgever van het blad bood tevens zijn excuses aan.

Nieuwe documentaireserie over leven Schumacher

Zoals gezegd zijn er inmiddels tien jaren verstreken sinds het skiongeluk, dat het leven van Schumacher en zijn familie volledig veranderde. In samenwerking met de familie heeft filmmaker Andreas Troll daarom de vijfdelige documentaireserie Being Michael Schumacher gemaakt over het leven van de zevenvoudig wereldkampioen. De serie volgt het pad van een jonge Schumacher op de kartbaan in Kerpen tot het icoon van de autosport die hij nu is. Onder meer broer Ralf, zoon Mick, manager Kehm, Sebastian Vettel en David Coulthard komen aan het woord.

In de serie, die op de Duitse zender ARD werd uitgezonden, wordt niet alleen de meedogenloze kant van Schumacher op het circuit getoond, maar het laat ook de vriendelijke en grappige kant van de 54-jarige Duitser zien. Daarnaast is Schumacher altijd een enorme vechter geweest en dat is één van de redenen dat de Keep Fighting Foundation eind 2016 werd opgericht. Het is tevens een eerbetoon aan de hashtag #KeepFightingMichael, die de familie zoveel steun heeft gegeven. Deze hashtag verschijnt nog steeds overal en laat zien dat Schumacher door de fans nog altijd niet is vergeten.

Hoe het nu precies gaat met Schumacher weet enkel een intiem gezelschap rond de Duitser. Maar dat de oud-coureur van onder meer Ferrari niet meer de Schumacher van weleer is, blijkt wel uit een recent interview van Bild met Ralf Schumacher. Daarin liet de jongere broer van Michael weten zijn broer 'te missen' en dat 'niets meer is zoals vroeger'. We kunnen ervan uitgaan dat Schumacher nog altijd vecht tegen de gevolgen van zijn zware ongeluk. Daar wensen wij hem en zijn familie heel veel sterkte mee.

#KeepFightingMichael

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws