Verslag VT3 | Leclerc toont spierballen, maar verschil met Verstappen minimaal Formule 1
Formule 1

Verslag VT3 | Leclerc toont spierballen, maar verschil met Verstappen minimaal

Verslag VT3 | Leclerc toont spierballen, maar verschil met Verstappen minimaal

Charles Leclerc is ook tijdens de derde vrije trainingen voor de Grand Prix van Spanje de snelste man. De Ferrari-coureur noteerde een 1:19,772 en zette daarmee zijn goede reeks dit weekend voort. Max Verstappen en George Russell zijn de namen die de top drie completeren.

Lando Norris ging als eerste de baan op met een set mediums. Daarna kwamen er beelden waarop te zien was dat de AlphaTauri-auto van Pierre Gasly flink aan het roken was in de pitbox. Het exacte probleem is niet bekend, maar het leek onder de auto vandaan te komen. Valtteri Bottas was de eerstvolgende met een rondetijd, nadat hij op vrijdag nog uitviel met technische problemen.

Mick Schumacher kende met nog ruim drie kwartier te gaan flinke problemen met zijn achterremmen. Die stonden immers in de fik, zoals we dit seizoen al wel vaker hebben gezien bij onder meer Williams. Eenmaal in de pitstraat kon de Duitser zijn Haas-auto niet tot stilstand brengen door te remmen. Hij liet zijn auto daarom langzaamaan tot stilstand rollen, al was het wel iets verder dan de pitbox van zijn team.

Topteams laten op zich wachten, Hamilton en Pérez met moeilijkheden

De topteams begonnen pas na een kwartier aan de derde vrije training. Als eerste was het Carlos Sainz die een tijd noteerde. Hij klokte een 1:20,484 en stond daarmee direct bovenaan de tijdlijst. Leclerc volgde en deed het nog iets beter dan zijn teamgenoot. Met een 1:20,278 was hij twee tienden sneller dan zijn Spaanse collega. Wel verloor hij ongeveer een tiende in de laatste sector. Beide heren reden hun ronden op de zachte banden.

Hamilton noteerde zijn eerste rondetijd van de sessie met nog een kleine veertig minuten te gaan. Hij kwam niet in de buurt van de Ferrari's en gaf ruim 1,2 seconden toe. Russell ging naar de derde tijd en gaf ruim acht tienden toe op Leclerc. Sergio Pérez kon daarentegen niet tippen aan de tijd van Hamilton, die zesde kwam te staan door zijn ronde. Een verklaring voor de langzamere tijd van Hamilton is het feit dat de DRS niet werkte.

Verstappen geeft toe op Leclerc

Sainz ging ondertussen voor nog een snelle ronde. Hij begon goed in sector 1, maar verloor tijd in de loop van zijn ronde. Uiteindelijk gaf hij bijna vier tienden toe op Leclerc met dat rondje. Over de Monegask gesproken: ook zijn tweede poging was niet goed genoeg voor een verbetering. Hij gaf ruim een tiende toe op zijn eigen snelste tijd. En toen was het de beurt aan Verstappen om wat ronden te rijden in de laatste trainingssessie.

Maar daarvoor klom Pérez nog naar de derde tijd, op 0,263 seconden achterstand van Leclerc. Verstappen was goed onderweg in sector 1, maar verloor vervolgens tijd in sector 2. Zijn ronde bleek uiteindelijk goed genoeg te zijn voor een tweede tijd, op een kleine twee tienden achterstand van Leclerc. In sector 1 was hij ruim twee tienden sneller dan Leclerc, maar in de overige sectoren scheelde het telkens een tiende in het voordeel van de Ferrari-coureur.

Mercedes komt naar voren, machtsvertoon Leclerc

Hamilton verbeterde zijn rondetijd met nog minder dan een halfuur op de klok. Hij klom van de achtste naar de zesde plaats. Zijn verbetering was rond de vier tienden en daardoor was de afstand tot zijn teamgenoot nog maar een tiende van een seconde. Sainz en Leclerc waren daarna aan het verbeteren. Eerst stootte de Spanjaard door naar de snelste tijd, maar Leclerc volgde direct en noteerde een 1:19,772. Die tijd was 0,357 seconden sneller dan die van Sainz.

Russell mengde zich met een kleine twintig minuten te gaan in de strijd vooraan. De Engelsman verraste door een rondetijd te rijden die goed genoeg was voor de tweede plek. De Mercedes-coureur gaf tevens slechts anderhalve tiende van een seconde toe op snelste man Leclerc. Verstappen klom met minder dan een kwartier te gaan weer naar de tweede tijd, op 0,072 seconden achterstand.

En zo kwam er een einde aan de laatste vrije training voor de Grand Prix van Spanje. Leclerc noteerde de snelste tijd met een 1:19,772 en niemand kon tippen aan die tijd. Verstappen kwam nog tot minder dan een tiende achterstand en ook Russell zat niet al te ver weg van de Ferrari-coureur. Hamilton, Sainz en Pérez zijn de laatste namen uit de top zes. Het verschil over die posities bedroeg een kleine halve seconde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws