Tung vermoedt dat Red Bull het lastig gaat krijgen: 'Daar hebben de andere teams minder moeite mee' Formule 1
Formule 1

Tung vermoedt dat Red Bull het lastig gaat krijgen: 'Daar hebben de andere teams minder moeite mee'

Tung vermoedt dat Red Bull het lastig gaat krijgen: 'Daar hebben de andere teams minder moeite mee'

Ho-Pin Tung verwacht dat Red Bull Racing het dit weekend in Brazilië wat zwaarder krijgt met de hobbels dan de andere F1-teams in verband met de rijhoogte. Volgens de coureur heeft de Oostenrijkse renstal daar wat meer last van, en dan telt het ook nog eens mee dat het een sprintweekend is. Hoe dan ook denkt Tung dat Max Verstappen de favoriet blijft voor de zege.

Terugblikkend op de race in de Verenigde Staten was te merken dat de voorsprong van Red Bull niet zo groot was als normaal. COTA was erg hobbelig en daardoor moest de rijhoogte van de RB19 aangepast worden. Tung verwacht dat dat op Interlagos ook moet, en kijkt daarbij ook naar Singapore, wat voor Red Bull een slecht weekend was. 'We weten dat de RB19 op hobbelige circuits wat minder werkt. Vanzelfsprekend moeten de andere teams ook hun rijhoogte aanpassen, maar daar lijkt Red Bull wat meer last van te hebben', begint Tung in zijn voorbeschouwing bij NU.nl. 'Daarnaast is het een sprintraceweekend. Iedereen heeft dus maar een uurtje de tijd om de auto af te stellen, dan wordt het net als in Austin de kunst om te kijken hoe laag je met de auto kan rijden zonder dat je gediskwalificeerd wordt.'

Na afloop van de Grand Prix van de Verenigde Staten voerde de FIA een vloer- en plankenslijtagetest uit op verschillende bolides, en daarbij werd geconstateerd dat de bolides van Lewis Hamilton en Charles Leclerc illegaal waren. Dat leverde hen een diskwalificatie op. 'Vergeet daarbij ook niet dat je na de kwalificatie niets meer aan mag passen, dus ook de plank onder de auto niet. De plank moet dus niet alleen de Grand Prix meegaan, maar ook de sprintrace', gaat Tung verder. De coureur verwacht echter niet dat Verstappen onder heel grote druk staat. 'Red Bull zal nog steeds als favoriet de race ingaan. Interlagos ligt niet zo hoog als Mexico, maar alsnog achthonderd meter boven de zeespiegel. Ook hier is de lucht wat ijler', kaart Tung aan.

'Het heeft voor Pérez allemaal te maken met vertrouwen'

In Mexico was er voor Verstappen geen vuiltje aan de lucht. De drievoudig wereldkampioen kwalificeerde als derde, maar lag na de eerste bocht in de openingsronde al eerste. Dat ging net wat anders bij Sergio Pérez. De Mexicaan was iets te optimistisch in de eerste bocht en kwam in aanraking met Leclerc, waardoor hij van de baan stuiterde. Neemt hij dat mee naar Brazilië? 'Nee, dat speelt niet meer mee in je hoofd', zegt Tung. 'Hij zal er vast nog wel aan denken. Het was met name een gemiste kans, omdat er een mogelijkheid was dat hij op het podium zou eindigen bij zijn thuisrace. Maar je laat het daarna achter je', denkt de coureur.

'Wat wel meespeelt is dat Hamilton bij het ingaan van het weekend in Brazilië over goede papieren beschikt.' Hamilton staat slechts twintig punten achter Pérez in het kampioenschap en aast op P2. 'Maar ook hier geldt dat er maar één training is om de auto op orde te krijgen. Het heeft voor Pérez allemaal te maken met vertrouwen. Dat leek in Mexico al een stuk beter te gaan, tot aan de kwalificatie. Bij de race ging het natuurlijk mis in de eerste bocht', vervolgt Tung. 'Ik denk niet dat hij nog last heeft van de crash, maar wel dat er veel druk op zijn schouders ligt. Mercedes zal dit weekend een relatief sterke bolide hebben. Hij zal de hete adem van Hamilton in zijn nek voelen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws