Update | Mazepin verliest rechtszaak, sancties gehandhaafd Formule 1
Formule 1

Update | Mazepin verliest rechtszaak, sancties gehandhaafd

Update | Mazepin verliest rechtszaak, sancties gehandhaafd

Voormalig Formule 1-coureur Nikita Mazepin hoopt terug te keren in de Formule 1 in 2024 door de Canadese minister van Buitenlandse Zaken voor de rechtbank te slepen, zo meldt Motorsport Week. Op die wijze wil de Rus de sancties die tegen hem zijn opgelegd ongedaan maken. Mazepin mag niet terugkeren in de autosport vanwege de sancties die zijn opgelegd aan Russische en Wit-Russische atleten als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne.

Mazepin stond vorig jaar op het punt om aan zijn tweede seizoen in de F1 te beginnen. Dat ging niet door, want Haas moest de beslissing maken om hem te laten gaan als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. De FIA dwong vervolgens af dat elke Russische of Wit-Russische coureur die wil deelnemen aan een door de FIA geaccrediteerd kampioenschap, dit onder een neutrale vlag moet doen en bereid moet zijn om de acties van de aanhoudende oorlog te veroordelen.

Omdat zijn vader, Dmitry Mazepin, nauwe banden had met de Russische president Vladimir Putin, zei Mazepin dat hij niet bereid was om niet onder de Russische vlag te rijden. Daardoor kon hij fluiten naar zijn zitje bij de Amerikaanse renstal. Nadat Mazepin had beweerd dat een eerdere poging om de sancties ongedaan te maken was genegeerd, benadrukt Mazepin's laatste rechtszaak opnieuw zijn wens om al volgend jaar een F1-terugkeer te maken.

De opgelegde sancties sluiten Mazepin uit van deelname aan een motorsportevenement dat in Canada wordt gehouden. Vanzelfsprekend mag de Rus daardoor niet deelnemen aan de Grand Prix van Canada, en volgens Mazepin verkleint dat zijn kansen om ooit weer een stoeltje te krijgen. Volgens CTV News luidt zijn statement in zijn zaak tegen Canada 'dat hij een jonge sportman en professionele autosportcoureur is, die op geen enkele manier betrokken is bij de agressie tegen Oekraïne.'

Terugkeer in de F1 voor Mazepin vrijwel onmogelijk

'Het zal buitengewoon moeilijk - zo niet onmogelijk - voor hem zijn om opnieuw te worden aangeworven als F1-coureur of als coureur in andere autosportkampioenschappen', gaat het statement verder. Zolang de sancties voor Russische en Wit-Russische atleten niet worden opgeheven, zal Mazepin niet snel terugkeren in welk kampioenschap dan ook. Andere Russische coureurs, zoals Daniil Kvyat en Robert Shwartzman, hebben wel afstand gedaan van de Russische vlag. Kvyat rijdt onder de Italiaanse vlag en heeft een Italiaans paspoort. Shwartzman rijdt onder de Israelische vlag. In principe zou Mazepin onder neutrale vlag gewoon mogen deelnemen aan de Formule 1 of een ander kampioenschap, maar het is de vraag of teams bereid zijn om hem te verwelkomen.

Update 21:45 (08/06) | Mazepin verliest rechtszaak, sancties gehandhaafd

Mazepin zal op korte termijn niet terugkeren in de Formule 1. De Britse justitie wil de sancties tegen de Rus, die vanwege de door Rusland begonnen oorlog in Oekraïne werden opgelegd, niet opheffen. Dat melden meerdere media, waaronder De Telegraaf. Voor de rechter was het duidelijk dat een opheffing van de sancties niet gepast zou zijn. Mazepin kan door de uitspraak niet afreizen naar het Verenigd Koninkrijk om over een eventueel nieuw contract te praten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws