Straf Alonso ongedaan gemaakt na beroep Alpine, Spanjaard behoudt zevende plaats Formule 1
Formule 1

Straf Alonso ongedaan gemaakt na beroep Alpine, Spanjaard behoudt zevende plaats

Straf Alonso ongedaan gemaakt na beroep Alpine, Spanjaard behoudt zevende plaats

Het beroep van Alpine tegen de straf die Fernando Alonso kreeg toegewezen na de Grand Prix van de Verenigde Staten is succesvol gebleken. De FIA heeft de zaak opnieuw bekeken en heeft de Franse renstal in het gelijk gesteld, waarmee het protest van Haas alsnog wordt afgewezen, waarmee de Spanjaard zijn zevende plek mag behouden.

Haas diende een protest in tegen de auto van Alonso, nadat de Alpine-coureur met een onveilige auto zou hebben rondgereden na de crash met Lance Stroll. Hoewel de wedstrijdleiding niet ingreep tijdens de wedstrijd en de bolide door alle keuringen na de race kwam, besloten de stewards de Amerikaanse renstal in het gelijk te stellen, met een tijdstraf van dertig seconden als gevolg, welke hem terugzette naar de vijftiende positie.

Alpine kwam al snel daarna met een beroep. Alonso zei op de donderdag in Mexico al dat er een groot probleem zou ontstaan wanneer de FIA de straf zou laten staan, omdat dan een groot percentage van de auto's op de baan zou moeten uitvallen doordat de bolide niet meer veilig zou zijn nadat het schade heeft opgelopen. Het protest van Alpine werd in eerste instantie afgedaan als niet indienbaar, doordat de reglementen het niet toestaan om een protest in te dienen tegen een protest.

Right to review ingediend door Alpine, in gelijk gesteld

De Franse renstal liet het daar niet bij zitten en besloot een right to review aan te vragen. Daarvoor moet er echter duidelijk nieuw bewijs zijn die de beslissing van de stewards mogelijk zou kunnen veranderen, en dus kwam er opnieuw een hoorzitting. Het eerste nieuwe bewijsstuk van Alpine, was dat het team niet binnen het gestelde halfuur op de hoogte was gesteld van het originele protest, dit kwam vierentwintig minuten te laat, en dus zou het protest van Haas al niet geldig zijn geweest in de eerste plaats.Bovendien zou Haas door de wedstrijdleiding op de hoogte zijn gesteld, waar Alpine pas ook laat op de zondag achterkwam.

Op donderdagavond vond de hoorzitting plaats waar de right to review van Alpine werd bekeken. Er werd geconstateerd dat het voor Haas mogelijk was geweest om het originele protest handgeschreven binnen de gestelde deadline van een halfuur na de race in te dienen, en daarmee werd het protest van Haas ongeldig verklaard. Dit leidt er dan ook toe dat Alonso zijn zevende plaats alsnog mag behouden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws