Verslag VT2 | Leclerc zet snelste tijd neer, Verstappen eindigt sterk, weekend Albon onzeker Formule 1
Formule 1

Verslag VT2 | Leclerc zet snelste tijd neer, Verstappen eindigt sterk, weekend Albon onzeker

Verslag VT2 | Leclerc zet snelste tijd neer, Verstappen eindigt sterk, weekend Albon onzeker

Bij de tweede vrije training in Melbourne, leek het team van Ferrari lange tijd dominant. Wereldkampioen Verstappen liet lang op zich wachten, maar ging aan het einde van de sessie toch de strijd aan met het Italiaanse team en eindigt op de tweede plaats. De sessie ging niet voor iedereen vlekkeloos. Alexander Albon neemt niet deel na een crash in de eerste vrije training en Williams-teamgenoot Logan Sargeant spinde.

In de tweede vrije training van de Australische Grand Prix zien we niet alle twintig rijders op het veld. Albon ontbreekt op het circuit nadat hij in de eerste vrije training een zware crash had waardoor zijn FW46 volledig onbruikbaar werd. Het team van Aston Martin, Valtteri Bottas, en Sergio Perez gingen bij de start van de sessie onmiddellijk de pits uit. Aangezien VT2 de enige sessie is die plaatsvindt op het zelfde moment als de kwalificatie en de Grand Prix, willen de teams zo veel mogelijk representatieve data verzamelen.

Verstappen ontbreekt eerst

Alle teams starten op de medium banden. De eerste tijden die er binnenkwamen lagen rond de 1:20 minuut. Fernando Alonso, Bottas, en Perez begonnen allemaal in de twintigers. De grote afwezige was wereldkampioen Max Verstappen wiens RB20 na een curb strike in VT1 eerst gerepareerd moest worden. Ook Lando Norris, Carlos Sainz, en George Russell bleven eerst in de pits en waren de laatsten om de vrije training te starten. Sainz zal wel deelnemen aan de VT2 ondanks zijn blindedarmoperatie in Saoedi-Arabië twee weken eerder.

Het was Daniel Ricciardo die na zo'n vijf minuten de eerste tijd neerzette in de '19. Na tien minuten was het ook de Australiër die de snelste tijd in de eerste sector neerzette. Lang bleven de tijden niet hangen in de '19; na tien minuten was het Aston Martin-rijder Alonso die als eerste een tijd in de '18 neerzette. De Spanjaard wist niet de snelste coureur te blijven. Charles Leclerc zet een paar minuten later een tijd van 1:18:265 neer.

Williams heeft geen extra chassis

Ondertussen wordt bekend dat Williams geen extra chassis heeft. Als de auto van Albon niet gerepareerd kan worden, zou dat betekenen dat Albon niet kan deelnemen aan de Grand Prix dit weekend. Net wanneer er over deze mogelijk wordt gesproken, spint Williams-teamgenoot Sargeant in bocht 11 nadat hij het gravel raakt. Een paar seconden later zet Leclerc een nieuwe snelste tijd neer van 1:17:936. McLaren-rijder Norris zit de Monegask wel op de hielen met een gat van slechts 0.265 seconden.

Na twintig minuten zet Alonso de snelste tijd neer in sector 1. De Spanjaard is op dat moment de enige in het veld op softs. Teamgenoot Lance Stroll zet een mindere tijd neer nadat hij in de een-na-laatste bocht bijna van de baan raakt. Ver achter Ferrari en Mercedes zet de Canadees een tijd in de '19 neer. Ook Perez kan niet dichter bij de Ferrari van Leclerc komen en blijft in de '18 hangen, al rijdt hij inmiddels wel op softs. Ondertussen beginnen er steeds meer softs op het circuit te verschijnen.

Verstappen blijft hangen

Na zo'n 25 minuten begint Verstappen aan zijn tweede vrije training op medium banden. Na zijn eerste ronde blijft de Nederlander hangen in de '20. Inmiddels is Leclerc van de troon gestoten en leidt Stroll het veld met een tijd van 1:17:822 met teamgenoot Alonso op 0.090 achter hem. Het team van Mercedes is inmiddels gezakt in het veld. Russell raakt even van de baan en rijdt door het gras op bijna hetzelfde punt waar teamgenoot Lewis Hamilton net daarvoor ook kort van de baan raakte. Na zo'n 6 minuten op de baan, zet Verstappen zijn eerste tijd in de '19 neer.

Wanneer er nog 27 minuten over zijn, leidt Leclerc het veld weer met een tijd van 1:17:423. Alleen Hamilton, Tsunoda, Magnussen, en Verstappen rijden op dit moment nog op mediums. Kijkend naar het veld, blijkt dat het verschil tussen de mediums en de softs niet voor iedereen enorm is. Norris wint amper een tiende na zijn bandenwissel. Hamilton lijkt niet helemaal zijn dag te hebben en raakt wederom de curbs. Sainz zet wel een indrukwekkende tweede tijd van in de '17 neer, ondanks dat hij nog steeds herstellende is van zijn operatie.

Met nog zo'n 20 minuten te gaan, hangt Verstappen nog steeds op de zesde plaats. Wanneer hij wisselt naar softs, lijkt het wel iets beter te gaan en zet hij zijn eerste tijd in de '17 neer. Wel blijft hij achter het team van Ferrari rijden. Lang duurt dat niet. Met nog 13 minuten te gaan, weet Verstappen op de tweede plaats binnen te komen slechts 0.381 seconden achter Leclerc. Net achter Sainz, blijft het team van Aston Martin constant rijden met Stroll en Alonso op de vierde en vijfde plaats. Uiteindelijk eindigt Leclerc als eerste met een tijd van 1:17:277 met Verstappen en Sainz achter hem.

Uitslag tweede vrije training Grand van Australië 2024

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement af bij Viaplay.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws