Norris verlost opnieuw Duitse coureur van 'ongewenst' Formule 1-record Formule 1
Formule 1

Norris verlost opnieuw Duitse coureur van 'ongewenst' Formule 1-record

Norris verlost opnieuw Duitse coureur van 'ongewenst' Formule 1-record

Lando Norris eindigde afgelopen weekend als derde in de Grand Prix van Australië en daarmee scoorde de McLaren-coureur zijn eerste podiumplaats van 2024 en de veertiende uit zijn Formule 1-carrière. De 24-jarige was na afloop van de race blij met het resultaat, maar aan zijn derde plek op het Albert Park Circuit kleeft ook een minder positief aspect. Norris is namelijk sinds de Australische GP de alleenhouder van één van de minst begeerde records in de Formule 1.

In de afgelopen seizoenen werden er met enige regelmaat records gebroken in de F1, maar meestal was die eer voorbehouden aan Max Verstappen. In Australië kon de Nederlander ook weer een record evenaren, namelijk zijn eigen record van meeste opeenvolgende overwinningen. Maar daarvoor moest de coureur van Red Bull Racing echter wel als eerste over de finish komen en dat lukte hem niet. Toch werd er in Melbourne wel een record gebroken, niet door Verstappen, maar door Norris.

De McLaren-coureur heeft het record van meeste podiumplaatsen zonder overwinning, dat hij tot aan de Australische Grand Prix nog deelde met Nick Heidfeld, nu alleen in handen. Heidfeld, die tussen 2000 en 2011 actief was in de koningsklasse van de autosport, bleef in zijn F1-carrière steken op dertien topdrienoteringen, terwijl Norris er na zijn derde plek op het Albert Park Circuit dus veertien heeft. Dat hij nog altijd geen F1-overwinning wist te boeken, zit hem niet lekker. Dat blijkt wel uit zijn reactie op de vraag van een fan in Melbourne, die hem van een afstand vroeg wanneer hij eens ging winnen. De fan kreeg een middelvinger terug van de Brit.

De race waaraan Norris niet graag terug zal denken

Ondanks het feit dat Norris door kenners als één van de betere F1-coureurs wordt gezien, boekte de Brit tot dusver nog altijd geen overwinning. Kansen waren er wel, maar het lukte hem niet om het af te maken. Dat lukte zijn voormalige McLaren-teamgenoot Daniel Ricciardo bijvoorbeeld wel in 2021. Norris maakte in de twee jaren dat ze teamgenoot waren gehakt van de Australiër, maar juist op het moment dat er zegekansen waren, kende Ricciardo in Monza een goed weekend.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

qatar piastri norris saturday losail 2023
Ook zijn huidige teamgenoot Oscar Piastri won eerder een race dan Norris, al was dit een sprintzege en telt deze niet mee voor de statistieken.

Norris kwam daarna nog wel een aantal keren in de buurt van de overwinning, maar de beste kans had hij zonder meer in het raceweekend direct na de door Ricciardo gewonnen Italiaanse GP. In Rusland kon de Brit de score met zijn Australische stalgenoot namelijk alweer gelijktrekken. De McLaren-coureur maakte in de slotfase echter een enorme inschattingsfout. Met nog een paar ronden te gaan, begon het steeds harder te regenen in Sochi en waar vrijwel iedereen besloot om een setje van de intermediates op te halen, daar bleef Norris, die het advies van zijn team negeerde, buiten op slicks. De Brit zou later alsnog een pitstop maken, maar de overwinning ging naar Lewis Hamilton, terwijl Norris slechts zevende werd.

Andere 'ongewenste' records

Het record van meeste podiums zonder een overwinning is overigens niet het enige record dat op naam van Norris staat. Sinds de Grand Prix van Japan van vorig seizoen staat de Brit ook bovenaan het lijstje van meest gescoorde punten zonder een overwinning. Dat record nam de McLaren-coureur destijds over van Nico Hülkenberg. Zijn 'voorsprong' op de Duitser is sindsdien flink gegroeid en dat is natuurlijk ook niet vreemd, aangezien het in een Haas momenteel een stuk lastiger is om punten te scoren dan in een McLaren.

Norris heeft dus al twee 'ongewenste' records op zijn naam staan, maar dat zouden er nog meer kunnen worden als de 24-jarige uit Bristol er niet in slaagt om een F1-race te winnen. Ook op het lijstje van meeste ronden aan de leiding zonder een overwinning staat hij hoog, op de vijfde plaats om precies te zijn. Norris voegde onlangs in Saoedi-Arabië weer een aantal ronden aan zijn totaal toe en staat nu op 66 stuks. Voordat hij het record overneemt van Chris Amon, die tussen 1963 en 1976 actief was in de F1, heeft Norris echter nog wel even te gaan. De Nieuw-Zeelander staat met 183 ronden nog altijd stevig aan kop in dit klassement.

Verder kan Norris ook het record van meeste GP's zonder zege (107) nog in handen krijgen, maar dit record zal naar alle waarschijnlijkheid na de Grand Prix van Miami voorlopig eerst op naam van Hülkenberg staan. De Haas-coureur reed tot dusver 206 races zonder ooit op de hoogste trede van het podium plaats te mogen nemen. Dat zijn er twee minder dan de huidige nummer één op dit lijstje, Andrea de Cesaris.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws