Alles over de piepjonge vervanger van Sainz, die meteen in enkele recordlijstjes zal verschijnen Formule 1
Formule 1

Alles over de piepjonge vervanger van Sainz, die meteen in enkele recordlijstjes zal verschijnen

Alles over de piepjonge vervanger van Sainz, die meteen in enkele recordlijstjes zal verschijnen

Carlos Sainz zal dit weekend niet deelnemen aan de Grand Prix van Saoedi-Arabië. De Spanjaard wordt vervangen door Ferrari-talent Oliver Bearman, die meteen in het diepe gegooid wordt op de straten van Jeddah, waar hij dit weekend wel al aantoonde over de nodige snelheid te beschikken. F1Maximaal praat je bij over de nieuwste debutant in de koningsklasse van de autosport.

Sainz begon in Bahrein nog sterk aan het seizoen met een podiumplek, maar ontbrak al op woensdag tijdens de persdag omdat hij zich vanwege ziekte had afgemeld. Op donderdag kwam de Madrileen wel opdagen om deel te nemen aan de eerste twee vrije trainingen, en stond hij na afloop zelfs nog even kort de pers te woord. Ferrari heeft nu echter laten weten dat Sainz een blindedarmonsteking heeft opgelopen, en dus geopereerd moet worden. Oliver Bearman wordt opgetrommeld als vervanger.

Kan Bearman wat De Vries deed?

Daarmee treedt Bearman in de voetsporen van Nyck de Vries. De Nederlander mocht in 2022 debuteren tijdens de Grand Prix van Italië, nadat hij ook de openingsdag gemist had. De Vries verving destijds Williams-coureur Alexander Albon, die eveneens met een blindedarmontsteking kampte. Voor de Fries werd het een succesvol weekend. Via een sterke race, die punten opleverde, reed De Vries zich in de kijker, en verdiende hij zo een zitje in de Formule 1 in 2023.

Voor Bearman is het dus niet volledig uitgesloten dat hij dit weekend nog redelijk kan presteren, al zijn de omstandigheden natuurlijk wel heel anders. Het Jeddah Corniche Circuit is wel wat uitdagender als debutant dan Monza, met de muren vlak naast het asfalt. Daarbij komt ook kijken dat De Vries met Nicholas Latifi als teamgenoot een iets makkelijkere uitdaging had dan Bearman heeft met Leclerc.

Bearman moet F2-poleposition opgeven

Toch is er wel een andere overeenkomst met De Vries: de Nederlander had dat weekend al gereden, aangezien hij de eerste vrije training mocht rijden voor Aston Martin. In het geval van Bearman was hij al in Jeddah aanwezig als Formule 2-coureur. Ondanks een teleurstellend openingsweekend in Bahrein, geldt Bearman als een van de topfavorieten voor de titel in het voorportaal van de Formule 1. Die status maakte hij op donderdag ook waar: de Brit pakte poleposition voor de hoofdrace, en zal die startplek dus moeten opgeven, en ziet zijn titelkansen een verdere deuk oplopen vanwege zijn Formule 1-debuut.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Alles over de piepjonge vervanger van Sainz, die meteen in enkele recordlijstjes zal verschijnen
Oliver Bearman is op weg naar poleposition voor de Formule 2-race in Saoedi-Arabië.

Toch zal Bearman niet klagen: debuteren in de Formule 1 voor Ferrari is niet voor veel coureurs weggelegd. De laatste was Arturo Merzario. De Italiaan mocht in 1972 instappen bij de Scuderia als debutant. Vier jaar eerder was Derek Bell, in Monza uitgerekend, de laatste Brit die voor Ferrari debuteerde. De laatste Brit die voor Ferrari reed, was overigens Nigel Mansell, in 1989 en 1990. De Brit pakte verschillende overwinningen voor het team, maar greep de titel uiteindelijk pas in 1992 bij Williams. In 2024 zal Hamilton de volgende Engelsman in een rood pak worden.

Bearman een van de jongste coureurs ooit

De 18-jarige Bearman is daarnaast een van de jongste coureur ooit. Max Verstappen debuteerde in 2015 op 17-jarige leeftijd, terwijl Lance Stroll een paar jaar later als 18-jarige voor het eerst aan de start van een Grand Prix verscheen. Bearman wordt op 8 mei negentien, en is daarmee de op twee na jongste coureur in de historie van de sport. Aangezien Verstappen en Stroll nog nooit voor Ferrari reden, is Bearman ook de jongste Ferrari-coureur ooit.

Veel succes in opstapklasses, met Nederlands tintje

Bearman maakt in zijn kartjaren al indruk, en trok die lijn door toen hij al op 14-jarige leeftijd overstapte naar de formule-klassen. In zijn debuutjaar kwam hij tot een overwinning in de Italiaanse en de Duitse Formule 4, waarna hij in 2021 in beide klasses domineerde, met zeventien zeges in totaal, en twee titels. Dit deed hij in dienst van het Nederlandse Van Amersfoort Racing. Het leverde hem eind 2021 een plekje bij de Ferrari Driver Academy op, op 16-jarige leeftijd.

In 2022 schoof Bearman op naar de Formule 3, waar hij meteen door topteam Prema Racing werd opgeroepen. In zijn debuutjaar eindigde hij hier als derde, met slechts zeven punten achterstand op kampioen Victor Martins, en twee punten achter Zane Maloney, de huidige kampioenschapsleider in de Formule 2. Dit drietal promoveerde in 2023 naar de Formule 2, waar Bearman wisselvallig was. Ondanks vier zeges voor Prema Racing, kwam hij in het kampioenschap maar tot de zesde plek. Dit seizoen geldt hij als een van de favorieten, net als eeuwige rivaal en Alpine-talent Martins.

Momenteel zal Bearman echter de volledige focus op de Formule 1 richten. De coureur uit Essex heeft overigens wel al eerder in Formule 1-auto's gereden. De reservecoureur van Ferrari en Haas reed tweemaal een eerste vrije training voor Haas in 2023, in Mexico en Abu Dhabi. Daarnaast nam hij na het 2023-seizoen deel aan de Young Drivers' Test in Abu Dhabi voor Ferrari.

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Pakt Verstappen de poleposition in Saoedi-Arabië? Krijg twee keer je inzet terug bij Jacks. Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws