Daniil Kvyat

Daniil Kvyat is een Russische autocoureur die in 2020 nog uitkwam in de Formule 1 bij AlphaTauri; het team waar zijn carrière in de koningsklasse in 2014 begon. De Rus heeft bij het zusterteam van Red Bull Racing consistente puntenfinishes gepakt. Dat bleek in 2020 echter niet genoeg, want voor het 2021-seizoen werd Kvyat vervangen door Yuki Tsunoda. Kvyat is daarnaast de vader van het dochtertje van Kelly Piquet, de vriendin van Max Verstappen. De Rus reed in 2015 en het begin van 2016 voor Red Bull, maar werd door de Nederlander vervangen.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Weg naar de F1

Daniil Kvyat heeft, zoals vele andere coureurs, in een variëteit aan autosportklassen gereden. De Rus begint begint op achtjarige leeftijd zijn carrière op het kartcircuit. In deze klasse weet Kvyat verschillende kampioenschappen te winnen en betekent dit de promotie naar de Formule BMW in 2010. Al snel heeft Daniil in de gaten dat zijn carrière in Rusland doodloopt, en besluit hij zijn heil elders te zoeken. Kvyat vertrekt naar West-Europa om hier in verschillende raceklassen mee te doen. In vier jaar tijd doet de Rus mee aan vijf kampioenschappen en behaalt hier vele triomfen.

Debuut

Daniil Kvyat maakte eerder deel uit van het juniorenprogramma van Red Bull en kan in 2014 eindelijk in actie komen in de Formule 1. Hoewel zijn doel is om voor Red Bull zelf te rijden, begint de F1 carrière van Daniil in het dochterteam van Red Bull: Scuderia Toro Rosso. Hij neemt hier het zitje over van Daniel Ricciardo, die is gepromoveerd naar Red Bull. De eerste race die Kvyat rijdt, in Australië, is een groot succes: gefinisht op de negende plek, is Kvyat dan met negentien jaar de jongste puntenscoorder in de Formule 1. Voor de rest beleeft Kvyat met drie andere top tien plaatsen een aardig debuutseizoen en eindigt als vijftiende in het klassement.

Kvyat is verzekerd van zijn toekomst in de F1 en kan in 2015 de promotie maken naar Red Bull Racing. Kvyat racet dit jaar één keer naar het podium en behaalt met 95 punten de zevende plek in het kampioenschap; zijn contract wordt met een jaar verlengd. Het nieuwe seizoen begint slecht voor de Rus. Door een technische fout kan hij de eerste race niet starten. In China herpakt Daniil zich en wordt hij derde. Hierna volgt zijn thuisrace, op het circuit van Sochi. Voor Kvyat wordt het een nachtmerrie: in de eerste ronde crasht hij tegen Vettel en is er hiermee de oorzaak van dat ook teamgenoot Daniel Ricciardo en Toro Rosso rijder Carlos Sainz uitvallen. Een aantal dagen na deze race wordt bekend dat Daniil Kvyat de Oostenrijkse renstal verlaat en terugkeert naar het dochterteam. Max Verstappen neemt zijn zitje over.

Bij Toro Rosso komt de Rus dat jaar niet goed uit de verf en behaalt zijn teamgenoot Carlos Sainz consistent meer punten. Dit betekent, zes races voor het einde van het seizoen 2017, het vertrek van Daniil Kvyat uit de Formule 1. Zijn zitje wordt vanaf de Grote Prijs van Maleisië overgenomen door Pierre Gasly.

Tweede carrière

Na een jaar afwezigheid maakt Daniil in 2019, met 25 jaar, zijn terugkeer naar de Formule 1, bij Toro Rosso. De Rus kan beginnen met een schone lei. In de eerste twaalf races behaalt hij zes keer de top tien, en rijdt hij onder erbarmelijke omstandigheden in Duitsland zelfs naar de derde plek.

In de tijd dat Daniil Kvyat in de Formule 1 rijdt, heeft hij laten zien dat zijn prestaties van het hoogste niveau kunnen zijn; alleen liet hij niet altijd het beste van zichzelf zien. In 2019 begint de Rus aan zijn ‘’tweede carrière’’. Zijn prestaties getuigen van een verse start, waarbij hij consistent voor de punten wil gaan. Wellicht dat er ooit nog een plaats bij Red Bull in zit.

Daniil Kvyat in 2020

Kvyat kwam in 2020 actie voor AlphaTauri. De Rus sneeuwde een beetje onder naast teamgenoot Pierre Gasly, die in bloedvorm verkeerde en zelfs een race wist te winnen. Hoewel Kvyat geen onverdienstelijk seizoen reed, bleek het niet voldoende om de Red Bull-top, op advies van Helmut Marko, te overtuigen om hem in het team te houden. Derhalve werd hij eind 2020 weggestuurd bij AlphaTauri en moest hij plaatsmaken voor Yuki Tsunoda.

Overzicht Formule 1-carrière Kvyat

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2014 Toro Rosso 0 8 15e
2015 Red Bull Racing 0 95 7e
2016 Red Bull Racing & Toro Rosso 0 25 14e
2017 Toro Rosso 0 5 19e
2019 Toro Rosso 0 37 13e
2020 AlphaTauri 0 32 14e

Daniil Kvyat Nieuws