Journalist verklaart geruchten: 'Verstappen twijfelt aan kansen Red Bull in 2026' Opinie
Opinie

Journalist verklaart geruchten: 'Verstappen twijfelt aan kansen Red Bull in 2026'

Journalist verklaart geruchten: 'Verstappen twijfelt aan kansen Red Bull in 2026'

Formule 1-journalist Leo Turrini, in Italië bekend als een echte Ferrari-kenner, denkt dat de geruchten die de ronde deden omtrent Max Verstappen omtrent een mogelijk vertrek bij Red Bull Racing een gevolg zijn van de onzekerheid voor 2026. Turrini merkt daarbij op dat de rijdersmarkt eerder volledig op zijn kop werd gezet.

De meeste toprijders hadden al een contract voor 2025, en dus leken de felbegeerde plekjes wel al vergeven te zijn. Op 1 februari 2025 zorgde Lewis Hamilton echter voor een shock door aan te kondigen dat hij in 2025 voor Ferrari zal rijden, waar Mercedes aan het einde van 2023 nog aankondigde dat de Brit tot en met 2025 voor het team uit zou komen. 'Het is een heel vreemd jaar, dat werd geopend door de transfer van Lewis Hamilton, waardoor de doos van Pandora geopend werd', zegt Turrini in een interview met OA Sport.

Hamilton zet in op rood

Turrini meent dat de rijdersmarkt nu helemaal openligt, en dat het vertrouwen van de topcoureurs in hun eigen team daarbij een grote rol speelt. 'Als een ster zoals de Brit besluit om zijn team een jaar voor het einde van zijn contract al te verlaten, en twaalf maanden van tevoren aankondigt dat hij gaat verkassen, dan betekent dit dat hij niet meer gelooft dat het team in Brackley (Mercedes, red.) hem nog een kans kan bieden om voor de achtste titel te gaan', analyseert de Italiaan.

Hamilton is volgens Turrini maar met één doel overgestapt: het binnenhalen van zijn achtste wereldtitel. 'Hij is daarnaast overtuigd door het programma van John Elkann (voorzitter van Ferrari, red.) omdat hij vanwege competitieve redenen wil blijven racen, niet vanwege het geld', vervolgt de analist.

'Verstappen twijfelt aan motorenproject'

'Het Red Bull-verhaal is niet gerelateerd aan de privézaken van Christian Horner, maar aan de twijfels van Max Verstappen over de kansen van het team in 2026', zo wijst Turrini op de nieuwe technische reglementen, waarbij Red Bull ook gebruik zal gaan maken van eigen power units. 'Red Bull heeft geen grote motorleverancier. Ja, ze hebben ze steun van Ford, maar het is duidelijk dat het Verstappen-kamp niet zo overtuigd is.'

Turrini legt de link met het vrijgekomen plekje bij Mercedes. 'Toto Wolff, aan de andere kant is op zoek naar een oplossing. Misschien kan hij Andrea Kimi Antonelli laten debuteren, zoals Oliver Bearman dat bij Ferrari deed. Of gaat hij voor Carlos Sainz of Fernando Alonso?' vraagt Turrini zich af. 'Dan hebben we ook nog die clausule in het contract van Verstappen, waardoor hij Red Bull voor 2028 mag verlaten vanwege interne onrust.'

Ferrari moet terreinwinst boeken

Turrini blikt ook al vooruit op de titanenstrijd die bij het Italiaanse team zal volgen. 'Hamilton is de legende, die het record van Michael Schumacher heeft geëvenaard, en Charles Leclerc is de jongere coureur, die al jarenlang wanhopig op zoek is naar de titel, maar nog nooit de juiste auto heeft gehad, om dat te bereiken. Als Maranello goed werk levert en een competitieve auto bouwt, is het duidelijk dat de strijd tussen Lewis en Charles hard zal zijn. Voor een coureur is je teamgenoot je voornaamste rivaal.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lewis hamilton charles leclerc ferrari 2023
Wie gaat in deze strijd aan het langste eind trekken?

Kan Ferrari de strijd met Red Bull aangaan?

Ferrari lijkt in 2024 het tweede team te zijn, en zal hopen voor 2025 het gat met Red Bull verder te dichten. 'Het is lastig om voor te stellen dat de verhoudingen in Melbourne anders zullen zijn, maar ik zou graag willen zien dat Ferrari progressie blijft boeken en dichter in de buurt komt van de RB20, en een duidelijk ontwikkelingsplan heeft. Volgend jaar race je praktisch met dezelfde auto, dus nu moet je constant upgraden', zegt Turrini. Vanaf 1 januari 2025 mag er aan de 2026-auto's gesleuteld worden, en dus is de verwachting dat de 2025-auto's vooral doorontwikkelingen van de 2024-auto's zullen zijn. Toch kunnen de verhoudingen dan veranderen: in 2021 gebruikten de teams ook een nieuwe versie van de 2020-auto, en toch wist Red Bull toen een grote stap te zetten.

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement af bij Viaplay.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws