Pure snelheid is geheime wapen voor Verstappen: 'Alleen daarmee kan je hem niet verslaan' Formule 1
Formule 1

Pure snelheid is geheime wapen voor Verstappen: 'Alleen daarmee kan je hem niet verslaan'

Pure snelheid is geheime wapen voor Verstappen: 'Alleen daarmee kan je hem niet verslaan'

Adrian Newey, het meesterbrein achter de fantastische RB19-bolide waar Max Verstappen dit jaar in domineert, gaat er niet vanuit dat iemand de Nederlander op basis van snelheid zal kunnen verslaan dit seizoen. De Britse ontwerper werkt al langere tijd met Verstappen samen, en was vanaf de eerste rang getuige van de talenten en kwaliteiten waarmee de coureur de broek aantrekt binnen het team. Volgens Newey is er dan ook de nodige magie nodig om hem te kunnen verslaan, want op basis van pure snelheid zal niemand het winnen van Verstappen.

De combinatie Red Bull Racing en Newey is al sinds 2006 een succesvol verhaal, en sinds 2021 is er weer sprake van een onbetwistbare dominantie, mede ontstaan dankzij het monsterlijke ontwerp dat Newey leverde. In 2023 domineert Verstappen nu vrijwel alle wedstrijden en ligt de rijderstitel al in Qatar voor het oprapen, terwijl Red Bull in Japan al feest mocht vieren na het binnenslepen van de constructeurstitel. Dat de samenwerking tussen de Oostenrijkse renstal en Newey dus wel goed zit is nog zacht uitgedrukt, en ook Verstappen voegt daar op zijn eigen manier nog een vleugje magie aan toe.

Zeven coureurs wereldkampioen in auto van Newey, maar volgens hem is er geen één de beste

In gesprek met Tom Clarkson voor de officiële Formule 1-podcast, Beyond the Grid, werd benadrukt dat er maar liefst zeven coureurs met de rijderstitel vandoor gingen in een door Newey ontworpen bolide. Het lijstje bestaat dan ook niet uit de minste namen: Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Mika Häkkinen, Sebastian Vettel en Max Verstappen wonnen namelijk allemaal hun titel in een ontwerp van Newey. Op de vraag wie hij zelf als teamgenoten naast elkaar zou zetten durfde de ontwerper echter geen antwoord te geven. 'Ze zijn allemaal zo verschillend, en in dat proces kies ik favorieten en dat voelt gewoon niet eerlijk. Al die jongens waren topcouruers en heel verschillend wat karakter betreft.' De vraag was op zichzelf ook een vrij unieke, benadrukte Newey zelf, aangezien hij regelmatig de vraag krijgt welke van de zeven in zijn ogen de beste was. 'Die vraag over teamgenoten krijg ik niet vaak. Vaak gaat het over wie van die zeven dan de beste is, maar wie ik als teamgenoten naast elkaar zou zetten is eigenlijk een interessantere vraag.'

Volgens Newey is het namelijk lastig om de zeven heren met elkaar te vergelijken, en de ontwerper merkte dan ook op dat jonge coureurs iets heel anders laten zien dan degenen met wat meer ervaring. 'Je zal altijd het klassieke verhaal houden, want een jonge coureur die ambitieus is wilt altijd laten zien dat hij de beste is, en komt ook zo binnen. Dat kan het zelfvertrouwen van een coureur ook erg beschadigen.' Zo haalde hij ook het voorbeeld van Alexander Albon aan, die in zijn relatief korte periode bij Red Bull eigenlijk niet wist te verrassen. 'Alex (Alexander Albon, red.) kon maar moeilijk accepteren dat Max (Verstappen, red.) zo snel was, terwijl Max daar verder totaal geen kwade bedoelingen mee had. Hetzelfde zag je ook bij Pierre Gasly gebeuren, en er zijn ook nog wat andere voorbeelden te noemen.' Of Newey met andere voorbeelden hint naar de tegenvallende prestaties van Sergio Pérez is niet duidelijk, want de ontwerper besloot daar verder niet op in te gaan.

Verstappen lijkt onverslaanbaar, benadrukt ook Newey

Volgens Newey kan het dan ook een probleem worden als jongere coureurs naast Verstappen terecht komen, en niet kunnen accepteren dat hun teamgenoot een aanzienlijk stuk sneller over de baan raast. 'Op het moment dat een team twee coureurs heeft waarvan er één uitzonderlijke dingn laat zien, kan die andere coureur nog steeds fantastisch zijn, maar die haalt dan het niveau van zijn teamgenoot niet. Dat zie je bij Max nu ook, want al zijn teamgenoten moeten maar accepteren dat ze hem niet kunnen verslaan.' Voor velen was juist dat laatste punt lastig om te realiseren, want ook Newey weet maar al te goed dat het voor alle coureurs belangrijk is de beste te zijn. Toch is dat volgens de ontwerper niet mogelijk zolang Verstappen de circuits ieder weekend trotseert. 'In ieder geval niet als het op pure snelheid aankomt.' Volgens de Brit is er dan ook een andere manier, of misschien zelfs een wonder, nodig om de Nederlander te kunnen verslaan. 'Misschien kan een andere manier wel werken, zoals dat bij Niki Lauda en Alain Prost ook werkte. Want Alain was eigenlijk altijd sneller, maar Niki werd uiteindelijk kampioen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws