Update II | Horner oneens met uitspraak FIA: 'De Ferrari-auto had wel nieuwe componenten' Formule 1
Formule 1

Update II | Horner oneens met uitspraak FIA: 'De Ferrari-auto had wel nieuwe componenten'

Update II | Horner oneens met uitspraak FIA: 'De Ferrari-auto had wel nieuwe componenten'

De FIA zal naar aanleiding van verschillende onderdelen die Ferrari bij de bandentest op Imola gebruikte in gesprek gaan met de Italiaanse renstal. Op verzoek van verschillende teams zal worden gecontroleerd of de Italianen geen nieuwe onderdelen hebben getest tijdens de bandentest. Op verschillende foto's lijkt het er erop dat Ferrari twee verschillende vloeren heeft gebruikt tijdens de test.

Volgens artikel 10.8 van het sportieve reglement mogen teams alleen onderdelen gebruiken die minstens een keer eerder zijn gebruikt in een race. Aanpassingen aan de setup zijn wel toegestaan, indien dit nodig is om de prestaties van de banden goed te evalueren.

Nu is enige discussie ontstaan onder concurrenten of Ferrari enkel oude onderdelen heeft gebruikt voor de test, zo meldt Motorsport.com. De vloer die in de middag door Carlos Sainz werd gebruikt, lijkt anders te zijn dan de vloer die door zijn teamgenoot werd gebruikt in de ochtend. De vloer die Leclerc gebruikte, lijkt dezelfde te zijn als die van de eerste races van het seizoen. De vloer die Sainz gebruikte, lijkt echter een andere te zijn, waardoor teams zich meldden bij de FIA.

FIA in overleg

Volgens bovengenoemd medium hebben minstens twee teams de FIA gevraagd te controleren of Ferrari zich wel aan de regels heeft gehouden. De FIA gaat dus kijken of Ferrari inderdaad enkel oude onderdelen heeft gebruikt. Ferrari zegt echter dat het team aan alle reglementen heeft voldaan en maakt zich niet druk.

Update 22.30u (06/05) | FIA vindt niets illegaals in handelswijze Ferrari

De FIA heeft aangegeven dat Ferrari niet in strijd met de reglementen heeft gehandeld, zo meldt Autosport. De vloer van Sainz riep enige vraagtekens op bij een aantal teams, maar de FIA heeft na een onderzoek geconstateerd dat de vloer die er bij Sainz onder zijn bolide gemonteerd was, al eerder gebruikt is en dus heeft Ferrari conform de regels gehandeld.

Update II 10.05u (10/05) | Horner oneens met uitspraak FIA: 'De Ferrari-auto had wel nieuwe componenten'

Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing, is het niet helemaal eens met de uitspraak van de FIA. Het bestuursorgaan had eerder al aangegeven dat Ferrari niet in strijd met de reglementen heeft gehandeld omtrent de bandentest na de Grand Prix van Emilia Romagna. Horner weet haast zeker dat Ferrari wel degelijk met nieuwe onderdelen op de auto reed.

De vloer van Carlos Sainz, die de bandentest verzorgde namens Ferrari, riep enkele vraagtekens op. De FIA besloot daarop te reageren en onderzoek te doen, maar zij vonden niks illegaals aan de handelswijze van de Italiaanse renstal. 'Ik heb begrepen dat je bij een dergelijke bandentest een vaste specificatie van de auto moet gebruiken en als je een onderdeel moet vervangen dan moet het een oudere specificatie zijn die al eerder is getest', zegt een ontevreden Horner bij Marca.

'Ik heb het gevoel dat Ferrari een compleet andere vloer gebruikte', vervolgt de Red Bull-teambaas. 'Het had zeker wel nieuwe componenten.' De FIA heeft Ferrari al onschuldig verklaard, maar Horner doet alsnog een oproep. 'Het is aan de FIA om hier werk van te maken en dit grondig te onderzoeken. We moeten voorkomen dat deze bandentests gebruikt worden voor het ontwikkelen van de aerodynamica. Dat is gewoon niet de bedoeling', aldus de Brit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws