Verstappen en Pérez bezorgen 1-2 voor Red Bull, Leclerc begaat enorme fout Formule 1
Formule 1

Verstappen en Pérez bezorgen 1-2 voor Red Bull, Leclerc begaat enorme fout

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Emilia Romagna gewonnen. De coureur van Red Bull Racing reed soeverein naar de overwinning toe in Imola. Sergio Pérez werd tweede en bezorgde zijn team zo een 1-2. Lando Norris pakte de derde plek, nadat Charles Leclerc in de 53e ronde de fout inging en zijn podiumplek uit handen gaf.

Verstappen kwam tijdens de start perfect weg van zijn plek op de grid en datzelfde gold voor Pérez. Leclerc was daarentegen dramatisch weg en verloor ook meteen een plek aan Norris. In de eerste bocht werd Carlos Sainz vervolgens in de rondte getikt door Daniel Ricciardo, waardoor de Spanjaard in de grindbak vast kwam te staan. Het leverde een tweede uitvalbeurt op rij op voor de Ferrari-man én meteen de eerste safety car-fase van de wedstrijd.

Drie ronden later ging de safety car alweer naar binnen en Verstappen sloeg meteen een gat ten opzichte van Pérez achter hem. Leclerc keek of hij Norris aan de buitenkant in bocht 1 kon passeren, maar het gat bleek nog te groot. Kevin Magnussen kon daardoor aansluiten bij de Monegask, terwijl George Russell na zijn verrassend goede start nog steeds rondreed op de zesde plaats. In ronde 6 viel Fernando Alonso uit met schade aan zijn rechter sidepod en vloer, na contact met Mick Schumacher in de eerste ronde.

Leclerc knokt zich terug, Russell en Magnussen smaakmakers

Leclerc wist voorbij te gaan aan Norris in ronde 8. De Ferrari-coureur passeerde zijn McLaren-collega aan de binnenkant van bocht 1, nadat hij de aansluiting wist te vinden met hulp van de slipstream. Norris maakte het Leclerc op het natte wegdek nou ook weer niet heel lastig, al remde Leclerc wel erg laat. Desondanks haalde hij gewoon de bocht en kreeg hij de derde plaats toegereikt.

Russell en Magnussen zetten hun strijd om de vijfde plek voort in ronde 11. In de eerste bocht keek de Mercedes-jongeling of er ruimte was aan de buitenkant, maar die was er niet. Ook in de zevende bocht op het circuit was die ruimte er nog niet, al bleef Russell flink jagen op de Haas voor hem. In de tussentijd reed teamgenoot Lewis Hamilton nog steeds rond op P11, terwijl Russell een ronde later voorbij wist te gaan aan Magnussen.

Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Russell ging aan de buitenkant voorbij aan de Deense coureur in bocht 1, maar schoot licht door en moest over de kerbs. Daardoor kon Magnussen counteren en Valtteri Bottas direct aansluiten. Toch kon Magnussen zijn vijfde plek niet vasthouden. Russell had een betere exit uitkomend van bocht 12 en 13 en passeerde de Haas-auto in bocht 15. Bottas haalde Magnussen een ronde later, vlak voor bocht 17, in. Zo verloor de 29-jarige twee plekken in korte tijd.

F1-coureurs stappen over naar slicks, Verstappen soeverein aan kop

In de achttiende en negentiende ronden begonnen de eerste coureurs de overstap te maken naar de droogweerbanden. Zo ook Pérez, die Leclerc in zijn spiegels kon zien. De kampioenschapsleider bleef nog wel een ronde langer doorrijden, terwijl Verstappen met een zeer comfortabele voorsprong hetzelfde deed. Leclerc had bovendien een langzame pitstop. Waar Verstappen binnen 2,3 seconden door kon gaan, kon Leclerc dat pas binnen 3,7 seconden. Wel leek hij voor Pérez, die een slechte out-lap had, de baan op te gaan. De Mexicaan had echter meer temperatuur in zijn banden en kon zodoende langs de Ferrari gaan in bocht 5.

Lange tijd bleef het rustig vooraan. Leclerc kon niet aanhaken bij Pérez na de pitstops en Verstappen was tevens niet bij te houden vooraan. Het gat tussen de twee Red Bull-coureurs groeide uit tot boven de tien seconden, terwijl Leclerc ongeveer drie seconden moest toegeven op Pérez voor hem. Een opvallend moment was wel dat Verstappen Hamilton op een ronde zette in ronde 41. De Mercedes-man reed op dat moment op plaats veertien.

Leclerc begaat gigantische fout in slotfase GP Emilia Romagna

Leclerc besloot in ronde 49 naar binnen te gaan voor een set zachte banden. De 24-jarige kon het gat met Pérez niet dichten en zodoende werd een pitstop ingelast. Die verliep vlekkeloos, maar de Monegask verloor wel een plek aan Norris. Red Bull reageerde een ronde later overigens meteen met Pérez, die gewoon als tweede weer de baan opkwam. Leclerc passeerde Norris ook meteen op start-finish om de derde plek over te nemen.

Verstappen ging een ronde na Pérez ook naar binnen voor een set zachte banden en kwam met een ruime voorsprong terug op de baan. Leclerc had inmiddels weer de aansluiting gevonden met Pérez en zat binnen het DRS-venster. Wat volgde, was een enorme fout van Leclerc. De Ferrari-coureur spinde uitkomend van bocht 16 en beschadigde zo zijn F1-75. Hij moest naar binnen voor nog een pitstop. Hij viel terug naar P9.

Norris profiteerde optimaal van de fout en steeg naar de derde plak namens McLaren. Voor Red Bull was het helemaal een feest, want Verstappen en Pérez lagen nog altijd op de eerste twee plekken in de wedstrijd. Zo eindigde het ook, want Red Bull behaalde zijn eerste 1-2 van het jaar. Norris pakte zijn eerste podium van het jaar, terwijl Leclerc nog terugvocht naar P6.