Update X | Haas eist 35 miljoen pond na verbreken deal Rich Energy Formule 1
Formule 1

Update X | Haas eist 35 miljoen pond na verbreken deal Rich Energy

Update X | Haas eist 35 miljoen pond na verbreken deal Rich Energy

Woensdag 10 juli is een gitzwarte dag voor het team van Haas. Rich Energy maakte dinsdagavond even na 18.30 uur plots bekend op Twitter dat men stopt met de samenwerking. Het energiedrankjesmerk was de hoofdsponsor van Haas, het Formule 1-team deelde ook haar officiële naam met het merk.

In een verklaring laat Rich Energy weten dat het ontevreden is met de seizoensstart van Haas. Het Britse merk rekent in een tweet af met de renstal. 'Vandaag beëindigen wij ons contract met Haas, vanwege hun slechte resultaten. We willen graag Red Bull verslaan, maar rijden nu achter Williams. Dat is onacceptabel. De politiek en het PC-gedrag in de Formule 1 is tevens niet wat bij ons bedrijf past. We wensen het team veel goeds.'

Hieronder is de tweet te zien, dat Rich Energy dinsdagavond op Twitter plaatste.

Update I | 09.53 uur - Verzuimde betalingsverplichtingen debet aan breuk

Volgens bronnen van RTL heeft Rich Energy niet aan de betalingsverplichtingen tegenover Haas voldaan, en is dat de ware reden van de breuk tussen de hoofdsponsor en het Formule 1-team. Rich Energy zou overigens niet weten wie de spraakmakende tweet heeft geplaatst, hun Twitteraccount zou gehackt zijn.

Haas had deze betalingsproblemen aan kunnen zien komen. Vorig jaar wilde Rich Energy namelijk Force India overnemen, maar zij konden de beloofde investeringen niet hard maken op papier. Daarnaast werd het energiedrankjesmerk onlangs aangeklaagd door Whyte Bikes, omdat Rich Energy hun logo zou hebben overgenomen. De rechter ging mee met Whyte Bikes, waardoor Haas sinds de Grand Prix van Canada zonder het logo van Rich Energy reed.

Update II | 11.26 uur - Haas brengt via Steiner nietszeggende eerste reactie naar buiten

Haas heeft via het eigen Twitteraccount voor het eerst officieel gereageerd op de breuk met hoofdsponsor Rich Energy. Teambaas Guenther Steiner zegt echter niet veel. 'Rich Energy is momenteel de titelpartner van het Formule 1-team van Haas. Ik kan niet verder ingaan op de contractuele relatie tussen deze twee partijen vanwege commerciële vertrouwelijkheid.'

Update III | 11.49 uur - CEO Rich Energy gaat boekje te buiten met tweet

De breuk tussen Haas en Rich Energy begint langzamerhand op een soap te lijken. Investeerders van Rich Energy proberen de relatie met Haas te herstellen nadat een tweet van het account van Rich Energy meldde dat de sponsorovereenkomst met Haas was beëindigd.

Autosport heeft echter vernomen dat die tweet is geschreven door CEO William Storey, zonder medeweten van de beleggers van Rich Energy. Er zal dus een meningsverschil binnen het energiedrankbedrijf zijn.

De aandeelhouders willen hun investering in Rich Energy graag beschermen door de relatie met Haas te redden. De tweet heeft de reputatie van Rich Energy al geschaad. Een bron van Autosport weet het volgende: 'De deal is niet beëindigd en William Storey heeft geen toestemming om dit te doen. De investeerders proberen de PR-puinhoop op te ruimen.' Op donderdagochtend was Rich Energy nog wel vertegenwoordigd op de auto's van Haas op Silverstone.

Update IV | 13.44 uur - CEO Rich Energy reageert: 'Rijden als een melkwagen achteraan'

William Storey heeft zelf gereageerd op de spraakmakende breuk tussen zijn bedrijf Rich Energy en het Formule 1-team van Haas. Storey plaatste een tweet waarin hij de breuk bekendmaakte, alleen de aandeelhouders van Rich Energy wisten van niets. Zij waren dan ook niet blij met de tweet en wilden de relatie met Haas herstellen.

De reactie van Storey liegt er echter niet om. De samenwerking lijkt definitief voorbij. ‘We hebben het contract beëindigd. Een ongelukkige, maar logische beslissing in het licht van de gebeurtenissen. Haas heeft aardige mensen, maar de auto gaat achteruit. Ons product is superieur aan Red Bull. Om als een melkwagen achteraan de grid te rijden is een ramp voor ons. Dit is het einde’, aldus Storey tegenover The Sun.

Update V | 14.10 - Steiner verrast door breuk: 'Een oorlog van woorden heeft geen zin'

Guenther Steiner heeft op Silverstone iets uitgebreider gereageerd op de breuk tussen zijn team en hoofdsponsor Rich Energy. De teambaas van Haas vertelt dat de breuk voor hem als een verrassing kwam. Desondanks blijven de logo’s van Rich Energy dit weekend tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië op de motorhome en de auto’s zitten.

‘Ik wil niemand in een lastige situatie brengen, maar ik kan er niets over zeggen. De logo’s blijven dit weekend op de auto’s en verder moeten we uitzoeken wat we moeten doen. De commerciële overeenkomst laat me er niet over praten, en dat wil ik ook niet’, tekent Racefans op.

Steiner wil zich dit weekend alleen met de race bezighouden. Op de kwestie met Rich Energy focust hij zich volgende week. ‘Het hoort erbij. Ik lig er niet wakker van in de nacht. We moeten door met ons werk. Voor mij is het belangrijker om de auto te krijgen waar we willen. Daar ligt onze focus. Deze kwestie pakken we professioneel op en daar sta ik ook om bekend. Als ik erover kan praten, dan doe ik dat. Een oorlog van woorden heeft geen zin. De kwestie maakt me niet van streek, het is gewoon iets wat ik volgende week moet behandelen en dat zal ik dan ook doen.’

Update VI | 17.39 - Aandeelhouders Rich Energy: 'Blijven Haas sponsoren'

Wel een einde aan de samenwerking tussen Haas en Rich Energy, geen einde aan de samenwerking. De soap vliegt alle kanten op. Rich Energy CEO William Storey, die naar verluid de bewuste tweet plaatste, liet weten dat de samenwerking voorbij was, omdat Haas als een ‘melkwagen achteraan de grid rijdt’. De aandeelhouders van het energiedrankmerk komen nu echter met een geheel ander statement, waarin staat dat zij Haas blijven sponsoren. Dit valt te lezen op Motorsport.com.

‘Wij geloven nog volledig in Haas, haar prestaties en de organisaties en blijven dus volledig betrokken bij de sponsordeal die nu loopt. Daarnaast geloven we ook in de Formule 1 als product en platform om ons merk te promoten’, zijn de eerste regels van het statement.

De aandeelhouders vervolgens hun bericht met niet mis te verstande bewoordingen. ‘Deze trieste actie van één individu heeft grote schaamte veroorzaakt. We zijn inmiddels met een juridisch proces bezig om dit individu alle verantwoordelijkheid te ontnemen. Ze mogen voor zichzelf spreken, maar die mening is niet de mening van het bedrijf. Het incident is erg spijtig, maar wij zullen niet verder op dit commercieel gevoelige onderwerp ingaan. We handelen dit achter gesloten deuren verder af. Wij willen bij dezen onze betrokkenheid aan Haas en de Formule 1 bevestigen en danken Haas ook voor hun steun en geduld tijdens de interne afhandeling van dit incident.’

Update VII | 08.13 - Nieuwe tweet Rich Energy wekt suggestie dat account gehackt is

Het Twitteraccount van Rich Energy heeft gereageerd op het statement van de aandeelhouders. William Storey lijkt de tweet te hebben geplaatst, maar zowel deze als voorgaande tweet van het account wekken de suggestie dat het Twitteraccount van Rich Energy is gehackt.

In de laatste tweet valt het volgende te lezen: 'CEO William Storey heeft gereageerd: 'De belachelijke verklaring van minderheidsaandeelhouders, die het gezellig hebben met Red Bull en Whyte Bikes, is riskant. Hun poging tot een coupe is mislukt. Ik beheer alle activa van Rich Energy en heb ondersteuning van alle belangrijke aandeelhouders.''

Update VIII | 16.09 - Haas stimuleert aandeelhouders Rich Energy Storey te ontslaan

Op het Twitteraccount van Rich Energy is een brief te zien, geschreven van de kant van Haas richting de aandeelhouders van Rich Energy die de samenwerking met Haas wél voort willen zetten. Hierin valt te lezen dat Haas wil dat Rich Energy-CEO William Storey van de troon wordt gestoten.

Daarnaast staat erin dat Haas zich zorgen maakt over de toekomst van Rich Energy, aangezien het energiedrankenmerk in een rechtszaak zit met Whyte Bikes, aangezien laatstgenoemde partij meent dat Rich Energy hun logo heeft overgenomen. Whyte Bikes wil een petitie starten om de liquidatie van Rich Energy in te zetten.

Hier volgen een aantal passages uit de brief: 'We begrijpen dat u de leiding over het bedrijf wilt overnemen van Mr Storey, de huidige CEO. Als dat gebeurt, zal onze klant blij zijn om zonder vooroordelen gesprekken met u aan te gaan, maar zij zullen duidelijke en ondubbelzinnige bewijzen moeten zien dat de heer Storey is verwijderd als directeur van het bedrijf en dat er een nieuwe en geldige CEO benoemd is in zijn plaats.'

'Verder is er de openstaande vordering tot schadevergoeding tegen het bedrijf wegens inbreuk op het auteursrecht in verband met het logo, waardoor onze klanten terecht bezorgd zijn over de solvabiliteit / doorlopende levensvatbaarheid van het bedrijf.' Hierbij doelt men dus op het logoverhaal tussen Rich Energy en Whyte Bikes.

Update IX | 08.40 - Nieuw onderdeel van soap: rechten Rich Energy overgedragen; Storey blijft eigenaar

Het houdt niet op, niet vanzelf. Een nieuw deel uit de soap tussen Haas en Rich Energy. De energiedrankfabrikant meldt middels een Tweet het volgende. 'Na een bestuursvergadering van Rich Energy onder leiding van CEO William Storey en in het licht van het verraderlijke gedrag van minderheidbelanghebbenden, zijn de exclusieve rechten om Rich Energy te distributeren overgedragen aan een ander bedrijf. Mr. Storey behoudt het volledige eigendom.' Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Update X | Haas eist 35 miljoen pond na verbreken deal Rich Energy

Haas eist 35 miljoen pond, zo'n 39 miljoen euro, van Rich Energy. Dat blijkt uit een brief van Haas, dat via The Ebury Partnership LLP Rich Energy op de hoogte stelt van de afrekening van het verbroken sponsorcontract. De 35 miljoen ponden bestaan uit 6 miljoen voor 2019, 14 miljoen voor 2020 en 15 miljoen voor 2021.

Of er ook betaald gaat worden, is nog onduidelijk. Storey voert namelijk aan dat hij het contract wil verbreken wegens slechte prestaties van Haas. In de brief valt echter te lezen dat er geen enkele mogelijkheid is om het contract te verbreken op basis van prestaties.

Ook is Storey niet blij dat het logo van Rich Energy rondom de GP van Canada niet op de auto stond. Dat heeft alles te maken met een rechtszaak, die het merk verloor. De brief wordt afgesloten met de mededeling dat de 35 miljoen pond binnen 14 dagen betaald moet zijn. Dat zou betekenen dat op 25 juli de rekening betaald moet zijn.Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws