Update III | Fittipaldi staat achter uitspraken Alonso: 'Nu heb je Verstappen die tegen veel mensen vecht' Formule 1
Formule 1

Update III | Fittipaldi staat achter uitspraken Alonso: 'Nu heb je Verstappen die tegen veel mensen vecht'

Update III | Fittipaldi staat achter uitspraken Alonso: 'Nu heb je Verstappen die tegen veel mensen vecht'

Fernando Alonso heeft uitgesproken Max Verstappen de terechte winnaar te vinden na het bloedstollende kampioenschap van 2021. De Spanjaard hecht bovendien meer waarde aan de wereldtitels van Verstappen dan aan die van Lewis Hamilton, aangezien de Brit eigenlijk alleen tegen zijn teamgenoot streed, terwijl de Nederlander met concurrentie van buitenaf te maken kreeg. De Spanjaard trekt daarmee ook parallellen met zijn eigen carrière.

In gesprek met De Telegraaf reageert Alonso op verschillende foto's van hem en Verstappen samen, zo ook die van Qatar 2021. 'Een prachtig moment voor mij om weer op het podium te staan. En niet na een race vol geluk en met, met alle respect, mindere coureurs. Nee, we verdienden het echt en ik stond er ook nog naast Max en Lewis. Dit jaar is Max heel dominant en kon hij op een gegeven moment naar de wereldtitel cruisen. Vorig seizoen was dat anders. Ik vond dat hij uiteindelijk beter presteerde dan Lewis en vind hem daarom een waardig kampioen.'

De Spanjaard benadrukt ook zeker Hamilton te respecteren, maar hecht toch minder waarde aan zijn titels. 'Ik heb ook veel respect voor Lewis. Toch is het anders als je zeven wereldtitels wint, terwijl je alleen met je teamgenoot hebt hoeven vechten. Dan vind ik dat een kampioenschap minder waarde heeft dan wanneer je minder titels hebt, maar wel tegen andere coureurs met gelijkwaardig of zelfs beter materiaal hebt moeten strijden.'

Titels Verstappen en Alonso vergelijkbaar

De huidige coureur van Alpine trekt daarbij ook een vergelijk met zijn eigen wereldtitels, waarbij hij ook tegen concurrentie van buitenaf moest strijden en niet zozeer tegen zijn teamgenoot. 'In 2005 en 2006 had ik een goede start van het jaar en kon ik een voorsprong creëren. Vervolgens hadden anderen misschien een betere auto, maar kon ik dat gat managen. Ik heb nooit hoeven vechten met mijn teamgenoot Giancarlo Fisichella om de titel binnen te halen.'

Alonso ziet dat het bij Verstappen precies hetzelfde verhaal is. Ook de Nederlander heeft vooral tegen concurrentie vanuit andere teams moeten opboksen in plaats van met de persoon naast hem in de Red Bull Racing-garage. 'Ik heb Max ook niet zien vechten met Sergio Pérez of Alex Albon om races te winnen. Maar Schumacher vocht met name met zijn teamgenoot Rubens Barrichello om vijf keer op rij kampioen te worden en Hamilton met Nico Rosberg en Valtteri Bottas. Dat is toch anders, vind ik.'

Update 15.29u (29/10) | Alonso komt terug op uitspraken: 'Moe van zoektocht naar krantenkoppen'

Fernando Alonso komt terug op eerdere uitspraken over Lewis Hamilton. In een interview met De Telegraaf (zie hierboven) gaf de tweevoudig wereldkampioen aan dat de titels van Lewis Hamilton minder waard zijn dan die van Max Verstappen. Dat zou komen doordat Hamilton enkel tegen zijn teamgenoot moest vechten, wat bij Verstappen niet het geval was.

Via Twitter komt Alonso daar nu op terug. Hij zegt: 'En opnieuw... Kom op, alle titels zijn geweldig, zeer verdiend en inspirerend. Ze zijn onvergelijkbaar en laten we genieten van de kampioenen en legendes van onze tijd. Ik word moe van de continue zoektocht naar krantenkoppen. Laten we gewoon genieten', aldus de Spanjaard, die niet vies is van opmerkingen over Hamilton.

Zo zei Alonso tijdens de Grand Prix van België eind augustus dat Hamilton alleen weet hoe hij moet rijden wanneer hij vooraan start. De Mercedes-coureur kwam toen in aanraking met zijn oud-teamgenoot, waardoor de zevenvoudig kampioen werd gelanceerd over de linkervoorband van Alonso's Alpine. Het leverde de Brit toen een uitvalbeurt op.

Update II 08.53u (30/10) | Hamilton reageert op ludieke wijze op uitspraken Alonso

Lewis Hamilton heeft via Twitter op ludieke wijze gereageerd op uitspraken van Fernando Alonso. De tweevoudig wereldkampioen gaf aan dat de titels van Max Verstappen meer waarde hebben dan die van Hamilton, omdat de Brit het enkel tegen zijn teamgenoten op zou moeten nemen. De Mercedes-coureur lijkt nu terug te slaan met een interessante tweet.

Hamilton deelt via zijn Twitter-account een plaatje van Alonso en hemzelf. In het bijschrift steekt de Engelsman nog zijn duimpje op, maar in de foto is te zien hoe hij zijn oud-teamgenoot na afloop van de Grand Prix van de Verenigde Staten in 2007 een soort schouderklopje geeft. Dat gebeurde na een intens gevecht dat het tweetal die race kende. Hamilton won, Alonso werd tweede.

Update III 09:52u (9/11) | Fittipaldi staat achter uitspraken Alonso: 'Nu heb je Verstappen die tegen veel verschillende mensen vecht'

Oud-Formule 1-coureur Emerson Fittipaldi staat achter de uitspraak van Fernando Alonso. De Spanjaard liet eerder in een interview met De Telegraaf weten dat hij de titels van Max Verstappen meer waard vindt dan die van Lewis Hamilton. Iets waar Fittipaldi de logica wel van inziet, omdat de Nederlander volgens hem een stuk meer concurrentie heeft.

De Braziliaan vindt het moeilijk vergelijken, maar hij legt uit waarom hij denkt dat Alonso wel een punt heeft. 'Het is heel moeilijk om te analyseren, maar het punt dat Fernando noemde heeft zijn verdienste, omdat het nu extreem competitief is. Veel meer dan toen Lewis de kampioenschappen won, want dat was voornamelijk vechten tegen zijn teamgenoot', zo legt Fittipaldi uit.

Op dit moment is dat anders volgens de tweevoudig wereldkampioen. 'Nu heb je Max die tegen veel verschillende mensen vecht. Als je erover nadenkt: ja, Fernando heeft gelijk', vertelt Fittipaldi. 'Het niveau en de kloof tussen de top vijf auto's in elke kwalificatie dit jaar zit heel dicht bij elkaar. Veel dichterbij dan toen Lewis en Nico (Rosberg, red) of Lewis en (Valtteri, red) Bottas daar waren. Ze waren behoorlijk superieur aan het veld. Nu is het veld heel dichtbij. Ik vind het nu leuk', eindigt de 75-jarige.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws