Verslag VT1 | Norris troeft Ferrari in extremis af in opdrogend Canada, Verstappen op vijf Formule 1
Formule 1

Verslag VT1 | Norris troeft Ferrari in extremis af in opdrogend Canada, Verstappen op vijf

Verslag VT1 | Norris troeft Ferrari in extremis af in opdrogend Canada, Verstappen op vijf

Lando Norris heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van Canada als snelste afgesloten. Op een nat circuit werd er niet veel gereden, maar aan het einde werd het nog droog genoeg voor de droogweerbanden. Ferrari-coureurs Carlos Sainz en Charles Leclerc completeerden de top drie, voor Lewis Hamilton, Max Verstappen, en Oscar Piastri.

Op alle dagen van het raceweekend in Canada wordt regen verwacht, maar de meeste neerslag werd voorspeld voor de vrijdag. Het was dan ook niet verrassend dat het voor aanvang van de eerste trainingssessie met bakken uit de hemel kwam. Daarbij regende het niet alleen, maar hagelde het ook nog even flink. Zo'n half uur voor de start van werd het weer droog, maar tegen die tijd stonden de plassen water op het asfalt.

De FIA koos ervoor om de sessie gewoon op het geplande starttijdstip van 19:30 uur Nederlandse team te laten beginnen, maar dat het licht aan het einde van de pitstraat rood zou blijven branden. Het gevolg was dat de tijd wel wegtikte, maar de coureurs geen toestemming hadden om het natte Circuit Gilles Villeneuve te verkennen op de regenbanden.

De druiven waren vooral voor Jack Doohan zuur. De Australiër mocht dit weekend tijdens de eerste vrije training invallen voor Esteban Ocon, die na dit seizoen afscheid zal nemen van zijn Franse team. De reservecoureur van Alpine had zijn helm wel op, maar kon dus al voor het begin van de sessie zien dat hij niet al te veel meters zou kunnen maken.

Stake bovenaan en in de muur

Na 21 minuten kregen de coureurs letterlijk en figuurlijk groen licht om het circuit op te gaan. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton, die ook al zeven keer won in Montréal, reed als eerste het asfalt op, en deed dat zowaar op de intermediatebanden. Valtteri Bottas, Lando Norris, Zhou Guanyu, en beide Haas-coureurs volgden de Brit, maar kozen voor de full wets. Daarmee liet Norris indrukwekkende sectortijden zien, maar de McLaren-coureur maakte zijn ronde niet af, en liet dus nog geen tijd noteren.

Verstappen was de volgende coureur die de extreme wets oversloeg, en meteen op de intermediates op pad ging. Hoewel het wel nog enigszins regende, werd het asfalt steeds wat minder nat, naarmate de coureurs meer meters maakten. Verstappen opende met een 1:42,3 voorzichtig, en was ruim negen seconden langzamer dan Bottas. De teamgenoot van de Fin, Zhou, verging het minder goed. De Chinees raakte de muur en zorgde voor een rodevlagsituatie. Bottas, Hamilton, en Verstappen waren de enige coureurs met een tijd op dat moment.

Met nog 22 minuten op de klok mochten de coureurs weer aan de slag. De lucht was inmiddels redelijk opgeklaard, waardoor de baan nu echt geschikt was voor intermediates. Dat zorgde ook meteen voor de nodige tijdsverbeteringen. Yuki Tsunoda schoot naar 1:31,9, maar Hamilton en Charles Leclerc haalden daar al snel ruim twee seconden vanaf. De tijden kelderden verder, en met tien minuten te gaan stonden Carlos Sainz en Leclerc op één en twee, met 27'ers, voor Bottas en Sergio Pérez. Verstappen reed na de rode vlag geen volledige snelle ronde meer, en eindigde daardoor als elfde met de langzaamste tijd, aangezien negen coureurs, waaronder Doohan, helemaal geen tijd lieten noteren.

In de laatste tien minuten bleef het rustig op het circuit. De teams verwachten ook in de rest van het weekend regen, en weten dat ze een nieuw setje intermediates krijgen voor de rest van het weekend, nu ze één setje op vrijdag hebben ingezet. Dat setje banden moet echter ook in de tweede vrije training ingezet worden, als de coureurs niet in het nadeel willen zijn op zaterdag en zondag, waardoor de baantijd beperkt bleef.

Slicks

In de slotminuten kwamen de coureurs wel nog naar buiten op droogweerbanden, waarbij Leclerc als eerste een poging waagde, en ook Verstappen en Norris nog een poging deden. Het circuit droogde snel op, waardoor we aan het einde van de eerste vrije training zelfs nog paarse sectoren zagen. Bij het vallen van de vlag werden de toptijden nog aangescherpt, met Norris, Sainz, Leclerc, Hamilton, Verstappen, en Piastri als top zes.

Uitslag eerste vrije training GP Canada

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws