Pirelli bang voor problemen in Las Vegas: 'Nog steeds veel onzekerheden' Formule 1
Formule 1

Pirelli bang voor problemen in Las Vegas: 'Nog steeds veel onzekerheden'

Pirelli bang voor problemen in Las Vegas: 'Nog steeds veel onzekerheden'

Pirelli staat voor een uitdaging tijdens de Grand Prix van Las Vegas. De nieuwe straatrace op de agenda belooft een koude race te worden, maar deze weersomstandigheden zijn niet gebruikelijk in de hoogste klasse van de autosport. Vanwege deze omstandigheden is er een grote kans dat er problemen zullen ontstaan met de grip van de banden. Pirelli doet er alles aan om deze problemen te voorkomen.

Het is een combinatie die niet vaak voorkomt in de Formule 1: koud weer en een stratencircuit. Het is dus lastig voor Pirelli om zich voor te bereiden op de Grand Prix van Las Vegas, zoals topman Mario Isola toegeeft. 'We kunnen niets aan het weer veranderen of de temperatuur omhoog brengen', legt hij uit tegenover NU.nl.

Toch probeert Pirelli de problemen zo klein mogelijk te houden. 'We nemen de drie zachtste banden mee om toch wat grip te genereren. Maar ik verwacht alsnog weinig grip', vertelt Isola. 'Er zal hoe dan ook worden geklaagd, en dat is ook prima. We doen er alles aan om het in goede banen te leiden', voegt de Italiaan hieraan toe.

Geen speciale banden voor Las Vegas

Pirelli is al lange tijd bezig met de voorbereiding voor het nieuwe stratencircuit. 'We hebben al geruime tijd gesprekken gevoerd met de Formule 1 en de FIA', onthult de topman. 'Je moet bedenken dat wij banden hebben die voor het hele seizoen zijn vastgelegd. We kunnen dus geen speciale band maken voor Las Vegas, net zoals we dat niet kunnen doen voor Monaco, bijvoorbeeld. We hadden beperkte keuzes en hebben daaruit de beste optie gekozen', legt hij met een kritische noot uit.

De bandenleverancier heeft via verschillende wegen geprobeerd zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de race in het gokparadijs van de wereld. 'We hebben teams gevraagd om simulaties uit te voeren om te zien hoeveel energie het wegdek in Las Vegas aan de banden onttrekt', stelt Isola. 'We hebben ook informatie gekregen van de bedrijven die het asfalt hebben gelegd om te beoordelen hoe schurend het is, maar er zijn nog steeds veel onzekerheden', aldus de Italiaan.

Coureurs ook druk met voorbereiding

Niet alleen Pirelli, maar ook verschillende coureurs bereiden zich alvast voor op het nieuwe circuit met de koude omstandigheden. Lando Norris maakt zich vooral zorgen om zijn handen. 'Die moeten goed blijven functioneren tijdens het rijden, dus we onderzoeken hoe we dat moeten aanpakken, bijvoorbeeld met handenwarmers of speciale handschoenen.'

Oud-teamgenoot van Norris, Carlos Sainz, heeft ter voorbereiding al aardig wat rondjes gereden in de simulator. 'Ik denk dat ik ongeveer vijftig tot zestig rondjes heb gereden', onthult de coureur. 'Dat is normaal voor mij als ik naar een nieuw circuit ga', vertelt hij daarbij. De Ferrari-coureur is van mening dat de bandendegradatie een grote rol gaat spelen in Las Vegas, deels door de lange rechte stukken van het circuit. 'Op die lange rechte stukken koelen je banden weer af. Daarnaast rijden we met weinig downforce om topsnelheid te behalen. Dus kom je bij een bocht met heel weinig grip', legt hij uit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws