Onverwachte kosten weren terugkeer F1 naar Zuid-Afrika: 'Ging van vijfhonderdduizend naar twee miljoen' Formule 1
Formule 1

Onverwachte kosten weren terugkeer F1 naar Zuid-Afrika: 'Ging van vijfhonderdduizend naar twee miljoen'

Onverwachte kosten weren terugkeer F1 naar Zuid-Afrika: 'Ging van vijfhonderdduizend naar twee miljoen'

De Grand Prix van Zuid-Afrika is al jaren niet meer terug te vinden op de Formule 1-kalender. Nu waren er geruchten ontstaan in 2021 dat er een mogelijke terugkeer zou zijn van het circuit, die versterkt werden door F1-baas Stefano Domenicali. Uiteindelijk is er nooit een deal gekomen, doordat er problemen waren met het budget en de Zuid-Afrikaanse overheid.

Vroeger was de Grand Prix in Zuid-Afrika standaard te vinden op de F1-kalender. Vanaf de jaren zestig werd er vrijwel elk jaar op het circuit gereden. Pas in 1986 verdween het van de kalender door het apartheidsregime. Daarna is de Grand Prix nog enkele keren op de kalender geweest, zoals in 1992 en 1993. Daarna is het eigenlijk nooit meer teruggekeerd, ondanks dat er herhaaldelijk interesse voor is geweest.

Domenicali ging op bezoek in Kyalami om mogelijkheden te bespreken

Ook in de afgelopen jaren is er grote interesse geweest om het Formule 1-circus naar Zuid-Afrika te brengen. In 2022 ging F1-baas Domenicali op bezoek in Kyalami om de mogelijkheden te bespreken. Tijdens deze besprekingen werd gekeken naar een mogelijke plek voor de Grand Prix van Zuid-Afrika op de kalender van 2024 en eventueel zelfs 2023, maar dit ging allemaal niet door. Toch heeft dit er wel voor gezorgd dat in ieder geval Spa-Francorchamps de plek op de kalender mocht houden.

Dat de besprekingen in Kyalami uiteindelijk tot niks hebben geleid komt volgens Jody Scheckter onder andere door de afwezige steun van de overheid. 'Ik heb hier erg hard aan gewerkt, mijn neef heeft zich hier zelfs zes jaar bijna fulltime mee bezig gehouden, maar het grootste struikelpunt zit hem bij het werven van steun bij de overheid en dan vooral met betrekking tot budget', meldt Scheckter, geciteerd door Motorsport.nl.

Scheckter: 'Hebzucht werd de ondergang van het circuit'

De F1-wereldkampioen van 1979 heeft dus samen met zijn neef Warren Scheckter hard gewerkt om het circuit van Zuid-Afrika weer op de kalender te krijgen. 'Uiteindelijk draait het allemaal weer om geld', constateert Scheckter. Het leek allemaal rond te zijn, tot de ondernemer die het circuit in beheer heeft meer geld begon te eisen. 'We hadden het bijna rond, en toen werd de geldprijs verhoogd van vijfhonderdduizend euro, naar twee miljoen.'

Veel belangrijke mensen van de Formule 1-wereld waren al naar Kyalami afgereisd om alle benodigde papieren te tekenen, maar de last-minute verandering in prijs zorgde ervoor dat er uiteindelijk niks is gebeurd. 'Alles was al in orde, totdat de hebzucht van de meneer van Kyalami omhoog kwam', zucht Scheckter. 'De overheid wilde zich er na het vertrek van de F1-mensen niet meer mee bemoeien, dus die hebben zich ook volledig teruggetrokken. Voor nu is dit helaas het einde.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws