Oud-teambaas vindt Verstappen 'uitzonderlijk': 'Wordt in dit team wel in de watten gelegd' Formule 1
Formule 1

Oud-teambaas vindt Verstappen 'uitzonderlijk': 'Wordt in dit team wel in de watten gelegd'

Oud-teambaas vindt Verstappen 'uitzonderlijk': 'Wordt in dit team wel in de watten gelegd'

Cyril Abiteboul, voormalige teambaas in de Formule 1, vindt de dominantie van Red Bull Racing het afgelopen jaar een knappere prestatie dan de dominantie van Ferrari aan het begin van deze eeuw. De Fransman ziet dat de Oostenrijkse renstal ook in een competitief veld weet te domineren, terwijl Ferrari wat makkelijkere tegenstanders had. Red Bull heeft Max Verstappen in dit competitieve veld een auto kunnen geven waarmee hij ook zijn teamgenoot zonder problemen kon verslaan.

Dit seizoen zal de geschiedenisboeken ingaan als het meest dominante jaar van één team. Red Bull wist 21 van de 22 races te winnen en verloor alleen van Ferrari tijdens de Grand Prix van Singapore. In 1988 wist McLaren op één race na ook alle Grands Prix te winnen, al werd dat wel gedaan door beide coureurs. Bij Red Bull pakte Verstappen negentien zeges, terwijl Sergio Pérez maar twee races op zijn naam wist te schrijven. Ook in 1988 verstoorde Ferrari het feestje van de dominante renstal.

Toch was de Italiaanse renstal ook in meerdere periodes dominant in de sport. Abiteboul vindt de seizoenen van Michael Schumacher bij de Scuderia echter niet te vergelijken met de prestaties van Red Bull in de afgelopen twee jaren. 'De dominantie van Ferrari was in een tijd dat de Formule 1 veel minder competitief was dan nu. Ferrari domineerde met budgetten en een structuur die andere teams bij lange na niet evenaarden', zegt de voormalige teambaas bij FranceInfo.

'Natuurlijk is Red Bull een prestigieus team dat zeer goed georganiseerd en gefinancierd is, maar dat is niet het enige. Ze domineren in een sport waar anderen nu niet zwak zijn', vervolgt Abiteboul. De Fransman doelt hierbij op de budgetlimieten in de Formule 1. De sport doet er alles aan om de teams op gelijke hoogte krijgen, zodat de competitie een stuk spannender wordt. Na 2021 is er nog geen titelgevecht geweest, maar dat betekent niet dat het achter Red Bull ook niet competitief was. Zak Brown vond het bijvoorbeeld een spannend seizoen.

Verstappen verslaat iedereen in zijn auto

Binnen Red Bull is er ook sprake van dominantie. Verstappen is namelijk ongenaakbaar en daar werd Pérez dit seizoen de dupe van. 'Hij heeft zijn best gedaan, maar hij leed onder het feit dat Max een zeer specifieke rijstijl heeft, met een auto met een zeer lichte achteras. Er is geen twijfel dat het Verstappens auto is en dat deze voor hem is ontworpen. Hij wordt in dit team wel in de watten gelegd. Zeer goede coureurs zoals Pierre Gasly en Alexander Albon waren ook zijn teamgenoten en slaagden er ook niet in om met die auto te presteren.'

Toch ziet Abiteboul ook de klasse van de drievoudig wereldkampioen. 'Max is uitzonderlijk. Hij heeft ook psychologisch de overhand gewoon de overhand.' Hierdoor lijken andere coureurs niet eens in de buurt te durven komen. 'Het gemak waarmee hij inhaalt, komt doordat de andere coureurs niet eens met hem willen vechten. Ze weten dat ze niet met hem kunnen racen. Dus in plaats van hun banden te verslijten om hem tegen te houden, laten ze hem gewoon voorbij', aldus Abiteboul.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws