Update | Mercedes gaat niet in beroep tegen straf Hamilton Formule 1
Formule 1

Update | Mercedes gaat niet in beroep tegen straf Hamilton

Update | Mercedes gaat niet in beroep tegen straf Hamilton

Lewis Hamilton is gediskwalificeerd nadat er bij zijn Mercedes W12 een fout met de DRS geconstateerd is. De DRS van de bolide van de zevenvoudig wereldkampioen schoof te ver open gedurende de eerste vrije training en de kwalificatie in Brazilië. Zodoende wordt zijn eerste plek van de vrijdagsessie niet meegenomen, en zal hij de sprintrace op zaterdag vanaf de laatste startrij moeten beginnen.

Het nieuws hing al een tijdje in de lucht, gezien op vrijdagavond al duidelijk werd dat de bolide van Hamilton niet aan de reglementen voldeed. De DRS schoof verder open dan de 85 millimeter die toegestaan is tussen de onderste en bovenste flappen van de achtervleugel. Na onderzoek van de FIA, met Jo Bauer aan de leiding, is besloten om de Duitse renstal te straffen voor het voorval.

Omdat Hamiltons resultaat van vrijdag niet meegenomen wordt in de eindklassering, moet hij zijn eerste plek afstaan aan titelconcurrent Max Verstappen, die eerder een boete kreeg van de stewards na het onderdeel aan te raken na de kwalificatie. Het belooft dus een loodzwaar weekend te worden voor de Brit.

FIA gaat niet uit van opzet bij Mercedes

'De stewards schrijven geen opzet toe aan Mercedes. De FIA gaf meerdere kansen, zelfs met verschillende meetinstrumenten. Toch doorstond de Mercedes-vleugel de test niet. In het midden van de vleugel is de test geslaagd, maar aan het buitenste deel niet. Voor de stewards is dit een aanwijzing dat er geen sprake was van een bewuste poging tot misleiding. Tegelijkertijd wordt er duidelijk gemaakt dat het voor de straf niet uitmaakt op welk punt je de test niet haalt. Mislukt is gewoon mislukt', zo luidt de uitleg van de stewards. Er wordt dus geen opzet toegeschreven aan Mercedes, maar voor de straf maakt dit niet uit.

Hamilton ook op zondag in het nadeel

Tot overmaat van ramp heeft Mercedes precies dit weekend besloten om nogmaals een interne verbrandingsmotorwissel (ICE, red.) door te voeren bij de verdedigende wereldkampioen. Die zal hij incasseren als het resultaat van de sprintrace eenmaal duidelijk is. Bovenop zijn eindklassering komen nog eens vijf plekken voor het verwisselen van het onderdeel. De titelkansen van de Mercedes-coureur lijken zo dan ook steeds kleiner te worden.

Verstappen vrijgesproken

Verstappen is vrijgesproken naar aanleiding van het onderzoek van de stewards. Na afloop van de kwalificatie raakte hij de achtervleugel van zijn titelconcurrent aan, wat volgens de sportieve reglementen niet mag. Zodoende werd hij op het matje geroepen, maar het had geen straf als gevolg. De Limburger kwam weg met een boete van 50.000 euro.

Update 19.40u (13/11) | Mercedes niet in beroep tegen straf Hamilton

Mercedes heeft ervoor gekozen om niet in beroep te gaan tegen de straf van Hamilton, maakt het team bekend. Op Sky wordt gemeld dat het team liever op de baan reageert. Dit betekent dus dat Hamilton definitief vanaf de laatste startpositie moet aanvangen tijdens de sprintrace. Voor Hamilton is het dus van belang om minstens tot P14 op te klimmen om niet morgen ook als laatste te moeten starten in de hoofdrace, aangezien hem dan nog 5 plaatsen gridstraf wacht.

Denk jij dat Max Verstappen de GP van Brazilië wint? Zet in en krijg 1,44 keer je inzet terug!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws