Stoelendans op de F1-kalender: moet ook Zandvoort vrezen voor haar plek? Formule 1
Formule 1

Stoelendans op de F1-kalender: moet ook Zandvoort vrezen voor haar plek?

Stoelendans op de F1-kalender: moet ook Zandvoort vrezen voor haar plek?

De geluiden over circuits die plaats moeten maken voor andere circuits steken meer en meer de kop op. En dit zijn niet zomaar circuits, enkele iconische namen dreigen te verdwijnen van de Formule 1-kalender om plaats te maken voor circuits waar het Formula One Management (FOM) meer geld aan kan verdienen, al zullen zij zelf niet toegeven dat het deze reden als drijfveer heeft. Daarbij is er ook het doel om meer spreiding over de continenten te krijgen en dus moeten er banen in Europa verdwijnen. Hoe staat Zandvoort erop bij de FOM en moeten zij zich zorgen gaan maken?

Laten we beginnen bij het begin, want er zijn een aantal circuits die een aflopend contract hebben en daardoor moeten vrezen voor hun plaats op de kalender. Paul Ricard, het circuit in Frankrijk, is één van de namen die moet vrezen voor haar plekje. De Franse Grand Prix staat niet erg hoog aangeschreven en ook qua infrastructuur zijn de afgelopen jaren best wat moeilijkheden geweest. Daarnaast zijn ook de coureurs zelf niet erg fan van het circuit, dus dat deze baan haar plek kwijtraakt doordat het contract niet verlengd wordt, is op zich niet erg vreemd.

Het circuit door de straten van Monaco moet ook vrezen voor haar plek.
Het circuit door de straten van Monaco moet ook vrezen voor haar plek.

Er gaan echter ook geluiden rond dat iconische banen moeten vrezen voor hun plek. Circuit de Monaco is al sinds jaar en dag terug te vinden op de kalender, maar ondanks dat er geld genoeg is in het prinsendom en het door de coureurs, teams en alle Formule 1-liefhebbers als één van de pareltjes wordt gezien, moet het toch vrezen dat het contract niet verlengd wordt. De race zorgt namelijk voor weinig spektakel en de FOM en met name Liberty Media willen juist races op de kalender waarop er veel actie is op de baan. De klassieker, onderdeel van de triple Crown, verdwijnt dus mogelijk ook.

Spa-Francorchamps moet vrezen

Ook de derde naam die op de nominatie staat om van de kalender te verdwijnen is een iconische naam en onder veel coureurs één van de populairste circuits op de kalender: Circuit Spa-Francorchamps. De race in de Ardennen staat vaak garant voor spektakel en hoewel het oubollig en ook enigszins gevaarlijk was, is dat iets waar de organisatie het afgelopen jaar juist druk mee bezig is geweest om het te verbeteren. De faciliteiten zijn of worden vernieuwd, Eau Rouge is aangepast om het veiliger te maken en er is een volledig nieuwe tribune de grond uit gestampt. Zelfs de overheid heeft inmiddels steun uitgesproken om het circuit te behouden.

Eau Rouge is aangepast, maar gaat het nog uitmaken?
Eau Rouge is aangepast, maar gaat het nog uitmaken?

Mocht er dus besloten worden door de FOM om de Grand Prix van de kalender te halen zou dit een flinke aderlating zijn voor onze Zuiderburen, en niet alleen voor hen. Zoals gezegd is het onder de coureurs en de liefhebbers één van de populairste plekken om naartoe te gaan en ook voor de Nederlanders zou het jammer zijn, want eind Augustus trokken velen van hen richting de Ardennen om de auto's in de koningsklasse van dichtbij te kunnen bewonderen.

Moet Zandvoort vrezen voor haar plek?

Met deze circuits die verdwijnen uit Europa om plaats te maken voor races in andere continenten rijst ook gelijk de vraag hoe de GP van Nederland ervoor staat. Hoewel er nu nog een contract is voor de komende twee jaar, is het natuurlijk nog maar de vraag of Zandvoort ook na 2023 nog op de kalender terug te vinden is. Een groot deel van die zorgen kunnen worden weggenomen, want Zandvoort staat er uitstekend op bij de FOM. Met een succesvolle terugkeer tijdens de editie van 2021 maakte de strandplaats indruk op de promotors van de Formule 1 en werd er zelfs gesproken over een nieuwe benchmark voor de sport.

De eerste editie sinds lange tijd in Zandvoort werd een groot feest.
De eerste editie sinds lange tijd in Zandvoort werd een groot feest.

Ook heeft circuitdirecteur Robert van Overdijk tegenover verschillende media aangegeven dat de race in de duinen er goed op staat bij de FOM, en er zelfs een optie is om het contract met nog eens twee jaar te verlengen. Voor Zandvoort is het echter een ingewikkelder verhaal om de Grand Prix te behouden dan voor andere organisatoren. De organisatie moet namelijk zelf de financiering rond zien te krijgen, omdat de overheid niet mee wil helpen. Doordat de organisatie afhankelijk is van de kaartverkoop, de sponsoren en partners is het nog geen zekerheid dat het contract verlengd wordt. Voor de FOM heeft het circuit in ieder geval niets te vrezen, de vraag is vooral hoelang ze zelf door willen gaan.

Registreer hier om mee te discussiëren

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws