Presentatrice en strateeg ziet twee gunstige factoren voor Verstappen: 'Dit kan Red Bull redden' Formule 1
Formule 1

Presentatrice en strateeg ziet twee gunstige factoren voor Verstappen: 'Dit kan Red Bull redden'

Presentatrice en strateeg ziet twee gunstige factoren voor Verstappen: 'Dit kan Red Bull redden'

Ruth Buscombe is als strategisch brein de nieuwe aanwinst van F1TV en de Britse liet in de Weekend Warm-Up haar licht schijnen op de kansen van Red Bull Racing in Canada. Na een moeizaam weekend in Monaco wordt alom aangenomen dat de constructeurskampioen voor een uitdagend weekend staat, maar Buscombe stipt twee punten aan die Red Bull kunnen helpen in het Noord-Amerikaanse land.

In 2022 en 2023 wist Max Verstappen de Grand Prix van Canada op zijn naam te schrijven, maar of hij ook in 2024 als de favoriet geldt, is niet geheel duidelijk na een lastig weekend in Monaco, waar Red Bull het lastig had met de langzame bochten, de hobbels, en met de kerbstones. 'Als dit hetzelfde circuit was als in 2023, zou je verwachten dat dit precies hetzelfde verhaal wordt (voor Red Bull, red.) als in Monaco. Dit is namelijk een snel en hobbelig circuit, en je moet die kerbstones echt nemen om snel te zijn. Dat betekent dat je een hele zachte afstelling nodig hebt, en zoals we weten, houdt de RB20 daar niet van.'

Buscombe wijst er echter op dat het circuit wel degelijk gewijzigd is sinds de editie van 2023. 'Het circuit is echter opnieuw geasfalteerd, en is nu heel smooth. Dat zou Red Bull kunnen redden. Alle kerbstones zijn ook vernieuwd, en dat kan weer net het voordeel aan Red Bull geven, en kan ze wat meer lucht geven', voorspelt Buscombe, die in het verleden onder meer met Charles Leclerc samenwerkte bij Sauber. Als de kerbstones minder hoog zijn geworden, zal dit Red Bull helpen. Verstappen gaf in Monaco al aan dat zijn RB20 te stijf afgesteld is, maar Red Bull de auto eigenlijk niet zachter kan afstellen.

Regendansje doen?

Vervolgens komen ook de weersverwachtingen aan bod. Op elke dag van het raceweekend is er kans op neerslag, en dan met name op de vrijdag en de zaterdag. 'Het is misschien een voorspelbare naam: Max', zegt Buscombe als haar gevraagd wordt naar de uitblinkers in regenachtige omstandigheden. In 2023 regende het tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Canada ook al, en toen was Verstappen 1,2 seconden sneller dan Nico Hülkenberg op de tweede plek. 'Max is fenomenaal', weet Buscombe.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Presentatrice en strateeg ziet twee gunstige factoren voor Verstappen: 'Dit kan Red Bull redden'
Kan Esteban Ocon na een lastige Grand Prix terugslaan?

De 34-jarige analist van F1TV duikt vervolgens meer het detailwerk in. 'Binnen de teams wordt ook veel gekeken naar verschillende racelijnen, maar hier heb je niet zoveel verschillende lijnen in de regen. We hebben hier veel natte kwalificaties gehad, maar niet zoveel regenraces. De regenlijnen zijn in de races vaak net wat anders, vanwege de wijze waarop het circuit opdroogt.' In race-omstandigheden droogt het circuit vaak ook sneller op, omdat de coureurs constant allemaal op het asfalt terug te vinden zijn.

Naast Verstappen zijn er volgens Buscombe nog wel enkele mannen die hoopvol naar de donkere wolken zullen kijken. 'Meneer Ocon is overigens statistisch gezien vaak ook goed in de regen, trouwens', zo komt Buscombe met een tweede naam op de proppen. De Fransman kwalificeerde zich in 2023 in de natte kwalificatie nog als zesde in Canada. 'De kans op ongelukken is hier op een droog circuit al hoog, en als je dan de regen toevoegt, verandert het alweer. De lijnen veranderen ook constant in de regen.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws