Voormalig Lotus F1-ingenieur: 'Lewis kan dit weekend het verschil maken' Formule 1
Formule 1

Voormalig Lotus F1-ingenieur: 'Lewis kan dit weekend het verschil maken'

Voormalig Lotus F1-ingenieur: 'Lewis kan dit weekend het verschil maken'

F1TV-verslaggever James Hinchcliffe en voormalig Lotus F1-ingenieur Julien Simon-Chautemps vermoeden dat Mercedes het wel eens heel goed kan gaan doen in Brazilië. Daarbij verwachten ze echter niet dat Red Bull Racing te verslaan is, omdat Max Verstappen simpelweg foutloos is. Sergio Pérez heeft duidelijk een foutloos weekend nodig, maar of hij opgewassen is tegen de opmars van Lewis Hamilton is nog maar net de vraag.

Een jaar na de enige zege van Mercedes in het 2022-seizoen strijkt de F1 weer neer in Brazilië. Mercedes heeft fijne herinneringen aan het weekend in 2022, maar ook aan 2021, waar Hamilton de sprintrace won vanaf P20 en ook de zege in de hoofdrace pakte. Red Bull staat daarentegen wat minder te popelen om Interlagos weer te betreden, aangezien het er vorig jaar niet van een leien dakje ging. De verslaggevers van de Weekend Warm-Up verwachten ook dit jaar dat Mercedes het goed zal doen, ondanks het nieuws dat Chief Technical Officer Mike Elliott per direct is vertrokken na de Grand Prix van Mexico.

'Het is een positie die je niet snel op wilt geven', begint Hinchcliffe. 'Het is een grote positie om te verliezen, maar ook om op te vullen. Als een team dat kan opvangen, dan is het Mercedes wel. Als ik kijk naar hoe Toto Wolff het runt, dan zijn ze erop voorbereid. Het was zeker groot nieuws in de paddock.' Hoe dan ook wordt er niet verwacht dat het Mercedes dit weekend gaat beïnvloeden. 'Ze hebben zo'n grote stap gezet', zegt Simon-Chautemps. 'Vorig jaar hadden ze het erg lastig, eerder ook met hun zero pod-concept. Maar stap voor stap boeken ze progressie, en dat is goed om te zien', is de ingenieur van mening. 'Lewis houdt van deze baan, dus ik weet zeker dat ze het goed gaan doen.'

Mercedes wacht voorlopig nog af hoe ze ervoor zal staan op Interlagos, maar ze hopen ongetwijfeld dat het weekend net zo verloopt als vorig jaar. Dan moeten ze Verstappen wel zien te verslaan. 'De auto is zo fantastisch', gaat de voormalig Lotus-ingenieur verder over de RB19. 'En ook Verstappen. Hij maakt geen enkele fout, hij is zo snel, hij heeft zoveel vertrouwen in het team. Hij zet geen voet verkeerd, absoluut fantastisch', looft de Fransman Verstappen. Waar Verstappen uitblinkt, is er nog werk aan de winkel voor Pérez. 'Ze ondersteunen hem, natuurlijk', neemt Hinchcliffe over. 'Mexico brak zijn hart. We zagen een soort ommekeer in Austin, daarna ging de race niet volgens plan in Mexico, maar incidenten in de eerste ronde gebeuren.'

Tekst gaat verder onder de foto

verstappen rbr mexico2023
Verstappen kan in Brazilië zijn 52ste zege pakken en de zeventiende van het seizoen. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Pérez heeft een goed weekend nodig: 'Hij moet vanaf nu drie keer op het podium terechtkomen'

Pérez verkondigde op de mediadag in São Paolo dat hij Mexico achter zich heeft gelaten en klaar is om voor P2 te strijden in het kampioenschap. 'Ik denk dat hij vanaf nu drie keer op het podium terecht moet komen', zegt Hinchcliffe. 'Ja, hij heeft een foutloos weekend nodig', vult Simon-Chautemps aan. 'Het is al zo lastig wanneer je je teamgenoot alleen maar ziet winnen. Pérez is absoluut geen slechte of langzame rijder. Red Bull zegt dat ze hem volledig willen steunen, dus ik weet zeker dat ze dat ook doen.'

Dat neemt niet weg dat Pérez de hete adem van Hamilton in zijn nek zal voelen. De zevenvoudig wereldkampioen staat slechts twintig punten achter de Mexicaan. 'Lewis doet het ontzettend goed. Hier kan hij het verschil maken', denkt de Fransoos. Voor Mercedes is dus wel één Red Bull in zicht. De Duitse renstal kan in ieder geval niet achterover leunen. Ferrari en McLaren zijn ook hard aan het werk. Met name het laatstgenoemde team heeft een enorme stap gezet en heeft twee gretige jonge honden die de laatste races alleen maar podiums en punten verzamelen.

'Norris zijn performance (in Mexico, red.) was fantastisch. Je moet zoveel temperatuurmanagement doen, maar hij was nooit lang genoeg achter iemand om last te hebben van de hete lucht', zegt Hinchcliffe over Lando Norris. 'Hij vrat ze allemaal op en spuugde ze uit. Hij haalde zijn tegenstanders zo snel in. Het kan wel eens zijn beste race ooit zijn.' Hinchcliffe denkt dat Norris het zondag ook erg goed gaat doen en dat hij met P3 naar huis zal gaan. De coureur zette Verstappen echter op P1, en Hamilton op P2. Simon-Chautemps kwam met een gewaagde voorspelling, hij zette Norris op P1, Hamilton op P2, en Verstappen op P3.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws