Derde vrije training

De derde vrije training van een Grand Prix is de laatste trainingssessie die de Formule 1-coureurs en teams hebben om zich voor te bereiden op de kwalificatie en de race. De derde vrije training vindt doorgaans op zaterdagochtend plaats, en eindigt zo'n tweeëneenhalf uur voor de start van de kwalificatie. De sessie duurt één uur. De derde vrije training staat normaliter in het teken van het aanbrengen van de laatste veranderingen, voordat men aan de kwalificatie begint. Na de derde vrije training gaan de auto's namelijk in 'parc fermé', wat betekent dat de teams in principe niet meer aan de auto mogen sleutelen. 

De tekst gaat verder onder het nieuws.

Simulatie kwalificatie 

Waar de focus van de eerste en tweede vrije training dikwijls op de race ligt, richt men zich in de derde training vaak op de kwalificatie. Teams voeren vaak een kwalificatiesimulatie uit, om zo beter voorbereid te zijn voor de daadwerkelijke kwalificatie, die enkele uren later begint. Het is dan ook normaal dat de snelste testtijden in de derde vrije training gereden worden. Vanzelfsprekend zijn de rondetijden van de derde trainingssessie dan ook representatiever dan die van de eerste en tweede vrije training, alhoewel veel teams de motoren in de kwalificatie pas echt opschroeven.

Het feit dat er relatief harder wordt gereden in VT3 neemt automatisch risico's met zich mee. Die risico's heeft Max Verstappen in 2018 aan den lijve ondervonden. Toen crashte de Red Bull-coureur namelijk tijdens de derde trainingssessie, waardoor zijn auto niet op tijd gerepareerd was voor de kwalificatie. Zodoende viel een goed resultaat die middag in het water, alsmede een goed resultaat voor de race op zondag.

Derde vrije training Nieuws