Update III | Belangrijke stap gezet richting Grand Prix van Miami Formule 1
Formule 1

Update III | Belangrijke stap gezet richting Grand Prix van Miami

Update III | Belangrijke stap gezet richting Grand Prix van Miami

Een tweede Grand Prix in de Verenigde Staten zal mogelijk al in 2022 plaatvinden, zo meldt Miami Herald. Zo zou de burgemeester van Miami Gardens, een stad in een buitenwijk van Miami, Rodney Harris het nu wel zien zitten om een race te organiseren. Daar was de Amerikaan eerst nog fel op tegen, maar zijn mening lijkt volledig gekanteld te zijn.

De Grand Prix van Miami zou moeten plaatsvinden op een semi-permanente racebaan in de buurt van het Hard Rock Stadium. Dat is de thuisbasis van American Football-team Miami Dolphins. Het is een idee dat eerder door Formule 1's uitvoerend directeur Ross Brawn nog als 'geweldig' en 'spectaculair' werd bevonden. De gemiddelde snelheid van het circuit zou op zo'n 230 kilometer per uur moeten liggen.

Grand Prix in Miami kan rekenen op kritiek

Een race in Miami, een stad in de Amerikaanse staat Florida, kon eerder op veel kritiek rekenen van zowel activisten als van burgemeester Harris zelf. Zo zou er teveel overlast ontstaan door het harde geluid van de motoren. Ook was er kritiek op het feit dat Formule 1-auto's de lucht vervuilen en daarom niet in een stad zouden mogen rijden.

Nu burgemeester Harris wél voor een Grand Prix is in zijn stad, moeten er wel enkele beloftes worden vervuld. Zo was er de belofte voor omwonenden en ook activisten dat er muren zouden worden gebouwd die het geluid zouden moeten dempen. Ook zal er een gedeelte van de baan worden geschrapt waarin er voor een bepaald stuk over de openbare weg zou worden gereden.

Update 08.13u (10/04) | Activisten nog steeds sterk tegen komst Grand Prix in Miami

Hoewel het lokale bestuur van de Amerikaanse stad Miami met een idee is gekomen om de inwoners tegemoet te komen, zijn activisten nog steeds sterk tegen de komst van een Grand Prix. Dat vertelt woordvoerster Betty Ferguson tegenover de Nederlandse tak van Motorsport.com. Zo zou het 'tegen alles ingaan waarvoor de gemeenschap staat'.

Het is de bedoeling dat er vanaf volgend jaar een Formule 1-race wordt georganiseerd in Florida, de staat waarin Miami ligt. Ferguson laat alleen weten dat als het aan haar zou liggen er helemaal niks wordt georganiseerd: 'Het gaat in tegen alles waar de gemeenschap voor staat. Ik weet niet wie [de gemeenteraad] denkt te vertegenwoordigen als ze deze resolutie steunen, maar het zullen niet de omwonenden zijn.'

Update II 18.30u (12/04) | Gemeenteraad Miami stemt deze week over plannen Grand Prix

Mogelijk komt er deze week definitief schot in de zaak betreffende een tweede Amerikaanse Grand Prix. Miami is al enige tijd in gesprek met de FOM om een race te organiseren en deze week lijken de politieke stappen gezet te worden om dit te kunnen realiseren.

Het Amerikaanse Autoweek meldt dat de zevenkoppige gemeenteraad van Miami op z'n vroegst op 14 april stemt over een plan voor een Grand Prix in de stad. De plannen voor het stratencircuit, dat rondom het bekende Hard Rock Stadium gebouwd zal worden, stuitte het afgelopen jaar op veel weerstand. Een deel van de bevolking van de stad zag op tegen de verbouwing van het stadsdeel, vooral om de impact op het milieu.

Tot voor kort was er dan ook geen politieke meerderheid in Miami om de Grand Prix te organiseren. Echter, nu een van de gemeenteraadsleden (Betty Ferguson, red.) die fel tegen het circuit was vervangen is door een ander lid, lijkt het tij te zijn gekeerd. Naar verluidt wordt er woensdag in de stad in Florida een plan gepresenteerd om het stratencircuit te bouwen, waarbij er ook vijf miljoen dollar wordt uitgetrokken voor investeringen in andere nabijgelegen voorzieningen en kleine ondernemingen, om de bevolking van de stad tegemoet te komen. Daarnaast zal er een speciaal project in de stad worden gelanceerd met betrekking tot wetenschap, technologie en engineering.

Update III 12.20u (15/04) | Belangrijke stap gezet richting Grand Prix van Miami

De Grand Prix van Miami komt steeds dichterbij. Enige tijd geleden werd er al gesuggereerd dat de Verenigde Staten een tweede race wilde en nu lijkt de waarschijnlijkheid dat die er komt groter. Een lokale stemmingsronde is uitgemond in een positief resultaat, wat inhoudt dat het verrijden van een race rondom het stadium van het American footballteam Miami Dolphins realiseerbaar is.

Het organiseren van de tweede Amerikaanse Grand Prix stuitte vorig jaar op protesten van de inwoners van de stad. In eerste instantie zou het evenement een straatrace betreffen, maar dat zou het verkeer in de stad dusdanig omgooien dat de lokale bevolking de straat op ging - het plan leek destijds voorgoed van tafel.

De oplossing was om het evenement in zijn totaliteit op de grond van het Miami Dolphins-stadium te laten verrijden, een locatie die de juiste papieren houdt om een dergelijk evenement te realiseren. Er werd een officiële civiele klacht ingediend: ook dit zou niet geaccepteerd worden door de inwoners in de omgeving.

Een belofte om vijf miljoen dollar (~4,2 miljoen euro, red.) te investeren in de lokale gemeenschap, als onderdeel van een breder plan, is inmiddels voldoende gebleken om de lokale burgemeester over te halen, die in eerste instantie tegen het organiseren van de Formule 1-races was. De meest recente stemronde eindigde in een unanieme stem vóór het voorgestelde plan.

Wat zijn de eisen?

Er zijn enkele eisen waar de F1-race aan moet voldoen. Zo mogen er op schooldagen geen evenementen plaatsvinden vóór 14.30u om het schoolverkeer niet in de weg te zitten. Ook moeten lokale voedselproducenten de voorkeur krijgen als cateringorganisaties voor het evenement.

Tevens moeten er geluidswerende maatregelen genomen worden, terwijl er na zonsondergang geen sessies verreden mogen worden om de mate van overlast zo veel mogelijk te verminderen. Definitief is de Grand Prix nog niet, maar in 2022 zouden we zomaar een tweede Amerikaanse race op de kalender terug kunnen vinden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws