Toyota werkt opnieuw samen met McLaren, maar van F1-rentree is voorlopig geen sprake Formule 1
Formule 1

Toyota werkt opnieuw samen met McLaren, maar van F1-rentree is voorlopig geen sprake

Toyota werkt opnieuw samen met McLaren, maar van F1-rentree is voorlopig geen sprake

McLaren kondigde afgelopen weekend in Suzuka aan dat Toyota-junior Ryo Hirakawa in 2024 de reservecoureur van het Britse Formule 1-team wordt. Het was een opmerkelijke aanstelling en het zou volgens de geruchten onderdeel zijn van een groter plan. Toyota zou namelijk terug willen keren in de koningsklasse van de autosport. Volgens Kazuki Nakajima, adviseur van Toyota, heeft de deal met McLaren echter niets te maken met een mogelijke rentree.

Het F1-team van McLaren maakte sinds 2010 gebruik van de windtunnel van Toyota in Keulen, maar heeft de faciliteit van het Japanse merk niet meer nodig, nu McLaren een eigen exemplaar heeft op de thuisbasis in Woking. Toch betekent het niet dat het Britse team de samenwerking met Toyota stopzet. In Suzuka maakte McLaren namelijk bekend dat Hirakawa, een junior van Toyota, in 2024 de reservecoureur van de Britse renstal wordt. Er wordt zelfs gesuggereerd dat McLaren in de toekomst met een krachtbron van het Japanse merk in de F1 wil rijden. Heeft Toyota daadwerkelijk plannen om terug te keren in de koningsklasse van de autosport? Toyota-adviseur Nakajima stelt dat dit voorlopig niet aan de orde is.

'Voor nu, duidelijk niet', zei hij tegen Motorsport.com over de vermeende F1-interesse van Toyota. 'Deze deal draait puur om de coureur en het ondersteunen van een droom van de rijder. Op dit moment heeft dat er verder niets mee te maken. Er zijn natuurlijk veel geruchten gaande. Ik kan enkel zeggen dat het er niets mee te maken heeft. Voor wat betreft de toekomst, weet je maar nooit', sluit Nakajima een rentree in de toekomst ook niet volledig uit.

McLaren-teambaas Stella: 'Willen horizon verbreden'

Andrea Stella, de teambaas van McLaren, kan niet zoveel kwijt over een mogelijke rentree van Toyota. Hij stelt dat het aantrekken van Hirakawa als reservecoureur vooral laat zien dat het juniorenprogramma van de Britse renstal goed aangeschreven staat. 'Nu we een rijdersontwikkelingsprogramma hebben, kloppen er veel mensen op de deur. We zijn actief op zoek naar talenten, maar er zijn ook talenten die naar ons komen om toe te treden tot het juniorprogramma. Dat is een goede zaak. Het laat zien dat we goed aangeschreven staan.'

'We zijn dus zeker blij dat Ryo en Toyota zich voor wat betreft het rijdersontwikkelingsprogramma bij ons team wilden voegen', gaat hij verder. 'Vervolgens hebben we besloten om hem ook op te nemen in onze pool met reservecoureurs. En dat is niet alleen voor de coureur zelf. We zijn ook geïnteresseerd in een beetje uitwisseling over hoe we omgaan met prestaties, hoe we omgaan met de ontwikkeling van coureurs. Dus we willen onze horizon een beetje verbreden', aldus Stella.

Stem op F1Maximaal voor Website van het Jaar en maak kans op een PlayStation 5 en veel meer!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws